226
Το (καλυμμένο) άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ | Reuters

Λονδίνο: Κάλυψαν άγαλμα του Τσόρτσιλ υπό τον φόβο βανδαλισμού

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 20:40
Το (καλυμμένο) άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ
|Reuters

Λονδίνο: Κάλυψαν άγαλμα του Τσόρτσιλ υπό τον φόβο βανδαλισμού

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 20:40

Με προστατευτικές θήκες «ντύθηκαν» διάφορα μνημεία και αγάλματα του Λονδίνου, λόγω της ανησυχίας των Αρχών για πιθανό βανδαλισμό τους σε κάποια επόμενη αντιρατσιστική διαδήλωση.

Συγκεκριμένα, το άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ και το Κενοτάφιο στο Γουάιτχολ έχουν ήδη καλυφθεί με μεγάλες μεταλλικές θήκες, ενώ και άλλα αγάλματα και μνημεία της βρετανικής πρωτεύουσας αναμένεται να ακολουθήσουν.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της προηγούμενης εβδομάδας, πολλά μνημεία μπήκαν στο στόχαστρο των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και το άγαλμα της ηγετικής μορφής των Συμμάχων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Πλατεία του Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, είχαν γράψει «ήταν ρατσιστής» στη βάση του αγάλματος του Ουίνστον Τσόρτσιλ και είχαν διαγράψει με μαύρο σπρέι το όνομα του.

Ακόμη, έκανε την εμφάνιση του στο Διαδίκτυο ένα βίντεο, όπου ένας διαδηλωτής εμφανίζεται να σκαρφαλώνει στο Κενοτάφιο, το μνημείο για όλους τους Βρετανούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών, επιχειρώντας στη συνέχεια να βάλει φωτιά σε μία σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου. Την οργή των διαδηλωτών εισέπραξαν και αγάλματα προσωπικοτήτων με γνωστό αποικιοκρατικό και δουλοκτητικό παρελθόν, όπως το άγαλμα του βρετανού εμπόρου Έντουαρντ Κόλστον στο Μπρίστολ, το οποίο αποκαθηλώθηκε από μερίδα ατόμων.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «παράλογο και ντροπιαστικό» το ότι πρέπει να καλυφθεί το άγαλμα του ιστορικού βρετανού ηγέτη, τονίζοντας ότι παρότι είχε εκφράσει «ιδέες μη αποδεκτές σε εμάς σήμερα», δεν παύει να είναι αυτός που έσωσε τη Βρετανία από τη «φασιστική και ρατσιστική τυραννία» κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...