673
|

Αυτή τη φορά, παιχνίδια με το Σύνταγμα

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 11 Φεβρουαρίου 2019, 16:07

Αυτή τη φορά, παιχνίδια με το Σύνταγμα

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 11 Φεβρουαρίου 2019, 16:07

Οσοι περίμεναν ότι η σφοδρή σύγκρουση, το τοξικό κλίμα και η πώλωση θα τελείωναν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών έκαναν λάθος. Ενας νέος γύρος ανελέητης πολιτικής αντιπαράθεσης προβλέπεται για σήμερα και αύριο, με επίκεντρο αυτή τη φορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής.

Κατά πολλούς πρόκειται για την τελευταία υποχρέωση της Βουλής και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές, πιθανότατα τον Μάιο.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο συνταγματικός χάρτης της χώρας, πραγματοποιείται μία πρώτη ψηφοφορία και θα ακολουθήσει σε έναν μήνα, μία ακόμη, για να εγκριθούν τα άρθρα των οποίων το περιεχόμενο θα πρέπει η επόμενη Βουλή να ψηφίσει ώστε να ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ηδη όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει διαφορετική άποψη για τη συγκεκριμένη διαδικασία, προετοιμάζοντάς μας για ένα πολιτικό μπρα ντε φερ με σχεδόν όλη την αντιπολίτευση. Σε μια μάλιστα κορυφαία στιγμή που κανονικά απαιτείται η ευρύτερη συναίνεση…

Οπως προβλέπει το Σύνταγμα και τηρήθηκε απαρέγκλιτα σε όλες τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, από το 1985 και μέχρι σήμερα, όσα άρθρα συγκεντρώσουν 151 ψήφους –το πιθανότερο από τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ και τους 6 προσκολλημένους βουλευτές– στην επόμενη Βουλή θα χρειαστεί να ψηφιστούν από 180, ενώ όσα στη σημερινή Βουλή λάβουν 180 ψήφους, στην επόμενη θα χρειαστούν 151 για να ισχύσουν.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Γιώργου Κατρούγκαλου, έχει διατυπώσει την εξής διαφορετική άποψη: ότι η σημερινή πλειοψηφία θα καθορίσει όχι μόνο τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν αλλά και το περιεχόμενό τους, επιδιώκοντας έτσι να δεσμεύσει ουσιαστικά την επόμενη Βουλή να επικυρώσει τις προτάσεις της.

Ασφαλώς αντίθετη είναι η θέση  της αντιπολίτευσης, που τονίζει ότι η πλειοψηφία της επόμενης Βουλής θα αποφασίσει για το περιεχόμενο των νέων διατάξεων. Αυτή είναι και η άποψη όλων των συνταγματολόγων, αλλιώς ο συνταγματικός νομοθέτης δεν θα είχε προβλέψει την ανάγκη να παρεμβάλλονται εκλογές ανάμεσα στις δύο φάσεις της αναθεώρησης.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρνηθεί να συζητήσει τις προτάσεις της ΝΔ, ιδίως για το άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και, βεβαίως, άλλες του Κινήματος Αλλαγής. Πολύ περισσότερο που εισηγητής του ΚΙΝΑΛ στην όλη διαδικασία είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος, «κόκκινο πανί» για τη κυβερνητική πλειοψηφία, οτιδήποτε κι αν κάνει, ακόμα και αν αναπνέει. Το Κίνημα Αλλαγής, μάλιστα, δια του κ. Βενιζέλου, έχει προτείνει όλες οι προτάσεις των κομμάτων να ψηφιστούν τώρα από λιγότερους από 180 ώστε η επόμενη πλειοψηφία να πρέπει να συγκεντρώσει 180 ώστε να μην είναι τότε ανεξέλεγκτη να πράξει κατά το δοκούν.

Το τρίτο πρόβλημα επικεντρώνεται στο άρθρο 32 το οποίο σήμερα προβλέπει ότι αν δεν επιτευχθεί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 στην τρίτη ψηφοφορία, τότε διαλύεται η Βουλή και γίνονται εκλογές ώστε ο ΠτΔ να εκλεγεί και με 151 από τη νέα Ολομέλεια που θα προκύψει.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξει το εν λόγω άρθρο και να αποδεσμευτεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, να μην γίνονται δηλαδή εκλογές όπως συνέβη με την εμπλοκή και την αδυναμία εκλογής του Σταύρου Δήμα το 2014, που οδήγησε στην επικράτηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Και εδώ υπάρχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Προ ημερών, στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, η ΝΔ επιχείρησε έναν ελιγμό και υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, αν το άρθρο καταστεί αναθεωρητέο, πάρει δηλαδή 180 ψήφους, η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι 151 δηλαδή που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μπορεί να τους έχει η ΝΔ, θα τροποποιήσει το άρθρο όπως εκείνη θέλει, και μάλιστα με άμεση εφαρμογή.

Αρα, για τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ στις αρχές του 2020 δεν θα χρειαστεί να διαλυθεί η  Βουλή που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν θα μπορέσει να μπλοκάρει ξανά, όπως το 2014, τις εξελίξεις προκαλώντας νέες εκλογές.

Τι θα κάνουν η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Θα επιχειρήσουν να εκμαιεύσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ –άλλωστε δική του πρόταση είναι, δεν μπορεί να την αρνηθεί– μια συναίνεση για το 2020, ή θα αρνηθούν συνολικά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, επιμένοντας στη γραμμή να συζητηθούν και άλλα άρθρα (όπως το εμβληματικό άρθρο 16) κάτι το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται;

Η συνέχεια στην Ολομέλεια…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...