227
Οι ηθοποιοί Κάρεϊ Μάλιγκαν (αριστερά) και Ζόι Καζάν | Gabe Ginsberg/WireImage/GettyImages

«She said»: οι δύο ρεπόρτερ που ξεμπρόστιασαν τον Γουάινσταϊν

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2023, 13:01
Οι ηθοποιοί Κάρεϊ Μάλιγκαν (αριστερά) και Ζόι Καζάν
|Gabe Ginsberg/WireImage/GettyImages

«She said»: οι δύο ρεπόρτερ που ξεμπρόστιασαν τον Γουάινσταϊν

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2023, 13:01

Ο τίτλος του φιλμ είναι «She said», τουτέστιν «Αυτή το είπε». Υποτίθεται ότι στο ιδιόλεκτο των αμερικανικών δικαστηρίων η φράση ισοδυναμεί με απορριπτικό σχόλιο για κάποια κατάθεση, είτε αυθαίρετη είτε άνευ αποδείξεων, για κάποια φήμη ασυνόδευτη από στοιχεία ή ακόμη και για συκοφαντία. Η συγκεκριμένη ταινία όμως χρησιμοποιεί την απαξιωτική για μαρτυρίες φράση εντελώς διαφορετικά.

Με αυτήν υπογραμμίζει τη σημασία της γυναικείας κατάθεσης σε υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, βιασμών κ.λπ. Το φιλμ πραγματεύεται την υπόθεση που συγκλόνισε το Χόλιγουντ, εκείνη του καταδικασθέντος για βιασμούς κινηματογραφικού μεγαλοπαραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Η διάρκειά του είναι 128 λεπτά.

Πρωταγωνίστριες είναι οι δύο ρεπόρτερ των New York Times, η Μέγκαν Τουόχι και η Τζόντι Κάντορ, οι οποίες αποκάλυψαν τη δράση του παραγωγού: πάνω στο σχετικό βιβλίο τους γράφτηκε το σενάριο του φιλμ, το οποίο σκηνοθέτησε η Γερμανίδα Μαρία Σράντερ.

Το πνεύμα της ταινίας είναι ότι όλα όσα έκανε ο παραγωγός (σεξουαλικές παρενοχλήσεις, εκβιασμοί, βιασμοί κ.λπ.) τα κάλυπτε «τεράστιο ανδρικό πλέγμα σιωπής». Αν και πλήθος ρόλων συνθέτει την ανθρωπογεωγραφία του φιλμ, ο ίδιος ο Γουάινσταϊν δεν εμφανίζεται, τουλάχιστον εξ όψεως. Μιλάει μέσω του δικηγόρου του.

Η Corriere della Sera κάνει λόγο για «μέινστριμ θρίλερ» και «σοβαρή, πειστική ταινία». Η αφορμή για την παρουσίαση ήταν η συμμετοχή της ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορίνο, αλλά και η προβολή της στις ιταλικές αίθουσες. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο συντάκτριες των ΝΥΤ συνέβαλαν με την εργασία τους στο ξέσπασμα του κινήματος #Metoo.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News