461
Ο Τραμπ πανηγυρίζει την πρώτη νίκη - θέλει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο... | REUTERS/Evelyn Hockstein

Αμερικανικές εκλογές: Σαρωτική επικράτηση Τραμπ στην Αϊόβα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 07:11
Ο Τραμπ πανηγυρίζει την πρώτη νίκη - θέλει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο...
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Αμερικανικές εκλογές: Σαρωτική επικράτηση Τραμπ στην Αϊόβα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 07:11

Στην αριθμητική των αμερικανικών εκλογών, οι προκριματικές στην Αϊόβα δεν προσφέρουν και πολλά -λίγοι εκλέκτορες κρίνονται σε αυτή την Πολιτεία στα Μεσοδυτικά των ΗΠΑ. Όμως σε επίπεδο συμβολισμών, καθώς είναι οι πρώτες κάλπες που στήνονται, 10 μήνες από τις προεδρικές εκλογές, δίνουν ένα στίγμα και μια δυναμική: και αυτή ανήκει ξεκάθαρα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επικράτησε με το εμφατικό ποσοστό του 51,1%, στην πρώτη αυτή μάχη για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Το ποσοστό του Τραμπ το επιβεβαίωσαν τα μεγαλύτερα αμερικανικά εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα αργά το βράδυ της Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης ώρα Ελλάδος).

Κατά το CNN, με βάση το 94% των ψήφων των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων στο «caucus» της Αϊόβα, ο Τραμπ εξασφάλιζε το 51,1%, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις το 21,2% και η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χέιλι, το 19,1%.

Για καθαρή νίκη του Τραμπ έκανε λόγο και ο Τζο Μπάιντεν, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν εκτίμησε πως η επικράτηση του Τραμπ στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία, στην Αϊόβα, για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου σημαίνει πως ο αντίπαλός του στις κάλπες του 2020, βρίσκεται «καθαρά μπροστά» στην κούρσα, πως είναι το φαβορί, προεξοφλώντας μια νέα σύγκρουσή τους για τον Λευκό Οίκο σε λιγότερο από 10 μήνες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να «ενωθούν», μετά τη νίκη του.

«Νομίζω πως τώρα είναι καιρός όλοι μας, η χώρα μας να ενωθεί (…). Είτε πρόκειται για Ρεπουμπλικάνους, Δημοκρατικούς, φιλελεύθερους, ή συντηρητικούς», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος είναι γνωστός για τη συνήθως επιθετική ρητορική του, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην πόλη Ντε Μόιν, σε αυτή τη μεσοδυτική πολιτεία.

Σε μια πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Βίβεκ Ραμασουάμι, ένας εκ των υποψηφίων για το χρίσμα, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την κούρσα, τασσόμενος υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα αναστείλουμε την εκστρατεία μας για την προεδρία», ξεκαθάρισε ο Ραμασουάμι, ο οποίος πήρε ένα ποσοστό στην περιοχή του 7%.

«Δεν υπάρχει πιθανή οδός για να γίνω ο επόμενος πρόεδρος (…).Τηλεφώνησα στον Ντόναλντ Τραμπ για να του πω ότι τον συγχαίρω για τη νίκη του και πως από τώρα, του προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου», συμπλήρωσε ο ινδικής καταγωγής Ρεπουμπλικάνος, ιδρυτής αμερικανικού ομίλου της βιοτεχνολογίας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Με βάση τις αρχικές μετρήσεις, στην Αϊόβα ο Τραμπ κέρδισε τουλάχιστον 16 εκλέκτορες, η Χέιλι τέσσερις, ο ΝτεΣάντις άλλους τόσους, ενώ 16 μέλη του εκλεκτορικού σώματος στο κομματικό συνέδριο έμενε να κριθούν.

Ενδειξη της πόλωσης στις ΗΠΑ είναι στοιχείο που ανέδειξε δημοσκόπηση κατά την προσέλευση των ψηφοφόρων (entrance poll) της εταιρείας Edison Research: το 66% των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων θεωρεί πως δεν κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν τις προεδρικές εκλογές το 2020.

Επόμενο κρίσιμο ραντεβού των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και των υποψηφίων για το χρίσμα το Νιου Χαμσάιρ, η μικρή Πολιτεία στα Βορειοανατολικά, η οποία θα στήσει κάλπες στις 23 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...