257
Ο Τόμπι Αλντερβάιρελντ (αριστερά) πανηγυρίζει ένα γκολ με τη φανέλα της Τότεναμ, σε ματς του Φεβρουαρίου | EPA

Βέλγιο: Θέλουν να αντικαταστήσουν το άγαλμα ρατσιστή βασιλιά με… ποδοσφαιριστή

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2020, 15:00
Ο Τόμπι Αλντερβάιρελντ (αριστερά) πανηγυρίζει ένα γκολ με τη φανέλα της Τότεναμ, σε ματς του Φεβρουαρίου
|EPA

Βέλγιο: Θέλουν να αντικαταστήσουν το άγαλμα ρατσιστή βασιλιά με… ποδοσφαιριστή

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2020, 15:00

Το άγαλμα του Τόμπι Αλντερβάιρελντ, του βέλγου ποδοσφαιριστή της Τότεναμ, μπορεί να αντικαταστήσει αυτό του βασιλιά Λεοπόλδου του Β’, το οποίο έριξαν διαδηλωτές κατά του ρατσισμού από τη βάση του, στο Εκερεν του Βελγίου.

Ο Λεοπόλδος Β’ ευθύνεται για τη γενοκτονία τουλάχιστον 10 εκατ. Κογκολέζων, από το 1885 έως το 1908, παρόλα αυτά, το άγαλμά του κοσμούσε πλατεία στο προάστιο της Αμβέρσας.

Περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι έχουν υπογράψει αίτημα για να μπει στη θέση του προτομή του ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας του Βελγίου.

Ο Τόμπι Αλντερβάιρελντ με τη φανέλα του Βελγίου

Ο ίδιος γέλασε όταν έμαθε για το αίτημα και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να το υπογράψει, παρόλο που θα ήταν τιμή του να μπει το άγαλμά του στη γενέτειρά του. «Νόμιζα ότι ήταν ανέκδοτο στην αρχή. Οκτώ στους 10 που το υπέγραψαν, είναι φίλοι μου. Είναι τιμή μου, καθώς έζησα εκεί ώς τα 15 μου. Aν μου το ζητούσαν, δεν θα έλεγα όχι, όμως δεν θα το ζητούσα ποτέ από μόνος μου, δεν νομίζω ότι θα μου άξιζε ποτέ ένα άγαλμα.», είπε στην Guardian.

Οσο για την πράξη διαμαρτυρίας των διαδηλωτών, ο ποδοσφαιριστής δήλωσε ότι δεν ξέρει αν είναι σωστό να γκρεμίζουν τα αγάλματα και δεν θέλει να ανακατευθεί σε αυτό, όμως πιστεύει ότι πρέπει να μελετούν την ιστορία και να μάθουν από αυτήν. «Φυσικά με αηδιάζει ο ρατσισμός και δεν θα τον καταλάβω ποτέ. Πρέπει να δούμε εκείνη την περίοδο (του Λεοπόλδου) και να καταλάβουμε τι έγινε για να μην ξαναβρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...