1223
Μια μικρούλα, η Σερένιτι Λάρα, κλαίει κατά τη διάρκεια της ολονύχτιας προσευχής για τα θύματα στο Ελ Πάσο | REUTERS/Callaghan O'Hare

H αβάσταχτη ρουτίνα του θανάτου στις ΗΠΑ – τι ξέρουμε ως τώρα

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2019, 08:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/08/2019, 08:30
Μια μικρούλα, η Σερένιτι Λάρα, κλαίει κατά τη διάρκεια της ολονύχτιας προσευχής για τα θύματα στο Ελ Πάσο
|REUTERS/Callaghan O'Hare

H αβάσταχτη ρουτίνα του θανάτου στις ΗΠΑ – τι ξέρουμε ως τώρα

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2019, 08:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/08/2019, 08:30

H ρουτίνα της βίας των όπλων στις ΗΠΑ είναι πλέον εμφανής. Πρώτα το σοκ από το αιματοκύλισμα και τη βιαιότητα του μακελάρη της διπλανής πόρτας –στο Ελ Πάσο ο 21χρονος δράστης ήθελε να «καθαρίσει» το Τέξας από τους ισπανόφωνους, στη Οχάιο ο 24χρονος οπλοφόρος σκότωσε σε ένα μπαρ την αδελφή του και άλλους οκτώ. Μετά οι προσευχές των πολιτών, άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια που δεν πιστεύουν ότι συνέβη και σε αυτούς. Επειτα η αναμενόμενη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, αυτή τη φορά καταδίκασε και δήλωσε ότι «το μίσος δεν έχει θέση στη χώρα μας» –ποιος; ο Τραμπ! Μετά οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ του υπενθυμίζουν τη ρητορική μίσους του προέδρου και την ανοχή του στην οπλοκατοχή.

Και έπειτα… η ζωή συνεχίζεται. Μέχρι την επόμενη τραγωδία –250 έχουν ζήσει οι ΗΠΑ από την αρχή του χρόνου, και αφού δεν αλλάζει κάτι, είναι απίθανο να μην ξανασυμβεί.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε τι ξέρουμε ως τώρα για τα δύο νέα λουτρά αίματος.

Δύο επιθέσεις ενόπλων σε δύο πόλεις μέσα σε 13 ώρες στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Ακολουθεί μια ανακεφαλαίωση όσων είναι γνωστά για τις σφαγές αυτές, τους δράστες τους και τα κίνητρά τους.

Τι συνέβη;

Το Σάββατο το πρωί στο Ελ Πάσο, στην Πολιτεία του Τέξας, πολύ κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, νεαρός οπλισμένος με τουφέκι εφόδου άνοιξε πυρ στο πάρκινγκ και μέσα σε πολυκατάστημα Walmart, που προτιμά η κοινότητα των ισπανόφωνων, σκοτώνοντας επί τόπου 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26. Την Τρίτη άλλοι δύο τραυματίες υπέκυψαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 22. Ο δράστης παραδόθηκε και έχει προφυλακιστεί. Αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή.

Δεκατρείς ώρες αργότερα, στο Ντέιτον της Πολιτείας του Οχάιο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, νεαρός άνοιξε πυρ σε συνοικία του κέντρου της πόλης γεμάτη κόσμο, περί τη μία το πρωί, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας όλους 27. Ο δράστης, που χρησιμοποίησε επίσης τουφέκι εφόδου και είχε γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, είχε μαζί του κι άλλα πυρομαχικά και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Σκοτώθηκε πριν συμπληρωθεί ένα λεπτό από τη στιγμή που άνοιξε πυρ, από αστυνομικούς που περιπολούσαν.

Ποιοι είναι οι δράστες;

Στο Ελ Πάσο, δράστης είναι λευκός άνδρας 21 ετών από το Αλεν, κοντά στο Ντάλας, εννέα ώρες με το αυτοκίνητο από τον τόπο του εγκλήματος. Σύμφωνα με ΜΜΕ, ονομάζεται Πάτρικ Κρούσιους. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες κατά συρροή και από πρόθεση με επιβαρυντικές περιστάσεις, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι θα ζητήσουν να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Φωτογραφία του Πάτρικ Κρούσιους που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές (EPA/FBI HANDOUT)

Στο Ντέιτον, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν ο Κόνορ Μπετς, λευκός άνδρας 24 ετών.

Φωτογραφία ταυτότητας του Κόνορ Μπετς που δόθηκε στη δημοσιότητα (Reuters)

Η αδελφή του Μέγκαν Μπετς είναι ανάμεσα στα θύματα!

Ποια ήταν τα κίνητρά τους;

Στο Ελ Πάσο η αστυνομία υποψιάζεται πως το κίνητρο ήταν το ρατσιστικό μίσος και χειρίζεται την υπόθεση ως μια ενέργεια «εγχώριας τρομοκρατίας». Διενεργεί έρευνα για το «μανιφέστο» που αποδίδεται στον δράστη και καταγγέλλει την «εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας».

Το πρωτοσέλιδο των δευτεριάτικων New York Times. Σε άρθρο διαβάζεις: «Στο μανιφέστο του οπλοφόρου του Τέξας μια ηχώ της γλώσσας του Τραμπ»

Στο Οχάιο, ο αρχηγός της αστυνομίας Ρίτσαρντ Μπίελ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση για τα κίνητρα του νεαρού. «Δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες σε αυτό το στάδιο για να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα που θέτει όλος ο κόσμος: “γιατί;”», είπε. Κάποιοι είπαν ότι ο Μπετς άρχισε να πυροβολεί κατά θαμώνων ενός μπαρ όταν του απαγορεύτηκε η είσοδος στο κατάστημα.

Ποια ήταν τα θύματα;

Μεταξύ των θυμάτων της σφαγής στο Ελ Πάσο, τα στοιχεία των οποίων δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν ειδοποιηθούν οι οικογένειές τους, συγκαταλέγονται έξι πολίτες του Μεξικού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ήταν ηλικίας από 2 ως 82 ετών. Μια γυναίκα 25 ετών σκοτώθηκε για να προστατεύσει το μωρό της, δύο μηνών, δήλωσε η αδελφή της.

Στο Οχάιο, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των εννέα θυμάτων του δράστη, που ήταν πέντε άνδρες και τέσσερις γυναίκες. Ανάμεσά τους έξι ήταν αφροαμερικανοί και τρεις λευκοί. Το νεότερο θύμα, η αδελφή του δράστη, ήταν 22 ετών, το γηραιότερο ήταν 57 ετών. Η επίθεση διήρκεσε πολύ λίγο. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τις αρχές, ο απολογισμός της θα μπορούσε να είναι πολύ πιο βαρύς. Είναι «δύσκολο να φανταστεί κανείς» ότι ο δράστης επέλεξε εσκεμμένα όλα τα θύματά του, σημείωσε αστυνομικός.

Ποια είναι η αντίδραση του Τραμπ;

Ο Τραμπ, 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι συνομίλησε με το FBI και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αποφευχθούν παρόμοιες αιματοχυσίες στο μέλλον. Ο ίδιος δήλωσε πως τη Δευτέρα θα κάνει ανακοίνωση σχετικά με το θέμα και πρόσθεσε πως «η βία πρέπει να σταματήσει».

Ωστόσο είναι ο ίδιος που –για χάρη του πανίσχυρου λόμπι των όπλων, την NRA που τον στηρίζει γενναιόδωρα με ψήφους και χρηματοδότηση– έως τώρα επέμενε να αποσυνδέει την οπλοκατοχή από την ανεξέλεγκτη βία στις ΗΠΑ. Δεν κάνει δε την απλή σύνδεση, ότι αφού καταλήγει στο συμπέρασμα του τρελού δράστη – «υπάρχει επίσης ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, αν δείτε αμφότερες τις υποθέσεις αυτές, αυτοί είναι στ’ αλήθεια άνθρωποι που είναι πολύ σοβαρά ψυχικά άρρωστοι», επέμεινε και αυτή τη φορά– είναι αδιανόητο να είναι τόσο εύκολο για τον οποιοδήποτε να αποκτά ένα όπλο.

Ομως ο παρακάτω πίνακας που δημοσιεύτηκε μετά το μακελειό στο Ελ Πάσο για τα «mass shootings» από την αρχή της χρονιάς αποδεικνύει ότι κάτι πολύ στραβό συμβαίνει στην Αμερική σήμερα. (Αλλωστε το 249 γρήγορα έγινε 250)…

Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση;

Το μακελειό στο Ελ Πάσο προκάλεσε την αντίδραση πολλών διεκδικητών του χρίσματος των Δημοκρατικών, πολλοί από τους οποίους ζήτησαν για νιοστή φορά αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής και ορισμένους να συνδέουν την αιματηρή επανεμφάνιση του λεγόμενου «λευκού εθνικισμού» με την πολιτική της ξενοφοβίας στις ΗΠΑ.

Ανάμεσα στους υποψήφιους που επέρριψαν ευθύνες στον Τραμπ, αυτός που εκφράστηκε πιο απερίφραστα ήταν ο αφροαμερικανός γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι υπεύθυνος γι’ αυτό. Και είναι υπεύθυνος διότι ανακινεί τον φόβο και το μίσος και τη μισαλλοδοξία», τόνισε ο Μπούκερ, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Για τον Τεξανό Μπέτο Ο’Ρουρκ, πρώην μέλος του Κογκρέσου και διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών, το ζήτημα είναι πολύ προσωπικό. Ο πολιτικός, που επέστρεψε στη γενέτειρά του μετά τη σφαγή διακόπτοντας την εκστρατεία του, ερωτηθείς από το CNN εάν πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι «λευκός εθνικιστής» απάντησε «ναι, το πιστεύω».

«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής για το τι το προκαλεί αυτό και το ποιος είναι ο πρόεδρος», συνέχισε ο Ο’Ρουρκ. Ο Τραμπ «είναι ανοιχτά και δηλωμένα ρατσιστής και ενθαρρύνει κι άλλο ρατσισμό σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς είπε πως συμφωνεί ότι ο Τραμπ είναι «λευκός εθνικιστής». «Δεν μου δίνει καμία ικανοποίηση που το λέω αυτό, αλλά νομίζω πως όλα τα στοιχεία (…) κατατείνουν στο ότι έχουμε έναν πρόεδρο που είναι ρατσιστής, ξενόφοβος, που προσελκύει, και προσπαθεί να προσελκύσει, τους οπαδούς του λευκού εθνικισμού», είπε ο Σάντερς στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο.

Ασφαλώς, ο Τραμπ «δεν θέλει να σκοτώνει κανείς αθώους ανθρώπους», σημείωσε ο Σάντερς, αλλά η ρητορική του περί «εισβολής» και το γεγονός ότι αποκαλεί τους Μεξικανούς εγκληματίες ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει ασταθείς ανθρώπους να πάρουν τα όπλα, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...