424
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τον τόπο της τραγωδίας. Ηταν ήδη αργά... | EPA/ANDREJ CUKIC

Απίστευτο αιματοκύλισμα σε δημοτικό σχολείο στο Βελιγράδι: Νεκρά οκτώ παιδιά!

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2023, 11:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/05/2023, 15:36
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τον τόπο της τραγωδίας. Ηταν ήδη αργά...
|EPA/ANDREJ CUKIC

Απίστευτο αιματοκύλισμα σε δημοτικό σχολείο στο Βελιγράδι: Νεκρά οκτώ παιδιά!

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2023, 11:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/05/2023, 15:36

Η ένοπλη βία σε σχολεία –κοινή πια στις ΗΠΑ– έφτασε και στην Ευρώπη και μάλιστα στη βαλκανική γειτονιά μας: το πρωί της Τετάρτης πυροβολισμοί συγκλόνισαν το δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ», στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Ενας μαθητής της 7ης τάξης (14 ετών) εισήλθε στο κτίριο του σχολείου, στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας, στις 8:40 το πρωί, και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, πρώτα τον φύλακα και έπειτα κατά συμμαθητών του. Είχε βρει το όπλο στο σπίτι του –ήταν του πατέρα του.

Σερβικά ΜΜΕ ανέφεραν αρχικά ότι υπήρξαν πολλοί τραυματίες μαθητές, ενώ στο σχολείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πολλά ασθενοφόρα.

Πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας αργά το μεσημέρι της Τετάρτης έκαναν λόγο για εννιά νεκρούς: οκτώ μαθητές και τον φύλακα του σχολείου τον οποίο ο μαθητής πυροβόλησε πρώτο, τη στιγμή που προσπάθησε να τον εμποδίσει να εισέλθει στο κτίριο.

Εξι ακόμα μαθητές νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ ο Μίλαν Νεντέλτζκοβιτς, ο δήμαρχος της συνοικίας Βρατσάρ στο κεντρικό Βελιγράδι όπου βρίσκεται το σχολείο, είπε ότι οι γιατροί δίνουν μάχη για να σώσουν τη ζωή της δασκάλας (η οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα την Τετάρτη ως νεκρή).

«Είδα παιδιά να φεύγουν τρέχοντας από το σχολείο και να ουρλιάζουν. Ηρθαν γονείς πανικόβλητοι. Αργότερα άκουσα τρεις πυροβολισμούς», είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS μια μαθήτρια που φοιτά σε παρακείμενο γυμνάσιο.

Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς, ο πατέρας ενός εκ των παιδιών, είπε ότι η κόρη του βρισκόταν μέσα στην τάξη όταν ο έφηβος άνοιξε πυρ. «Κατάφερε να ξεφύγει. Το αγόρι πυροβόλησε πρώτα τη δασκάλα και έπειτα ξεκίνησε να πυροβολεί αδιακρίτως», είπε  στο δίκτυο N1.

«Είδα τον φρουρό ασφαλείας πεσμένο κάτω από το τραπέζι. Είδα δύο κορίτσια με αίμα στις μπλούζες τους. Λένε ότι (ο φερόμενος δράστης) ήταν ήσυχος και καλός μαθητής. Είχε έρθει στην τάξη πρόσφατα», πρόσθεσε ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος έσπευσε στο σχολείο μετά την επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 14χρονος είχε λάβει πριν από λίγες ημέρες κακή βαθμολογία σε κάποια μαθήματα ενώ εικάζεται ότι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Τα κίνητρα ωστόσο, δεν μπορούν να προσδιοριστούν ακόμα με σαφήνεια, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αστυνομικοί με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το σχολείο, ενώ αυτή την στιγμή, δυνάμεις βρίσκονται και στο διαμέρισμα του δράστη για πιο λεπτομερή έρευνα.

Οι επιθέσεις είναι ένα σχετικό σπάνιο φαινόμενο στη Σερβία, όπου οι νόμοι περί οπλοκατοχής είναι πολύ αυστηροί. Ωστόσο, τα δυτικά Βαλκάνια έχουν εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα μετά τους πολέμους και τις ταραχές της δεκαετίας του ’90.

Τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για την τραγωδία που σημειώθηκε σε σχολείο του Βελιγραδίου, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...