452
Ο Εμανουέλ Μακρόν απαντά στους δημοσιογράφους | YouTube

Ανυποχώρητος ο Μακρόν: Οι μεταρρυθμίσεις είναι οδυνηρές αλλά πρέπει να γίνουν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 16:00
Ο Εμανουέλ Μακρόν απαντά στους δημοσιογράφους
|YouTube

Ανυποχώρητος ο Μακρόν: Οι μεταρρυθμίσεις είναι οδυνηρές αλλά πρέπει να γίνουν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 16:00

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην γαλλική οικονομία και να θέσει σε εφαρμογή το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα ως το τέλος του χρόνου, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια 35λεπτης «ζωντανής» συνέντευξης που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης σε έναν κρατικό και έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, τα δίκτυα TF1 και France2.

Ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πείσει τον γαλλικό λαό για την ανάγκη αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Δήλωσε ωστόσο ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια ήταν «αναγκαία» και ότι οι εναλλακτικές λύσεις ήταν η μείωση των συντάξεων ή η αύξηση των παρακρατήσεων ή η αύξηση της φορολογίας ή, τέλος, η αύξηση του κρατικού χρέους.

«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, όχι γιατί αυτό αρέσει σε μένα, θα ήθελα να μην την κάνω, αλλά για τον λόγο αυτό δεσμεύθηκα να την κάνω», δήλωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι θέλει την έναρξη της ισχύος της μέχρι το τέλος του έτους, «ώστε τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν. Δεν υπάρχουν 36 λύσεις», είπε.

Ο Μακρόν καταδίκασε εξάλλου τα κρούσματα βίας των τελευταίων ημερών, ενώ καταλόγισε στα συνδικάτα ότι δεν επεδίωξαν ούτε τον διάλογο ούτε τους συμβιβασμούς με την κυβέρνηση. Δήλωσε ωστόσο διατεθειμένος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο ίδιος καταδίκασε επίσης τον «κυνισμό» ορισμένων μεγάλων εταιρειών που έχουν καταγράψει σημαντικά κατ’ εξαίρεσιν κέρδη, τα οποία τους επιτρέπουν να επαναγοράσουν τις δικές τους μετοχές στο χρηματιστήριο και τους ζήτησε μία «κατ’ εξαίρεσιν συμβολή» ώστε «οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να επωφεληθούν» από τα χρήματα αυτά. Πρόσθεσε δε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να επεξεργασθεί μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στην Γαλλία, ο Μακρόν ανέφερε ότι δεν υπήρξε εναλλακτική πρόταση για την άσκηση της εξουσίας, ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και ότι εμπιστεύεται την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, στην οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, έχει δώσει εντολή να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Η συνέντευξη του Μακρόν προβάλλεται από την τηλεόραση μπαρ στο Παρίσι – EPA/Mohammed Badra

Ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν προτάσεις σχετικές με τον τομέα της μετανάστευσης, της αναμόρφωσης της γαλλικής βιομηχανίας, του εκσυγχρονισμού της υγείας και της παιδείας καθώς επίσης και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Μακρόν παραδέχθηκε ότι πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι οδυνηρές και ότι αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές αντιδράσεις, καταλήγοντας ωστόσο ότι είναι απολύτως αναγκαίες και γι’ αυτό είναι αποφασισμένος να τις προωθήσει.

«Εγώ δεν επιδιώκω την επανεκλογή μου, αλλά ανάμεσα στις βραχυπρόθεσμες δημοσκοπήσεις και το γενικό συμφέρον της χώρας, επιλέγω το γενικό συμφέρον της χώρας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ακόμα και αν αυτή η στάση του τον κάνει μη δημοφιλή, δεν προτίθεται να την αλλάξει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News