238
Η αποκαθήλωση ενός θαλασσοπόρου | SF Examiner

Αλλη μία αποκαθήλωση: Το Σαν Φρανσίσκο «ξήλωσε» άγαλμα του Κολόμβου

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 15:55
Η αποκαθήλωση ενός θαλασσοπόρου
|SF Examiner

Αλλη μία αποκαθήλωση: Το Σαν Φρανσίσκο «ξήλωσε» άγαλμα του Κολόμβου

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 15:55

Στο σχεδόν καθημερινό πλέον δελτίο αποκαθηλώσεων αγαλμάτων στις ΗΠΑ, το Σαν Φρανσίσκο προσέθεσε το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου, το οποίο ήταν τοποθετημένο κοντά στον πύργο Κόιτ, σε πολυσύχναστο σημείο της πόλης, πάνω σε λόφο.

Το γλυπτό είχε βανδαλιστεί και στο παρελθόν –και μάλιστα όχι μία φορά– σε διαμαρτυρία για τις σφαγές που είχαν διαπράξει ο Κολόμβος και οι άνδρες του σε βάρος των ιθαγενών πληθυσμών στην Αμερική.

Την πρωτοβουλία για την αφαίρεση πήρε η δημοτική αρχή του Σαν Φρανσίσκο, η οποία, σύμφωνα με τη San Fransisco Examiner, μάλλον κινήθηκε προληπτικά.

Τις τελευταίες ημέρες  κυκλοφορούσε φυλλάδιο που καλούσε σε απομάκρυνση σήμερα Παρασκευή. Με δεδομένο ότι το άγαλμα ζυγίζει δύο τόνους, μια «αυθόρμητη» ενέργεια θα έβαζε το πλήθος σε κίνδυνο.

Σε ανακοίνωσή της η Αρχή για τα πάρκα και τους χώρους αναψυχής του Σαν Φρανσίσκο επισήμανε ότι τα αγάλματα «έχουν γίνει σε πόλεις σε όλη τη χώρα σύμβολα καταπίεσης και ρατσισμού». Εξηγούσε ακόμη ότι αυτό «είναι σε αντίθεση με τις αξίες της ισότητας, την πρόσβασης και της ενσωμάτωσης που πρεσβεύει η Αρχή».

Ο Κολόμβος αποκαθηλώνεται…

Εν τω μεταξύ, πρόκειται να αφαιρεθεί το άγαλμα του Κολόμβου και από το Καπιτώλιο της Καλιφόρνιας, στο Σακραμέντο.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 το Σαν Φρανσίσκο αφαίρεσε άγαλμα λόγω ανησυχιών ότι εικόνιζε έναν αυτόχθονα Αμερικανό να είναι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με έναν ιεραπόστολο και έναν γελαδάρη. Επιπλέον, ο δήμος έχει μετονομάσει δρόμους και πάρκα που είχαν ονόματα ρατσιστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...