635
Ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο προτού εκφωνήσει το διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο | REUTERS/Leah Millis

Αμετανόητος ο Τραμπ: για το Ελ Πάσο και το Οχάιο φταίνε τα… video games

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2019, 17:55
Ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο προτού εκφωνήσει το διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Leah Millis

Αμετανόητος ο Τραμπ: για το Ελ Πάσο και το Οχάιο φταίνε τα… video games

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2019, 17:55

Μετά το Ελ Πάσο και το Ντέιτον, οι Αμερικανοί μετρούν 250 mass shootings μέσα στο 2019. Μέσα σε 216 ημέρες μετρούν 283 νεκρούς και σχεδόν 1.000 τραυματίες από επιθέσεις με όπλα. Αλλά ο πρόεδρός τους επιμένει να μη συνδέει την οπλοκατοχή με αυτούς τους αριθμούς, κοινώς αρνείται και πάλι την πραγματικότητα.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ, που μίλησε από τον Λευκό Οίκο προς τον αμερικανικό λαό, την επομένη των μαζικών δολοφονιών στο Τέξας και στο Οχάιο, οι δράστες ήταν και πάλι «τρελοί» και «ψυχικά διαταραγμένοι» –μια βολική εξήγηση που όμως δεν μπορεί να απαντήσει στο εξής ερώτημα: οι άλλες χώρες που δεν έχουν τέτοια αιματοκυλίσματα δεν έχουν ψυχικά διαταραγμένους;

Για τον Ντόναλντ Τραμπ φταίνε τα video games που εθίζουν τους πολίτες, τους νεότερους κυρίως, στη βία και τους εξοικειώνουν με την ανθρωποσφαγή –μια επίσης βολική εξήγηση που και πάλι όμως δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα: οι άλλες χώρες, o γειτονικός Καναδάς για παράδειγμα, δεν έχει video games που εθίζουν τους νέους στον θάνατο;

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι κατά τα φαινόμενα αμετανόητος. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να απαγορευτεί η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ και να πλήξει έτσι τα συμφέροντα του λόμπι των όπλων, της NRA, που τον τροφοδοτεί με ψήφους και χρήματα.

Στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έκανε λόγο για επιθέσεις που αποτελούν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», υποστηρίζοντας ότι το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέβαλαν στη ριζοσπαστικοποίηση των ανθρώπων, δίνοντας ώθηση στα εγκλήματα μίσους.

Ανέφερε επίσης ότι θα κατευθύνει το υπουργείο Δικαιοσύνης να εργαστεί με τις τοπικές αρχές και τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίζουν τους δράστες μαζικών δολοφονιών προτού εκείνοι διαπράξουν τις επιθέσεις τους.

Τόνισε δε οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν ή έστω να μειώσουν την κουλτούρα της βίας και μεταξύ άλλων τα βιντεοπαιχνίδια που προωθούν τη βία.

Κατά τα άλλα ζήτησε τη μεταρρύθμιση των νόμων περί ψυχικής υγείας με στόχο την αναγνώριση των προσώπων με ψυχικά προβλήματα, περιλαμβανομένων μέτρων όπως του ακούσιου εγκλεισμού τους.

Ζήτησε δε την «ταχεία» εκτέλεση όσων διαπράττουν μαζικές δολοφονίες και εγκλήματα μίσους. «Δίνω εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να προτείνει έναν νόμο που θα εγγυάται ότι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα μίσους και μαζικές δολοφονίες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή και ότι αυτή η ποινή θα εφαρμόζεται ταχέως, με αποφασιστικότητα και χωρίς χρόνια άχρηστων καθυστερήσεων». Και πάλι βία δηλαδή.

Και πάλι, μάλιστα, φταίει ο «μοναχικός λύκος» και όχι το πλαίσιο που του επιτρέπει πρώτον να φανατιστεί και δεύτερον να έχει εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση σε επιθετικά τυφέκια ή άλλα όπλα που μπορούν να σκορπίσουν τον θάνατο σε μπαρ, σχολεία, καταστήματα, κινηματογράφους.

Σε κάτι που θα μπορούσε να ιδωθεί ως αυτοκριτική αλλά δεν είναι, ο Τραμπ είπε ότι όλοι οι Αμερικανοί πρέπει «να καταδικάσουν τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και κάθε ιδεολογία περί ανωτερότητας της λευκής φυλής». Μιλάμε για έναν πολιτικό που έχει δαιμονοποιήσει όσο κανείς άλλος τους ξένους και τους μετανάστες, υποδαυλίζοντας με το σύνθημα Μake America Great Again, τα περί ανωτερότητας του μέσου Αμερικανού.

«Αυτές οι μοχθηρές ιδεολογίες πρέπει να ηττηθούν» τόνισε κατά τα άλλα ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος. «Το μίσος δεν έχει καμία θέση στην Αμερική. Το μίσος στρεβλώνει τον νου, ρημάζει την καρδιά και κατατρώει την ψυχή».

Αλλά ακόμη και για το μίσος δεν φταίει εκείνος, ούτε η τοξική ρητορική του. Φταίνε, λέει, τα ΜΜΕ! «Τα ΜΜΕ φέρουν μεγάλη ευθύνη για τις ζωές και την ασφάλεια στη χώρα μας. Τα fake news συνέβαλαν πολύ στον θυμό και την οργή που αναπτύχθηκαν εδώ και πολλά χρόνια» σημείωσε νωρίτερα σε μήνυμά του –πού αλλού;– στο Twitter.

Τουλάχιστον παραδέχτηκε ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να ελέγχονται αυστηρότερα όσοι πάνε να αγοράσουν όπλα. «Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί πρέπει να ενωθούν και να εφαρμόσουν αυστηρούς ελέγχους ιστορικού, ενδεχομένως ενώνοντας αυτή τη νομοθεσία με τη μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση που τόσο απεγνωσμένα χρειαζόμαστε. Πρέπει κάτι καλό, αν όχι κάτι σπουδαίο, να βγει μετά από αυτά τα δύο τραγικά γεγονότα», ανέφερε στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...