236
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά το διάγγελμά του την Κυριακή 14 Ιουνίου | REUTERS/Benoit Tessier

Μακρόν: Δεν θα σβήσουμε την Ιστορία μας, δεν θα απομακρύνουμε αγάλματα

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2020, 08:11
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά το διάγγελμά του την Κυριακή 14 Ιουνίου
|REUTERS/Benoit Tessier

Μακρόν: Δεν θα σβήσουμε την Ιστορία μας, δεν θα απομακρύνουμε αγάλματα

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2020, 08:11

Ιδιαίτερη –και βαρύνουσας σημασίας– αναφορά σε όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ αλλά και τη Βρετανία, με το γκρέμισμα αγαλμάτων, έκανε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Οπως τόνισε, «η Γαλλία θα είναι ανυποχώρητη μπροστά στον αντισημιτισμό και στις διακρίσεις» απέναντι στον ρατσισμό, αλλά «δεν θα σβήσει κανένα ίχνος, κανένα όνομα από την Ιστορία της» και «δεν θα αποκαθηλώσει κανένα άγαλμα».

Εκανε λόγο για μια ευγενή μάχη που παρεκτρέπεται όταν μεταμορφώνεται σε ένα «έμπλεο μίσους ή εσφαλμένο ξαναγράψιμο του παρελθόντος».

«Η Δημοκρατία δεν θα αποκαθηλώσει αγάλματα», επέμεινε και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε, καλύτερα, να κοιτάξουμε μαζί ολόκληρη την Ιστορία μας… και σε καμία περίπτωση να μην αρνηθούμε αυτό που είμαστε».

Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ρατσιστικές διακρίσεις στη χώρα, προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρξει μετάδοση προερχόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι διαδηλώσεις συνοδεύονται από καταστροφές αγαλμάτων και την αμφισβήτηση έργων τέχνης του παρελθόντος, τα οποία οι διαδηλωτές θεωρούν προσβλητικά ή ρατσιστικά.

«Είμαστε ένα έθνος όπου κάθε ένας, όποια και αν είναι η καταγωγή, η θρησκεία, πρέπει να βρίσκει τη θέση του. Αυτό ισχύει παντού και για όλους; Οχι», παραδέχθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Η μάχη μας, λοιπόν, πρέπει να συνεχιστεί, να ενισχυθεί για να επιτρέψει την απόκτηση πτυχίων και θέσεων εργασίας που αντιστοιχούν στην αξία και τα ταλέντα του καθενός και πρέπει να αγωνιστούμε κατά του γεγονότος ότι το όνομα, η διεύθυνση, το χρώμα του δέρματος περιορίζουν ακόμη, υπερβολικά συχνά, την ισότητα των ευκαιριών που κάθε ένας πρέπει να έχει», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...