339
Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν τις πρώτες ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας στο Λος Αντζελες | Etienne Laurent/Pool via REUTERS/File Photo

Αλλα 16 χρόνια φυλάκιση για τον Γουάινσταϊν: Ενοχος και για τον βιασμό μιας ηθοποιού στο LA

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2023, 09:50
Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν τις πρώτες ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας στο Λος Αντζελες
| Etienne Laurent/Pool via REUTERS/File Photo

Αλλα 16 χρόνια φυλάκιση για τον Γουάινσταϊν: Ενοχος και για τον βιασμό μιας ηθοποιού στο LA

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2023, 09:50

Ηταν παντοδύναμος, ένας βασιλιάς του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά, ο άνθρωπος που δημιούργησε τόσες και τόσες οσκαρικές επιτυχίες –από το «Pulp Fiction», τον «Αγγλο Ασθενή» και το «Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ», ως το «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», και από τις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» και το «Σικάγο», ως το «Kill Bill» και το «Τζάνγκο, ο Τιμωρός». Την Πέμπτη δικαστήριο του Λος Αντζελες έβαλε ένα ακόμη καρφί στο νομικό φέρετρο του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν: τον καταδίκασε σε σε φυλάκιση 16 ετών για τον βιασμό μιας ηθοποιού το 2013.

Ο 70χρονος σήμερα Γουάινσταϊν είναι πλέον πολύ πιθανό να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή, καθώς εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 23 ετών μετά την καταδίκη του το 2020 στη Νέα Υόρκη για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις.

Βέβαια, πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο Γουάινσταϊν είχε γνωστοποιήσει ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου του Λος Αντζελες.

Επειτα από εβδομάδες επίπονων ακροαματικών διαδικασιών, που συχνά διακόπτονταν από τους λυγμούς των μηνυτριών, ο εισαγγελέας περιέγραψε τον Γουάινσταϊν ως ένα πανίσχυρο τέρας, ένα «αρπακτικό» του οποίου η επιρροή στο Χόλιγουντ –οι ταινίες που παρήγαγε είχαν περισσότερες από 330 υποψηφιότητες για Οσκαρ και είχαν τιμηθεί με 81 αγαλματίδια– εμπόδιζε για καιρό τα θύματά του να μιλήσουν, καθώς αυτά φοβούνταν συνέπειες στην καριέρα τους.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης αμφισβήτησαν τις καταθέσεις των τεσσάρων μηνυτριών, υπογραμμίζοντας την απουσία ιατροδικαστικών αποδεικτικών στοιχείων.

Οι ένορκοι ήταν πάντως διχασμένοι. Εκριναν ένοχο τον Γουάινσταϊν για όλες τις κατηγορίες που αφορούσαν μία από τις ενάγουσες, τον αθώωσαν για εκείνες μιας δεύτερης γυναίκας και δεν αποφάνθηκαν για τις καταγγελίες των υπολοίπων δύο.

Οι δημοσιογραφικές έρευνες, που είχαν αποκαλύψει τις πρώτες κατηγορίες το 2017, είχαν προκαλέσει το παγκόσμιο κίνημα #MeΤοο ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση.

 

Συνολικά σχεδόν 90 γυναίκες, μεταξύ των οποίων η Αντζελίνα Τζολί, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Ροζάνα Αρκέτ, έχουν κατηγορήσει τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν για παρενόχληση, σεξουαλικές επιθέσεις ή βιασμούς. Ομως η προθεσμία παραγραφής είχε περάσει σε πολλές από αυτές τις υποθέσεις, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από το 1977.

Κατηγορίες εναντίον του πρώην παραγωγού έχουν απαγγελθεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο για σεξουαλικές επιθέσεις που χρονολογούνται από το 1996.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...