318
Με συνθήματα «Ο Φιγιόν στη φυλακή» υποδέχθηκαν τον υποψήφιο της Δεξιάς οι κάτοικοι της γαλλικής πόλης Τουρκουάν | REUTERS/Pascal Rossignol

Το 65% των Γάλλων ζητούν να φύγει ο Φιγιόν

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2017, 10:18
Με συνθήματα «Ο Φιγιόν στη φυλακή» υποδέχθηκαν τον υποψήφιο της Δεξιάς οι κάτοικοι της γαλλικής πόλης Τουρκουάν
|REUTERS/Pascal Rossignol

Το 65% των Γάλλων ζητούν να φύγει ο Φιγιόν

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2017, 10:18

Σε τι ελπίζει ο Φρανσουά Φιγιόν; Στις στάσεις που κάνει κατά την περιοδεία του στη Γαλλία για να προσεγγίσει ψηφοφόρους, αυτοί τον υποδέχονται χτυπώντας κατσαρόλες. Τον βρίζουν, ζητούν να «επιστρέψει τα λεφτά» και φωνάζουν «φυλακή».

Κάθε δημοσκόπηση που έχει δημοσιευτεί τον τελευταίο μήνα, δηλαδή μετά το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του, δείχνει ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ελπίδα να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας ο οποίος θα διεξαχθεί τον Μάιο. Και τώρα, άλλη μία έρευνα δείχνει ότι περίπου δύο στους τρεις Γάλλους θέλουν να αποσυρθεί από την κούρσα για της εκλογές.

Η τύχη του υποψηφίου της γαλλικής Δεξιάς (του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος) –άλλοτε φαβορί για το Ελιζέ- έχει αλλάξει δραματικά μετά τις αποκαλύψεις από την εβδομαδιαία εφημερίδα Le Canard Enchaine του σκανδάλου για την αργομισθία της συζύγου του, Πενελόπ Φιγιόν η οποία κατηγορείται ότι έλαβε περίπου 900.000 ευρώ ως κοινοβουλευτική βοηθός, χωρίς όμως να εργαστεί ποτέ στο κοινοβούλιο.

Αλλά ο ίδιος δεν πτοείται. Ζητεί συγγνώμη από τον γαλλικό λαό αλλά επιμένει στον προεκλογικό του αγώνα, δεν δέχεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Κατευθύνεται πρόσω ολοταχώς για τις εκλογές του Απριλίου, για να αναμετρηθεί με τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους: αυτόν που εκπροσωπεί –ανεξάρτητα- την κεντροαριστερά, τον Εμανουέλ Μακρόν, και αυτήν που εκπροσωπεί τη ακροδεξιά, τον ευρωσκεπτικισμό και την ξενοφοβία, τη Μαρίν Λεπέν.

Πάντως, μπορεί σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση η συντριπτική πλειοψηφία (65%) του εκλογικού κοινού της Γαλλίας να θεωρεί τον Φιγιόν εντελώς ανεπιθύμητο, αλλά το 70% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων, του κόμματος του Φιγιόν, δηλώνει ότι επιθυμεί να διατηρήσει την υποψηφιότητα του.

Αυτό έδειξε η δημοσκόπηση της Ifop με δείγμα 1.004 ψηφοφόρων που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Journal du Dimanche. Στην έρευνα διενεργήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο, το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι επιθυμεί να αποσύρει ο Φιγιόν την υποψηφιότητα του. Το ποσοστό είναι κατά τέσσερις μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με έρευνα της ίδιας εταιρείας που διεξήχθη πριν δύο εβδομάδες. Ο Φιγιόν, λοιπόν, αναγκαστικά παίρνει δύναμη από αυτό το 4%…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...