336
Ονειρο ήταν και πάει, για τον Νίκο Παππά | INTIMEnews

Aκυρώθηκαν οι… μικροδορυφόροι του Νίκου Παππά

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 11:49
Ονειρο ήταν και πάει, για τον Νίκο Παππά
|INTIMEnews

Aκυρώθηκαν οι… μικροδορυφόροι του Νίκου Παππά

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 11:49

Στην ακύρωση του αμφιλεγόμενου έργου κατασκευής των ελληνικών μικροδορυφόρων επί υπουργίας Νίκου Παππά (εδώ), προχώρησε η κυβέρνηση, υπό το βάρος του εξαπλασιασμού του προϋπολογισμού του και των υπονοιών, ακόμα και από τον πρώην πρόεδρο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Σταμάτη Κριμιζή, για αδιαφάνεια στους όρους ανάπτυξής του.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, αφού χαρακτήρισε πενιχρή τη συμμετοχή της χώρας μας στις διαστημικές υπηρεσίες και εφαρμογές, εξήγησε τους λόγους ακύρωσης του μεγαλόπνοου σχεδίου από τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, με στόχο την κατάκτηση του Διαστήματος!

Σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζακάκη, το έργο συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ δεν είχε κοστολογηθεί επαρκώς και παρά το όσα έλεγε τον Απρίλιο του 2018 ο Νίκος Παππάς (ότι «το έργο εντάσσεται σε μια ενιαία στρατηγική λογική του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, αφενός για την ανάπτυξη εθνικής εμβέλειας υποδομών και αφετέρου για τη διαμόρφωση και παροχή υπηρεσιών που θα υποστηρίζουν την ευρύτερη διαστημική στρατηγική της χώρας») δεν μπόρεσε –ούτε αυτό– να ξεφύγει από τις διαχρονικές παθογένειες αδιαφάνειας και κακοδιοίκησης.

Εξ ου και οι αιχμές που άφησε στην επιστολή παραίτησής του από την προεδρία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής.

Παρά τις επικρίσεις, όμως, ο προϋπολογισμός του έργου εκτοξεύτηκε από 24 εκατ. ευρώ του αρχικού του προϋπολογισμού, στα 140 εκατ. ευρώ για την πενταετία 2020-2024!

Το έργο των μικροδορυφόρων είναι γνωστό ως Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα Κατασκευής των Μικροδορυφόρων (Greek Earth observation Micro Satellites ή GEMS), για το οποίο είχε υπογραφεί συμφωνία τον περασμένο Μάρτιο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA). Το έργο είχε ξεκινήσει το 2018 με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ και προέβλεπε την κατασκευή 11 μικροδορυφόρων.

Πρόσφατα πάντως η κυβέρνηση αύξησε τη συμμετοχή της στα αναπτυξιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία (2020-2022). Από 38 εκατ. ευρώ που είχε σχεδιαστεί η συμμετοχή της χώρας στον ΕSA ή περίπου 13 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, θα ανέλθει στα 63 εκατ. εκατ. ευρώ την επόμενη 3ετία ή 21 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...