291
Εργάτες επιθεωρούν τον χώρο εργασίας τους, μια κατεστραμμένη αποθήκη ξύλου, μετά από πλήγμα που δέχθηκε, μεσούσης της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα περίχωρα του Χάρκοβο | REUTERS/Ivan Alvarado

Από δύο έως έξι μήνες πόλεμο ακόμα προβλέπει σύμβουλος του Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2022, 10:50
Εργάτες επιθεωρούν τον χώρο εργασίας τους, μια κατεστραμμένη αποθήκη ξύλου, μετά από πλήγμα που δέχθηκε, μεσούσης της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα περίχωρα του Χάρκοβο
|REUTERS/Ivan Alvarado

Από δύο έως έξι μήνες πόλεμο ακόμα προβλέπει σύμβουλος του Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2022, 10:50

Ο πόλεμος με τη Ρωσία ενδέχεται να διαρκέσει έως και έξι μήνες ακόμη προέβλεψε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και διαπραγματευτής στις ειρηνευτικές συνομιλίες Μιχαΐλο Ποντολιάκ. «Αυτό μπορεί να τραβήξει για άλλους δύο με έξι μήνες», σημείωσε ο αξιωματούχος σε συνέντευξή του στον ρωσικό αντιπολιτευόμενο ιστότοπο Medusa αργά την Παρασκευή, την ημέρα που σηματοδότησε τη συμπλήρωση 100 ημερών πολέμου (περισσότερα εδώ).

Ο ίδιος προσδιόρισε τον όγκο των αποθεμάτων όπλων που διαθέτουν οι δύο πλευρές ως καθοριστικό παράγοντα για την «επόμενη μέρα». Ρόλο στην εξέλιξη της σύρραξης θα παίξει και το πώς μπορεί με τον καιρό να αλλάξει η ατμόσφαιρα σε Ευρώπη, Ουκρανία και Ρωσία, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν μόνο αν αλλάξει η κατάσταση επί του πεδίου και εφόσον η Ρωσία αισθανθεί ότι δεν μπορεί πλέον να θέτει μόνη της τους όρους.

Τόνισε, δε, ότι τυχόν εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία δεν θα σημάνουν το τέλος του πολέμου. Κάποιες πόλεις, όπως η Μαριούπολη και το Σεβεροντονέτσκ, όπου πλέον μαίνονται οι σφοδρότερες μάχες, ουσιαστικά δεν υπάρχουν πια, τόνισε ο σύμβουλος του Ζελένσκι.

Εξάλλου, ο Ποντολιάκ εκτίμησε σε 80.000 τους νεκρούς και τους τραυματίες του ρωσικού στρατού, με τον αριθμό αυτό να περιλαμβάνει και θύματα από τις ένοπλες δυνάμεις των αυτονομιστών και μέλη της μισθοφορικής ομάδας Wagner. Πλέον, συμπλήρωσε, έπειτα από μια καταστροφική για τη Μόσχα αρχική φάση του πολέμου, οι απώλειες των δύο πλευρών – Ρωσίας και Ουκρανίας – είναι “συγκρίσιμες”.

Υπενθυμίζεται πως κατά τον ουκρανό πρόεδρο έως και 100 Ουκρανοί μαχητές σκοτώνονται σε καθημερινή βάση, ενώ άλλοι 500 στρατιώτες τραυματίζονται κάθε 24ωρο που περνά. Σύμφωνα με άλλες δηλώσεις του κ. Ζελένσκι την Πέμπτη, η Μόσχα κατέχει το 20% του ουκρανικού εδάφους (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...