544
Η στιγμή της ορκωμοσίας ενώπιον του Φίλιππου | Emilio Naranjo/Pool via REUTERS

Ο «ωραίος» Πέδρο Σάντσεθ μπροστά στο ναρκοπέδιο μιας δύσκολης θητείας

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2018, 16:07
Η στιγμή της ορκωμοσίας ενώπιον του Φίλιππου
|Emilio Naranjo/Pool via REUTERS

Ο «ωραίος» Πέδρο Σάντσεθ μπροστά στο ναρκοπέδιο μιας δύσκολης θητείας

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2018, 16:07

Το χαμόγελο, με το οποίο παρουσιάστηκε ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ενώπιον του βασιλιά Φίλιππου και του προκατόχου του Μαριάνο Ραχόι, μπορεί να δικαιολογείται από τις περιστάσεις, δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα μπορέσει να το κρατήσει και στο μέλλον ο νέος πρωθυπουργός.

Μπροστά του έχει ένα δύσκολο έργο να συγκροτήσει μια κυβέρνηση που θα είναι επαρκώς βιώσιμη μέσα σε ένα κοινοβούλιο όπου μειοψηφεί, αλλά και να σταθεροποιήσει το κόμμα του το οποίο πλευροκοπείται από τα αριστερά και τα δεξιά, αν και κρατά ακόμη δυνάμεις.

Το Σάββατο, ο 46χρονος οικονομολόγος και χωρίς εμπειρία στην εξουσία Σάντσεθ ορκίστηκε με πολιτικό όρκο (χωρίς θρησκευτικά σύμβολα, γιατί είναι άθεος) ενώπιον του βασιλιά και εντός των ημερών αναμένεται να διορίσει τα μέλη της κυβέρνησής του.

Μόνο μετά τη δημοσίευση των ονομάτων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του. Ωστόσο δηλώνει ότι δεν θα συνεργαστεί με τους Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας και θα βασιστεί στο κόμμα του, το PSOE.

2018-06-02T101022Z_72042597_RC1A1110C100_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS
Μια χειραψία μεταξύ του νέου και του απερχόμενου (Emilio Naranjo/Pool via REUTERS)

Ο Σάντσεθ έριξε μόνος του τον εαυτό του στα δύσκολα.

Eσπευσε να καταθέσει την πρόταση μομφής μετά την καταδίκη στελεχών του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι στη μεγάλη δίκη για διαφθορά. Εξασφάλισε τη στήριξη των Podemos και μικρότερων κομμάτων οδηγώντας τελικά τον Ραχόι στην αποπομπή από την πρωθυπουργία.

Αυτό με τη γνώση ότι το Σύνταγμα της Ισπανίας ζητά από το κόμμα που καταθέτει την πρόταση μομφής να είναι έτοιμο να κυβερνήσει σε περίπτωση που αυτή υπερψηφιστεί – όπερ και εγένετο.

Οι Σοσιαλιστές του PSOE έχουν μόνο 84 από τις 350 έδρες (ο Σάντσεθ δεν είναι καν βουλευτής!) και θα πρέπει να αναζητούν συμμαχίες μεταξύ των κεντροαριστερών Podemos και των μικρότερων κομμάτων. Οι πρώτοι μπορεί να ζητήσουν ανταλλάγματα και παραχωρήσεις σε θέματα πολιτικής.

Ο Guardian σημειώνει ότι το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι θα αντιπολιτευθεί σφοδρά το PSOE.

Πριν από περίπου δύο χρόνια το PSOE είχε δεχτεί να στηρίξει έμμεσα την κυβέρνηση Ραχόι δίνοντας ψήφο ανοχής. Ο Σάντσεθ είχε μάλιστα σε μεγάλο βαθμό πάρει το μέρος του Ραχόι πέρυσι κατά  την δραματική διαμάχη με την αυτόνομη κυβέρνηση της Καταλονίας που είχε απειλήσει να κηρύξει την ανεξαρτησία της.

Τώρα η Δεξιά μάλλον δεν θα του συγχωρέσει εύκολα ότι τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια ενός πρωθυπουργού-survivor. Στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος ήδη αποκάλεσε τον νέο πρωθυπουργό «Ιούδα της πολιτικής», άλλοι μιλούν για «πρωθυπουργό που μπήκε από την πίσω πόρτα».

Ποιος είναι ο Σάντσεθ

Ο νέος πρωθυπουργός -με το παρατσούκλι «όμορφος» (guapo)- γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1972 στη Μαδρίτη και μεγάλωσε σε εύπορη οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν επιχειρηματίας και η μητέρα του δημόσια υπάλληλος.

Σπούδασε Οικονομικά στη Μαδρίτη πριν πάρει master Πολιτικής Οικονομίας από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Διετέλεσε σύμβουλος στη Μαδρίτη από το 2004 έως το 2009. Έγινε βουλευτής το 2009 μετά την παραίτηση του κατόχου της έδρας, πριν γνωρίσει μια αστραπιαία άνοδο. Προωθήθηκε το 2014 στην ηγεσία του αποδυναμωμένου PSOE.

Ηττήθηκε στις δύο τελευταίες εκλογές και στη συνέχεια εκπαραθυρώθηκε από το κόμμα που τον θεώρησε υπεύθυνο για την ήττα, πριν αναλάβει εκ νέου τα ηνία τον Μάιο του 2017, έχοντας κάνει εκστρατεία σε όλη την Ισπανία την οποία διέσχισε οδικώς για να συσπειρώσει τα μέλη που ψήφισαν τελικά για να τον επαναφέρουν στη ηγεσία του κόμματος. Είναι, κατά μία έννοια, και αυτός ένας survivor της πολιτικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...