413
Με σορτς και κοντομάνικα τριγυρνούν τουρίστες στον παγετώνα Νταχστάιν της Αυστρίας. Τόση ήταν η ζέστη τον Ιούλιο... | REUTERS

Ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν ο φετινός Ιούλιος

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2019, 17:33
Με σορτς και κοντομάνικα τριγυρνούν τουρίστες στον παγετώνα Νταχστάιν της Αυστρίας. Τόση ήταν η ζέστη τον Ιούλιο...
|REUTERS

Ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν ο φετινός Ιούλιος

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2019, 17:33

Ο φετινός Ιούλιος, στη διάρκεια του οποίου σημειώθηκε μεγάλο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη, ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, με θερμοκρασία οριακά μεγαλύτερη από εκείνη του Ιουλίου 2016, σύμφωνα με τα δεδομένα του ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοπέρνικος» για την κλιματική αλλαγή.

«Ο Ιούλιος είναι γενικά ο πιο ζεστός μήνας του χρόνου στον κόσμο, όμως σύμφωνα με τα δεδομένα μας, ο Ιούλιος του 2019 είναι επίσης, με μικρή διαφορά, ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ», δηλώνει τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του προγράμματος, Ζαν-Νοέλ Τεπό.

«Με τη συνέχιση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια αύξηση των θερμοκρασιών, τα ρεκόρ θα συνεχίσουν να καταρρίπτονται», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του «Κοπέρνικου», ο υδράργυρος ανέβηκε τον Ιούλιο 0,04 βαθμό Κελσίου πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του Ιουλίου 2016.

Η διαφορά αυτή είναι τόσο μικρή ώστε είναι πιθανό άλλοι οργανισμοί αναφοράς, οι οποίοι συγκεντρώνουν και αναλύουν τα δεδομένα με λίγο διαφορετικό τρόπο, να μην καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Η αμερικανική αρμόδια υπηρεσία NOAA δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματά της για τον Ιούλιο.

Σύμφωνα λοιπόν, με το πρόγραμμα «Κοπέρνικος», η θερμοκρασία τον Ιούλιο 2019 ήταν 0,56 βαθμό Κελσίου μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2000. Επίσης, είναι σχεδόν 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο, που αποτελεί τη βάση αναφοράς των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το κλίμα.

Ο Ιούλιος σηματοδοτήθηκε από έναν ολιγοήμερο και πολύ έντονο καύσωνα στη δυτική Ευρώπη, όπου στη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ολλανδία καταρρίφθηκαν τα απόλυτα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Οι θερμοκρασίες ήταν επίσης υψηλότερες από τις συνήθεις στην Αλάσκα, τη Γροιλανδία και σε ορισμένα τμήματα της Σιβηρίας, καθώς και στην κεντρική Ασία και σε ορισμένες περιφέρειες της Ανταρκτικής.

Παγετώνας που λιώνει στην Γροιλανδία

«Ανέκαθεν υπήρχαν ζεστά καλοκαίρια. Ομως αυτό δεν είναι σαν το καλοκαίρι της νιότης μας. Δεν είναι το καλοκαίρι των παππούδων μας», είχε σχολιάσει πριν από μερικές ημέρες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Αν δεν κάνουμε τίποτε εναντίον της κλιματικής αλλαγής τώρα, αυτά τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα θα είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ενός παγόβουνου που λιώνει γρήγορα και το ίδιο», είχε προσθέσει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας εκτιμά πως το 2019 θα περιληφθεί στο τοπ 5 των πιο ζεστών ετών.

«Το έτος 2019 ήταν μέχρι τώρα πολύ ζεστό. Ολοι οι μήνες του 2019 κατατάσσονται μεταξύ των 4 πιο ζεστών μηνών και ο Ιούνιος του 2019 ήταν ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ», τόνισαν οι επιστήμονες.