382
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στη ρητορική κατά των ΜΜΕ | REUTERS/Eric Thayer

New York Times κατά Τραμπ: Επικίνδυνο να αποκαλείς τον Τύπο «εχθρό του λαού»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2018, 08:52
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στη ρητορική κατά των ΜΜΕ
|REUTERS/Eric Thayer

New York Times κατά Τραμπ: Επικίνδυνο να αποκαλείς τον Τύπο «εχθρό του λαού»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2018, 08:52

Αλλο ένα δείγμα των μεταπτώσεων και της ρητορικής του κατά των ΜΜΕ έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από τη μία πλευρά μιλούσε για την «πολύ καλή συνάντηση» που είχε με τον εκδότη  των New York Times Αρθουρ Σουλτσμπέργκερ και από την άλλη, μερικές ώρες αργότερα, κατακεραύνωνε την «βιομηχανία των εφημερίδων που πεθαίνει».

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στις 20 Ιουλίου και αφορούσε τις συστηματικές επιθέσεις του Τραμπ προς τον Τύπο, τον οποίο ανοιχτά και σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, έχει χαρακτηρίσει εχθρό του λαού.

Αν και είχε ζητηθεί από τον Λευκό Οίκο να μείνει off the record, το πρωί της Κυριακής ο Τραμπ αναφέρθηκε σε αυτή λέγοντας ότι εξήγησε στον εκδότη πώς τα fake news έχουν φτάσει να μετατρέψουν τα ΜΜΕ σε «εχθρούς του λαού».

Η δημοσιοποίηση ανάγκασε την εφημερίδα και τον Σουλτσμπέργκερ να απαντήσουν.

Ο εκδότης επισήμανε ότι η ρητορική του προέδρου κατά του Τύπου είναι βαθιά προβληματική. Προσθέτει ότι «τον παρακάλεσα να σκεφτεί ξανά τις ευρύτερες επιθέσεις του κατά της δημοσιογραφίας, οι οποίες είναι επικίνδυνες και επιβλαβείς για τη χώρα μας». Ο Σουλτσμπέργκερ δεν διευκρίνισε τι του είπε ο πρόεδρος.

Προειδοποίησε ακόμη τον πρόεδρο ότι «η εμπρηστική γλώσσα συνεισφέρει στην αύξηση απειλών κατά των δημοσιογράφων και θα οδηγήσει σε βία», αλλά και ότι καθεστώτα στο εξωτερικό «χρησιμοποιούν την ρητορική του προέδρου για να δικαιολογήσουν την σαρωτική καταστολή των δημοσιογράφων».

Η απάντηση, αν μπορούμε να την θεωρήσουμε ως τέτοια, ήλθε από τον Τραμπ μέσω Twitter.

Εκεί έγραψε σε σειρά tweet ότι οι υπό κατάρρευση New York Times και η Amazon Washington Post «δεν κάνουν τίποτα και γράφουν άσχημα άρθρα ακόμη και για πολύ θετικά επιτεύγματα. Δεν θα αλλάξουν ποτέ!».

Ο αμερικανός πρόεδρος  με το «Amazon Washington Post» αναφερόταν στο ότι ιδιοκτήτης της εφημερίδας είναι ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος. Ωστόσο η εφημερίδα ανήκει στον Μπέζος προσωπικά και όχι στην Amazon.

Ισχυρίστηκε ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς επαρκή απόδειξη για αυτό, ότι «το 90% της κάλυψης για εμένα στα ΜΜΕ είναι αρνητικό» και ότι δεν θα αφήσει «την μεγάλη χώρα μας να ξεπουληθεί από όσους μισούν τον Τραμπ».

Οι αναφορές του Τραμπ στα ΜΜΕ ως «εχθρούς του λαού» δεν είναι κάτι νέο – τις έκανε εξάλλου και πριν εκλεγεί πρόεδρος. Ωστόσο επιμένει σε αυτές κατά τη διάρκεια της θητείας του στοχοποιώντας συγκεκριμένα μέσα όπως τους New York Times ή το CNN, τα οποία κατηγορεί για ψευδείς αναφορές στο έργο του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...