5124
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του έξω από τα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς | Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα αποτελέσματα και το μήνυμα

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2023, 19:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/10/2023, 09:02
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του έξω από τα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς
|Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα αποτελέσματα και το μήνυμα

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2023, 19:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/10/2023, 09:02

Με τη μικρή συμμετοχή των εκλογέων –που αποδίδεται και στην κόπωση του εκλογικού σώματος από τις δύο εθνικές κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου– να στιγματίζει την όλη διαδικασία, οι κάλπες στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου έκλεισαν στις 19:00, με το υπουργείο Εσωτερικών να δηλώνει ότι στις 22:00 θα υπήρχε ασφαλής εκτίμηση. Τελικά οι ανακοινώσεις έγιναν νωρίτερα, καθώς σε αρκετές Περιφέρειες και μεγάλες πόλεις, το αποτέλεσματατα ήταν ξεκάθαρα και βασικά «γαλάζια», επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της ΝΔ. Οχι ότι δεν θα έχουμε και κάποια μεγάλα ντέρμπι στη β’ Κυριακή, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

⇒09:15 Δείτε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές όπως τις παρουσιάζει το υπουργείο Εσωτερικών.

09:00 Τα τελικά αποτελέσματα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης: Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας (ΝΔ) πήρε 27,33% και ο Στέλιος Αγγελούδης, που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέσπασε ένα 25,74% –θα είναι ένα ντέρμπι για τον β’ γύρο, καθώς τους δύο υποψηφίους χωρίζουν 1.500 ψήφους και υπάρχει η μεγάλη δεξαμενή του Σπύρου Πέγκα (20,74%).

!! 08:02 Τα τελικά αποτελέσματα για τον Δήμο Αθηναίων: Κώστας Μπακογιάννης (ΝΔ) 41,35% και Χάρης Δούκας (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) 14,2% θα αναμετρηθούν στον β’ γύρο, με τον πρώτο να έχει σαφές προβάδισμα και τον δεύτερο να στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως από το ΚΚΕ που κάλεσε σε αποχή. Ο Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ) ήταν τρίτος με 13,36%, ο Νίκος Σοφιανός τέταρτος με 12,88%, ενώ ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης απέσπασε ένα 8,33%.

⇒ 07:25 Δείτε εδώ τα αποτελέσματα στις στις δημοτικές εκλογές ανά δήμο, όπως τις παρουσιάζει το υπουργείο Εσωτερικών.

00:23 Να επιλέξουν το άκυρο ή την αποχή κάλεσε ο Νίκος Σοφιανός, ο υποψήφιος του ΚΚΕ, τους ψηφοφόρους στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών της Αθήνας. Ο κ. Σοφιανός, ο οποίος έχει ένα ποσοστό 12,81%, αναφέρθηκε αρχικά στην άνοδο των ποσοστών του συνδυασμού του, που δίνουν μεγαλύτερη δύναμη στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. «Για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών κόντρα στα κέρδη των λίγων», όπως είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια τόνισε:

«Διαβεβαιώνουμε τους συναγωνιστές που συναντηθήκαμε στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, ότι θα δώσουμε μαζί το επόμενο διάστημα τους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Στην Αθήνα κρίθηκε ο δεύτερος γύρος, η δεύτερη θέση, σε λιγότερο από 1,5 μονάδα. Δυστυχώς δεν θα είμαστε εμείς απέναντι στη διοίκηση Μπακογιάννη. Θα βρεθεί ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, ο συνδυασμός του οποίου όλα αυτά τα χρόνια έδωσε την πλειοψηφία που δεν είχε ο κ. Μπακογιάννης στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να στηρίξει τις επιλογές που ακολούθησε με τα έργα, τα οποία δουλεύουν για τα συμφέροντα των λίγων».

Πρόσθεσε: «Άρα η στάση των Αθηναίων απέναντι σε αυτό τον δεύτερο γύρο, είναι το άκυρο και η αποχή, να μην γίνουν συνένοχοι σε έργα που έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα και θα δούμε και στο επόμενο».

23:59 «Ο πατραϊκός λαός έδωσε μια μεγάλη μάχη, μας έβγαλε πρώτη δύναμη. Θα συνεχίσουμε την επόμενη Κυριακή για να ολοκληρώσουμε την πορεία μας»: Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Πατρέων και εκ νέου υποψήφιος, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος προηγείται στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,66%, με καταμετρημένο το 52,75% των εκλογικών τμημάτων.

Όπως πρόσθεσε, «σε αυτόν τον αγώνα, δεν περισσεύει κανείς» και συνέχισε: «Όλοι μπορούμε να συμβάλουμε και με περισσότερες δυνάμεις, καλούμε το σύνολο του πατραϊκού λαού και αυτούς που δεν μας ψήφισαν, να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει, γιατί έχουμε μπροστά μας πολλές δυσκολίες. Ο δρόμος που θα βαδίζουμε θα είναι μακρύς και δύσκολος και τα εμπόδια που θα έχουμε από τους κυβερνώντες θα πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Επομένως, με δύναμη πορευόμαστε για να έχει η πόλη μας αυτά που δικαιούται, για να μπορούν τα παιδιά μας να έχουν μέλλον που τους αξίζει».

23:55 «Κάναμε έναν πολύ ωραίο έντιμο αγώνα. Περάσαμε ωραία, ήταν μια συναρπαστική προεκλογική περίοδος, θέσαμε τα διακυβεύματα και τα θέματα της πόλης. Φτιάξαμε ενα αναλυτικό πρόγραμμα για όλα τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών που βρίσκει την παράταξη του «Θεσσαλονίκη για Όλους» στην τρίτη θέση.

Ο κ. Πέγκας πρόσθεσε στη δήλωση που ακολούθησε μπροστά στο εκλογικό του κέντρο: «Εκτός όμως από αυτό φτιάξαμε μια ωραία παρέα, ενώσαμε δυνάμεις. Ήρθαν πολλές προσωπικότητες και πολλοί νέοι άνθρωποι που συντάχθηκαν μαζί μας. Πολέμησαν για αυτές τις ιδέες. Μας λείπει παρα πολύ το 60% που δεν ήρθε να ψηφίσει. Ευχαριστώ όλες και όλους που μας στήριξαν. Τους υποψήφιους και τους εθελοντές».

Υποσχέθηκε δε πως «την επόμενη μέρα θα είμαστε παρόντες στη μάχη για τη Θεσσαλονίκη. Θα είμαστε δίπλα στους πολίτες. Θα παραμείνουμε στις επάλξεις. Ο συνδυασμός θεωρεί πως οι δημότες δεν καθοδηγούνται και θα αποφασίσουν με την ψήφο τους. Τους καλώ να ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή. Είναι πολύ σημαντικό αν θέλουν ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη».

23:41 Δηλώσεις μετά την πρώτη εκλογική μάχη στον δήμο Θεσσαλονίκης έκανε ο Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον νυν δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

«Είμαι πολύ χαρούμενος με το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες. Η ανεξάρτητη, υπερκομματική μας παράταξη “Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη” κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της πόλης. Σήμερα κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της εγκατάλειψης και της αδράνειας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας αποδοκίμασε τον απερχόμενο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Καλώ, με σεβασμό και εκτίμηση τους συμπολίτες μου να στηρίξουν την προσπάθειά μας η Θεσσαλονίκη να γυρίσει σελίδα. Αύριο έρχεται μια άλλη μέρα, την επόμενη Κυριακή με την “Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη” η πόλη μας γυρίζει τη σελίδα, που πρέπει.

Βλέπουμε νίκη της Θεσσαλονίκης, δεν είναι νίκη του Στέλιου Αγγελούδη. Είναι η νίκη, που φέρνει η Θεσσαλονίκη για να γυρίσει σελίδα. Σήμερα για εμάς είναι πραγματικά μία μεγάλη γιορτή με όλους τους ενεργούς πολίτες που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και τον αγώνα, έναν αγώνα με πολιτισμό, χαμόγελο και αισιοδοξία. Ευχαριστώ πολύ όλους τους συνυποψήφιους και τους καλώ όλους σε μια κοινή προσπάθεια να γυρίσουμε τη σελίδα, που έχει ανάγκη η πόλη».

23:39 Αισιόδοξος ότι μπορεί να πετύχει την ανατροπή στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, εμφανίστηκε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας.

Αφού αναφέρθηκε αρχικά στους συνεργάτες του, τους εθελοντές και όσους τον στήριξαν με την ψήφο τους, στη συνέχεια είπε: «Τους ευχαριστώ που πίστεψαν στο όνειρο, που έκαναν το αδύνατο δυνατό μόλις σε δύο μήνες. Μπροστά μας έχουμε μια εβδομάδα αγώνα κι ένα ξεκάθαρο και σαφές δίλημμα. Ή θα συνεχίσουμε με τη δημοτική Αρχή του κ. Μπακογιάννη, που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και μας φορτώνει με νέα, είτε μαζί, όλοι μας με την ψήφο μας θα αλλάξουμε την πόλη βελτιώνοντας τη ζωή μας. Καλώ λοιπόν όλες τις Αθηναίες και όλους τους Αθηναίους, ακόμη και όσους δεν ψήφισαν αυτή την Κυριακή, όλοι μαζί, ενωμένοι να δώσουμε αυτή την πολύ κρίσιμη μάχη για την πόλη μας. Θα νικήσουμε».

Ο Χάρης Δούκας στις δηλώσεις του μετά τα αποτελέσματα (INTIMENEWS)

23:30 «Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι καθαρό», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «συνεχίζει την ανοδική του πορεία» και είναι «η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση». Ο ίδιος προσέθεσε ότι μπροστά μας «έχουμε μεγάλες προκλήσεις», τις οποίες θα τις αντιμετωπίσουμε «με τον προοδευτικό χώρο της χώρας». Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κασσελάκη για την προοδευτική παράταξη, είπε ότι αυτό «δεν θα επιτευχθεί με σόου».

23:27 Με ανάρτησή του στο Twitter, o αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης αναγνώρισε ότι το πρόβλημα του κόμματος είναι ότι δεν έχει μεγάλη παρουσία στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

23:08 Ο Κώστας Ζαχαριάδης, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων, είπε ότι επικοινώνησε με τον Χάρη Δούκα, τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τον Κώστα Μπακογιάννη στον β’ γύρο, ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι δεύτερος.

«Μίλησα με το φίλο Χάρη Δούκα για να του ζητήσω συνάντηση αύριο το πρωί, ώστε να συζητήσουμε για το περιεχόμενο της διοίκησης της προοδευτικής Αθήνας» είπε ο κ. Ζαχαριάδης στην πρώτη του δήλωση μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.

«Όπως έλεγα από την πρώτη στιγμή προεκλογικά, δεν θα μείνω απαθής, θα πάρω θέση και καλώ το ίδιο να κάνει και ο κ. Σοφιανός και ο κ. Παπαδάκης, γιατί είναι πολύ σημαντικό να ηττηθεί η συντηρητική διοίκηση στην Αθήνα. Θέλω να απευθυνθώ στους δεκάδες χιλιάδες Αθηναίους που απείχαν και να τους καλέσω στο δεύτερο γύρο να ψηφίσουν, να συμμετέχουν» συνέχισε ο κ. Ζαχαριάδης. «Θέλω να στείλω ένα ευρύτερο πολιτικό μήνυμα. Όσοι έχουνε περάσει από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο πρέπει να στηριχθούν από όλους μας. Εμείς κάναμε το πρώτο βήμα, ελπίζω θα ακολουθήσουν και άλλοι διότι η συντηρητική πλειοψηφία στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ρηγματωθεί».

23:00 Στην πρώτη του δήλωση μετά την επικράτησή του στον α’ γύρο των εκλογών στον Δήμο Αθηναίων, προχώρησε ο Κώστας Μπακογιάννης. «Είναι μια νίκη της Αθήνας και είναι μια νίκη όλων», είπε μεταξύ άλλων.

«Εχω πάρα πολύ μεγάλη χαρά και πάρα πολύ μεγάλο ενθουσιασμό και θέλω απόψε να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλη μας την ομάδα, σε όλους τους υποψηφίους του κεντρικού ψηφοδελτίου και των διαμερισμάτων. Όλοι δώσαμε την ψυχή μας. Τους είμαι ευγνώμων και θέλω να ξέρουν ένα πράγμα. Ότι αυτό το ταξίδι το ξεκινήσαμε μαζί και θα το τελειώσουμε μαζί και ένα ταξίδι πενταετίας. Θέλω να πω ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα μας, συνεργάτες μου, αλλά πάνω απ’ όλα ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους κυριολεκτικά εκατοντάδες εθελοντές, αγόρια και κορίτσια που πλαισίωσαν την προσπάθεια μας και μας κάνει υπερήφανους. Και βεβαίως, θέλω να πω ένα πράγμα. Σήμερα είναι μια μεγάλη νίκη, αλλά είναι μια νίκη της Αθήνας και είναι μια νίκη όλων.

Εγώ είμαι και με την ψήφο σας, θέλω να συνεχίσω να είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων. Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό και για όσους μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους και για όσους ψήφισαν κάποιον άλλον, αλλά και για εκείνους που δίστασαν να έρθουν κοντά μας.

Την επόμενη μια εβδομάδα θέλω να απευθυνθώ σε όλες και σε όλους. Κάθε μέρα, σε κάθε γειτονιά να μιλήσουμε για το σήμερα αλλά και για το αύριο της πόλης. Να μιλήσουμε για το μέλλον το οποίο έρχεται με ορμή. Να είστε καλά. Ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ», προσέθεσε.

22:55 Επιχειρηματικά συμφέροντα από την… Αθήνα, κατήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στις δηλώσεις του μετά το αποτέλεσμα του α’ γύρου που του έδωσε ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Στέλιου Αγγελούδη.

«Οι πολίτες μίλησαν και όλοι οφείλουμε να τους ακούσουμε. Απαιτούν περισσότερα, τους ακούω και τους καταλαβαίνω. Τέσσερα χρόνια προσπαθήσαμε πολύ παρά τις δυσκολίες, που όλοι γνωρίζουν. Τους καλώ λοιπόν την επόμενη Κυριακή να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσουν. Να ψηφίσουν γιατί τις επόμενες πέντε ημέρες κρίνεται το μέλλον της πόλης. Κρίνεται αν στο τιμόνι της θα βρίσκονται άνθρωποι με σχέδιο, αν θα ολοκληρωθούν μια σειρά από μεγάλα έργα ή αν θα παραδώσουμε την πόλη σε επιχειρηματικά συμφέροντα εξ Αθηνών», είπε ο κ. Ζέρβας, για να συμπληρώσει: «Αν θα παραδώσουμε την πόλη σε ένα παλιό αποτυχημένο πολιτικό προσωπικό, που συνασπίστηκε και θέλει να έρθει πάλι στα πράγματα. Γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά σε αυτή την πόλη, όλοι έχουν παρελθόν και παρόν. Το δίλημμα λοιπόν είναι ένα και ξεκάθαρο. Την εβδομάδα αυτή θα μιλήσουμε για όλα για προτάσεις, για σχέδια και για λύσεις. Θα πάμε πόρτα – πόρτα, σπίτι – σπίτι και θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Η Θεσσαλονίκη δεν γυρίζει πίσω. Η Θεσσαλονίκη δεν εξαγοράζεται. Στη ζωή μου έμαθα να δίνω δύσκολες μάχες και να τις κερδίζω.
Είμαι βέβαιος ότι την επόμενη Κυριακή, εδώ, σε αυτό το σημείο, θα γιορτάζουμε μαζί μια νίκη της πόλης, μια νίκη των πολιτών της».

22:45 Οι αγκαλιές του Κυριάκου Μητσοτάκη στον θριαμβευτή της μάχης για την Περιφέρεια Αττικής Νίκο Χαρδαλιά.

22:33 Την άμεση ανανέωση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και την εμψύχωση του ανθρώπινου δυναμικού, προανήγγειλε ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ένα «πρώτο μήνυμα για την ανάγκη η χώρα να έχει μία νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη που να μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο».

«Το βλέπετε στη Θεσσαλία, όπου ο παντοδύναμος περιφερειάρχης υπέστη μεγάλης απώλειες και συγχαίρω τον Δημήτρη Κουρέτα». Αναφέρθηκε δε στη Θεσσαλονίκη που όπως είπε υπερίσχυσε ο προοδευτικός υποψήφιος. Και ευχαρίστησε τον Κώστα Ζαχαριάδη για τη μάχη στον Δήμο της Αθήνας. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, καλώντας σε στήριξη στον Χάρη Δούκα απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, εφόσον περάσει στον δεύτερο γύρο.

22:30 Απίστευτες ομοφοβικές χυδαιότητες του Αχιλλέα Μπέου στην επινίκια ομιλία του στον Βόλο.

22:22 «Θέλω να συγχαρώ τους ανθυποψηφίους μου για τον αγώνα τους. Προσμένω στη συνεργασία μας. Η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι τεράστια. Ξέρω ότι το έργο μας είναι πολύ δύσκολο. Αλλά να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Από σήμερα ξεκινάμε τον αγώνα και σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς», ανέφερε στη δήλωση του ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την επικράτησή του στην Περιφέρεια Αττικής από τον α’ γύρο.

Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τους εθελοντές που συμμετείχαν στην προεκλογική του καμπάνια αλλά και προσωπικά τον πρωθυπουργό και έστειλε μήνυμα συνεργασίας στους υποψήφιους των άλλων συνδυασμών που συμμετείχαν στην εκλογική αναμέτρηση.

22:17 Την άνοδο των ποσοστών για τους υποψήφιους που στήριξε το ΚΚΕ, υπογράμμισε στην πρώτη δήλωσή του για τα αποτελέσματα του α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν θετικές διεργασίες που κυοφορούνται τρεις μόνο μήνες μετα τις εκλογές. Παρότι ο συσχετισμός παραμένει πολύ αρνητικός, σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του ταξικού χαρακτήρα υπέρ των καπιταλιστικών συμφερόντων», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Οπως σημείωσε, το ποσοστό της Λαϊκής Συσπείρωσης στις 13 Περιφέρειες είναι πάνω από 10%, έναντι 6,86% στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, και πάνω από το ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές.

22:10 Υψηλή αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφουν τα πρώτα στοιχεία από τα εκλογικά τμήματα της Αθήνας. Οπως εξήγησε ο Στράτος Φαναράς, της Metron Analysis, σε δηλώσεις του στο Mega, στον Δήμο της Αθήνας παρατηρείται μεγαλύτερη αποχή σε εκλογικά τμήματα όπου στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υψηλότερα ποσοστά και μικρότερη αποχή στα τμήματα που είχε δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ετσι εξηγείται και το προβάδισμα του Χάρη Δούκα (ΠΑΣΟΚ) έναντι του Κώστα Ζαχαριάδη (ΣΥΡΙΖΑ) για τη δεύτερη θέση.

Αυτό σημαίνει ότι ο ενθουσιασμός που υποτίθεται ότι μετέδωσε η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέδωσε.

21:58 Ο Δημήτρης Μπακάκος της Singular Logic ανακοίνωσε ότι με την ενσωμάτωση στο 37% στις περιφέρειες και 27% στους δήμους, έχουμε τα εξής:

Το αποτέλεσμα σε επτά περιφέρειες κρίνεται από την 1η Κυριακή, ενώ τέσσερις περιφέρειες θα κριθούν στην δεύτερη Κυριακή.

Όσον αφορά στους έξι μεγάλους δήμους, τρεις (Πειραιάς, Ηράκλειο και Λάρισα) κρίνονται από την πρώτη Κυριακή, ενώ Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα κρίνονται από τη δεύτερη Κυριακή.

21:57 Σε δηλώσεις, μετά την άνετη νίκη του στον δήμο Πειραιά, προχώρησε ο Γιάννης Μώραλης. «Οι πολίτες μας εμπιστεύονται ώστε να λύσουμε τα προβλήματα που είναι υπαρκτά. Θα δουλέψουμε το ίδιο σκληρα, σοβαρά και υπεύθυνα στην τρίτη θητεία», δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά.

21:47 «Οι πολίτες επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές της», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έξω από τα γραφεία της Πειραιώς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία. «Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της, την επόμενη εβδομάδα θα δώσουμε τη μάχη του Β΄ γύρου για όσους υποψήφιους δεν εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή», είπε και υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα».

21:45 Σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως διαμορφώνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα, προχώρησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ .

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, στους τρεις μεγάλους δήμους το ΠΑΣΟΚ έδειξε τη δυναμική του:

Ο Γιάννης Μώραλης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που είχε υποστηριχτεί σταθερά από το ΠΑΣΟΚ από το 2014, επανεκλέχτηκε δήμαρχος Πειραιά από την Α’ Κυριακή.

Ο Χάρης Δούκας φαίνεται να κάνει την ανατροπή στην Αθήνα και να περνά στον δεύτερο γύρο ενώ στη Θεσσαλονίκη ο Στέλιος Αγγελούδης, επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, περνά στον δεύτερο γύρο.

Σε σχέση με το 2019, στο ΠΑΣΟΚ κερδίζουν ή είναι σε τροχιά νίκης σε πολλαπλάσιους δήμους. Ενδεικτικά πρόκειται για τους δήμους Μυτιλήνης, Συκεών-Νεάπολης, Καλλιθέας, Αγίου Δημητρίου, Ιλίου, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Πετρουπόλεως, Ρεθύμνου, Σερρών, Χανίων, Καβάλας, Ιωαννιτών, Θέρμης, Βέροιας, Αιγάλεω, Ηρακλείου, Αττικής, Ιεράπετρας κλπ

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Κουρέτας (στέλεχος ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης Έρευνας το 2016), που ανακοινώθηκε πρώτα από το ΠΑΣΟΚ και ακολούθως στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει ως φαίνεται τη μάχη στον δεύτερο γύρο με τον κ. Αγοραστό.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η στήριξη σε νέα πρόσωπα, απέδωσε και επισημαίνουν δυο περιπτώσεις:

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Σπύρος Σκιαδαρέσης ήταν δεύτερος.

Στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Νικηφόρος Παπανικόλας επίσης είναι δεύτερος.

Επίσης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Χρήστος Παπαστεργίου είναι δεύτερος.

21:43 Στον Δήμο Πατρέων, με καταμετρημένο το 13%, ο συνδυασμός του δημάρχου Κώστα Πελετίδη (ΚΚΕ) καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 41,40% και ακολουθούν ο Κωνσταντίνος Σβόλης με 25,89%, ο Βασίλης Αϊβαλής με 18,43% και ο Πέτρος Ψωμάς με 14,29%.

21:41 Στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, με καταμετρημένο το 8% των τμημάτων, προηγείται με 47,22% ο Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος φαίνεται να εκλέγεται νέος δήμαρχος από τον α’ γύρο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μιχάλης Καραμαλάκης με 36,58%.

21:40 Στον Δήμο Ιωαννιτών, με ενσωματωμένο το 10% των τμημάτων, προηγείται ο Θωμάς Μπέγκας με 35,94% και ακολουθεί με 25,55% ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέλαβε δήμαρχος μετά τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ.

21:37 Ο Γιώργος Ιωακειμίδης τηλεφώνησε στον Νίκο Χαρδαλιά για να τον συγχαρεί για την εκλογή του στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης στις δηλώσεις του μετά την ήττα (INTIMENEWS)

«Οι πολίτες έκριναν. Τηλεφώνησα στον κ. Χαρδαλιά για να τον συγχαρώ. Εχω αφιερώσει τη ζωή μου στην αυτοδιοίκηση και θα συνεχίσω να το κάνω», ανέφερε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.

21:30 Στα γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένεται δήλωσή του.

21:19 Τη νίκη του υποστηριζόμενου από τη ΝΔ Θανάση Μαμάκου στη Λάρισα με 49,81% προεξόφλησαν τα αποτελέσματα στο 14,64% της ενσωμάτωσης. Ο νυν δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης είχε ένα 38,73%.

20:55 Η μάχη των 13 Περιφερειών

♦ Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης στο 13,63% της ενσωμάτωσης προηγείται ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Χρήστος Μέτιος με ποσοστό 42,02% ενώ έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χριστόδουλος Τοψίδης με 33,68%.

♦ Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 20,95% προηγείται ο Στεφανής Αλκιβιάδης που υποστηρίζεται από τη ΝΔ με ποσοστό 40,66% ενώ ο υποψήφιος που προς το παρόν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, Κωνσταντίνος Μουτζούρης προέρχεται από τη ΝΔ, ωστόσο κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό, και καταλαμβάνει έως τώρα το 34,17%.

♦ Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης φαίνεται να διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 12,32%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 59,67%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 12,26%

♦  Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, νυν περιφερειάρχης, επίσης φαίνεται να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 15,48%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 55,45%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Γιάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,92%.

♦ Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός, συγκεντρώνει προς το παρόν το 41,86% των ψήφων σε ποσοστό ενσωμάτωσης 22,39%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Κουρέτας, ο οποίος προς το παρόν συγκεντρώνει 34%.

♦ Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Ιωάννης Τρεπεκλής, προερχόμενος από τη ΝΔ, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ», συγκεντρώνει το 28,98% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 17,45%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενη από τη ΝΔ Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου με ποσοστό 28,39%.

♦ Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 16,76%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας έως τώρα 60,57%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,45%.

♦ Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ντέρμπι διεξάγεται ανάμεσα στον Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος έχει το χρίσμα της ΝΔ και στον «αντάρτη» της ΝΔ Γιώργο Αμανατίδη. Ο κ. Κασαπίδης, νυν περιφερειάρχης, έχει 35,93% στο 26,73% της ενσωμάτωσης, ενώ ο κ. Αμανατίδης έχει 35,92%.

♦ Στην Περιφέρεια Κρήτης, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 16,58% προηγείται ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκη, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συγκεντρώνοντας το 78,21%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,34%.

♦ Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει ήδη το 66,39% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 20,66%, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ίσως δεν χρειαστεί β’ γύρος την επόμενη Κυριακή. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόςρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 14,60%.

♦ Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δημήτρης Πτωχός, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, φαίνεται να προηγείται με ποσοστό 43,26% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 20,73%. Στη δεύτερη θέση, ο Πέτρος Τατούλης συγκεντρώνει 31,38% και περνάει στον β’ γύρο την επόμενη Κυριακή.

♦ Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, με ποσοστό ενσωμάτωσης 18,47% φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο με ποσοστό 48,34%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 25,56%.

♦ Στην Περιφέρεια Αττικής ο Νίκος Χαρδαλιάς φαίνεται να εκλέγεται από την α’ Κυριακή με ποσοστό 45,99% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 25,78%. Δεύτερος ο Γιώργος Ιωακειμίδης, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με 16,25% και τρίτος ο Γιάννης Πρωτούλης (ΚΚΕ) με 14,11%.

20:38 Στο 14,83% της ενσωμάτωσης στον Δήμο Αθηναίων, ο Κώστας Μπακογιάννης (ΝΔ) κατέγραφε ένα 41,02%, ο Χάρης Δούκας (ΠΑΣΟΚ) ήταν δεύτερος με 14,68% και τρίτος ο Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ) με 13,06%. Ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν πέμπτος με 8,52%.

20:31 Καθαρή και εύκολη νίκη του Απόστολου Τζιτζικώστα (ΝΔ) ο οποίος επανεκλέγεται από την α’ Κυριακή στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τα ποσοστά του κ. Τζιτζικώστα στο 13% της ενσωμάτωσης είναι στο 60,9%. Κατακρημνίστηκε ο Γιάννης Μυλόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ.

20:25 Θριαμβευτική επανεκλογή από τον α’ γύρο εξασφαλίζουν τουλάχιστον 10 δήμαρχοι του λεκανοπεδίου Αττικής, με ποσοστά από περίπου 70% έως και σχεδόν 85%.

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης επανεκλέγεται δήμαρχος Περιστερίου για έκτη συνεχόμενη θητεία. Για τρίτη φορά επανεκλέγονται οι Γιώργος Παπανικολάου στη Γλυφάδα, Γιάννης Μώραλης στον Πειραιά, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γιάννης Κωνσταντάτος στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Χρήστος Παππούς στη Φυλή, Γιώργος Μαρκόπουλος στο Γαλάτσι και Ανδρέας Κονδύλης στον Αλιμο.

Για δεύτερη φορά επανεκλέγονται άνετα ο Σπύρος Βρεττός ως δήμαρχος Αχαρνών και ο Γιώργος Τσίρμπας στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Ανετη επικράτηση, τέλος, πρόσφεραν οι εκλογείς του Δήμου Κηφισιάς στον Βασίλη Ξυπολυτά, ο οποίος εκλέγεται δήμαρχος για πρώτη φορά.

20:22 Προβάδισμα του Κώστα Αγοραστού (ΝΔ) στη Θεσσαλία στο 8,8% της ενσωμάτωσης.

20:16 Σημαντικό προβάδισμα καταγράφει ο Νίκος Χαρδαλιάς στην περιφέρεια Αττικής, καθώς συγκεντρώνει 45,53% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 9,73%. Με αυτό το ποσοστό ο κ. Χαρδαλιάς εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή.

20:13 Μια πιθανή ήττα της ΝΔ –της επίσημης ΝΔ έστω– δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων καθώς στο 6,81% της ενσωμάτωσης, η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα που είχε το χρίσμα από την Πειραιώς έρχεται οριακά δεύτερη πίσω από τον Γιάννη Τρεπεκλή, που θεωρείται γαλάζιος «αντάρτης».

19:56 Στο 2,23% της ενσωμάτωσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας εμφανίζεται να έχει ένα 27,79%, ο Στέλιος Αγγελούδης 25,45% και ο Σπύρος Πέγκας 22,85%.

19:53 «Εχουμε δώσει μια πολιτική διάσταση στην εκλογή των 13 περιφερειαρχών και των τριών μεγάλων δήμων της χώρας μας. Χρειαζόμαστε ανθρώπους οι οποίοι να είναι ικανοί πρώτα απ όλα. Δεύτερον, να έχουν το ίδιο μεταρρυθμιστικό πνεύμα με την κυβέρνησή μας. Τρίτον, να ασπάζονται το ίδιο αναπτυξιακό όραμα» τόνισε στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

19:49 Στο 1,9% της ενσωμάτωσης για τον δήμο Αθηναίων: Κώστας Μπακογιάννης 38,8%, Χάρης Δούκας 15,9%, Κώστας Ζαχαριάδης 13,3%.

19:41 «Παντού έχουμε στόχο να μπούμε στον δεύτερο γύρο»: αυτό δήλωσε ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, μετά το κλείσιμο της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023.

Σχολιάζοντας τη χαμηλή συμμετοχή, ο κ. Παππάς είπε: «Δεν μπορούμε καν να εκστομίσουμε και το τετριμμένο ότι κέρδισε η τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι αρνητικό, γιατί ζήσαμε και τις τραγικές καταστροφές όπου αναδείχθηκε ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρακολουθούμε και κάποιες μεγάλες μάχες όπως αυτή του κ. Αγοραστού να δούμε αν θα πάει στον δεύτερο γύρο».

19:30 Την πρωτιά του Κωνσταντίνου Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη έδειξε το exit poll της Interview: Ο νυν δήμαρχος έχει ένα ποσοστό μεταξύ 31%-35%, ενώ στον δεύτερο γύρο φαίνεται να περνάει ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Στέλιος Αγγελούδης (με 23%-27%). Τρίτος ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Πέγκας.

19:23 Καθαρή νίκη του Αχιλλέα Μπέου στον Βόλο, παρά τις καταστροφές από τις πλημμύρες, έδωσε το exit poll του Ράδιο Βέρα, σύμφωνα με το τοπικό thenewspaper.gr.

To exit poll έδωσε στον κ. Μπέο ένα ποσοστό ανάμεσα στο 50-55%, με τον Νίκο Παπαπέτρο να ακολουθεί με 31-36% και τον Απόστολο Ριζόπουλο να έχει ένα 10%.

19:15 Καθαρή νίκη του προσκείμενου στο ΚΚΕ, Κώστα Πελετίδη, στον δήμο Πατρέων έδωσαν τα αποτελέσματα του exit poll του pelop.gr, της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και peloponnisos FM 104.1 για τον Δήμο Πατρέων. Αυτό που φαίνεται να εκκρεμεί είναι αν ο κ. Πελετίδης θα ξεπεράσει το όριο του 43% και έτσι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει δεύτερη Κυριακή.

19:01  Στις 19:00 έκλεισαν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών για τις 13 Περιφέρειες και τους Δήμους. Στις 17:30, η συμμετοχή ανερχόταν στο 44,6% σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 4.360.000 εκλογείς. Στις 22:00 αναμένεται η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος για τις 13 περιφέρειες και τους έξι μεγάλους δήμους της χώρας από τη Singular Logic.

19:00 Στα γραφεία του συνδυασμού του, «Αττική Μπροστά», έσπευσε ο Νίκος Χαρδαλιάς για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα. Τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής συνόδευε η οικογένειά του.

18:48 Πού θα παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα οι πολιτικοί αρχηγοί

Λίγα λεπτά απομένουν για να κλείσουν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα παρακολουθήσουν τις εξελίξεις από τα γραφεία τους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί μετά τις 19:00 στα κεντρικά της ΝΔ. Μόλις τα επιτελεία αποκτήσουν μία ασφαλή εικόνα για τα αποτελέσματα στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, ο κ. Μητσοτάκης θα προβεί σε δηλώσεις.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έσπευσε από τις 17:30 στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου. Νωρίτερα, είχε ζητήσει από τους πολίτες να καταψηφίσουν τους υποψήφιους που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται ήδη στα γραφεία του κόμματος, ενώ νωρίτερα είχε μεταβεί στο Ηράκλειο Κρήτης για να ψηφίσει.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας βρίσκεται ήδη στον Περισσό, από όπου θα παρακολουθήσει τα εκλογικά αποτελέσματα.

18:09 Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια

Στην Ανατολική Μακεδονία η συμμετοχή ανέρχεται στο 45,8%, στην Κεντρική Μακεδονία στο 45%, στη Δυτική Μακεδονία 43,7%, στην Ήπειρο 49,3%, στη Θεσσαλία 49,5%, στο Ιόνιο 41,8%, στη Δυτική Ελλάδα 49,7%, στη Στερεά Ελλάδα 53,4%, στην Αττική 38,7%, στην Πελοπόννησο 45,1%, το Βόρειο Αιγαίο 39,4%, στο Νότιο Αιγαίο 48,1%, και στην Κρήτη 51,2%.

18:02 Στις 17:30, το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανερχόταν στο 44,6% στην Επικράτεια κάτι το οποίο αντιστοιχεί κατ’ αναλογία σε 4.360.000 εκλογείς. Στις 22:00 αναμένεται η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών.

17:55 «Μόλις επέστρεψα από την πολύπαθη Θεσσαλία για να ασκήσω τα εκλογικό μου δικαιώματα στην πολύπαθη Αττική και στην πολύ αδικημένη Αγία Παρασκευή. Βλέπω ότι σήμερα η συμμετοχή είναι χαμηλή. Αυτό είναι αντίκτυπο του ότι οι πολίτες αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και ότι δεν έχουν επιλογή» είπε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου από την Αγία Παρασκευή, ασκώντας το εκλογικό της δικαίωμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023.

«Η Πλεύση Ελευθερίας υπόσχεται – και εγώ προσωπικά δεσμεύομαι – ότι σ’ όλη την περίοδο που έπεται, θα είμαστε κοντά στους πολίτες. Μπορεί αυτή τη φορά να μην είχαμε να προτείνουμε αυτοδιοικητικούς υποψήφιους γιατί το κίνημα μέρα με τη μέρα μεγαλώνει, υποσχόμαστε όμως και δεσμευόμαστε ότι την επόμενη φορά οι πολίτες θα έχουν επιλογή».

17:42 Θύμα ξυλοδαρμού από τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, κατήγγειλε πως έπεσε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού του Νίκου Παπαπέτρου. Από την πλευρά του, ο κ. Μπέος αρνείται, σε ανάρτησή του, τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το επεισόδιο σημειώθηκε τα μεσάνυχτα σε καφετέρια, επί της οδού Λαρίσης. Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος υποστηρίζει πως τόσο ο ίδιος όσο και ένας φίλος του έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από τον δήμαρχο Βόλου, ο οποίος έκανε λόγο για «πόλεμο λάσπης» και συκοφαντία με «κατασκευασμένα και ψευδή στοιχεία». Κατηγόρησε δε τον καταγγέλλοντα πως είναι «γνώριμος των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, γνωστός και για την παρουσία του στις πόρτες νυχτερινών μαγαζιών».

16:10 Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε από τη Νέα Ιωνία και το 2ο Γυμνάσιο όπου ψήφισε ότι ζητά να ψηφιστεί σε όλη την Ελλάδα ο συνδυασμός με το γαρύφαλλο ώστε «να βγει δυνατός ο λαός από την κάλπη».

15:55 Στο 13ο Δημοτικό Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης άσκησε το δικό του εκλογικό δικαίωμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, συνοδεία τοπικών βουλευτών.

(INTIMENEWS/Image Online)

«Η αυτοδιοίκηση που θα υπηρετεί την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη θέλουμε να είναι ο μεγάλος αποψινός νικητής και όχι η αυτοδιοίκηση του κ. Μητσοτάκη, που θέλει 13 περιφερειάρχες να τον υπηρετούν ώστε να είναι το μακρύ χέρι του Μαξίμου σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

15:50  Ο νεοεκλεγείς αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης. «Εχει έρθει η μέρα οι Ελληνες να επιλέγουν τους τοπικούς υπηρέτες τους, όχι τους τοπικούς άρχοντές τους όπως είπε ο πρωθυπουργός – ανθρώπους με καθαρά χέρια, που έχουν προϋπηρεσία στην εργασία, στην κοινωνία, ανθρώπους που θα υπηρετήσουν την Ελληνίδα και τον Ελληνα χωρίς αλαζονεία και πάνω από όλα με διαφάνεια,» δήλωσε εξερχόμενος από το σχολείο.

(Nick Paleologos / SOOC)

15:49 «Σήμερα είναι η μεγάλη γιορτή της αυτοδιοίκησης, ψηφίζουμε για δημάρχους, περιφερειάρχες, για μια καλύτερη καθημερινότητα, για ποιοτικές υπηρεσίες πρόνοιας, υγείας, για αναπτυξιακή δυναμική,» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο του 1ο Λυκείου Κηφισιάς όπου και ψήφισε.

(Nick Paleologos / SOOC)

13:02 Για μεγάλη αποχή έκανε λόγο ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο της Αθήνας Κώστας Ζαχαριάδης.

12:22 Το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο 21ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, στην Γκράβα, γύρω στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έκανε κάποια δήλωση εξερχόμενη του εκλογικού τμήματος.

(Dimitris Kapantais / SOOC)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...