415
Ο Αγγελος Μητρετώδης (αριστερά) και ο Δημήτρης Κούκλατζης μεταφέρονται στα δικαστήρια | Milliyet

O ψυχολογικός πόλεμος του Ερντογάν με τις εικόνες των δύο ελλήνων στρατιωτικών

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2018, 08:42
Ο Αγγελος Μητρετώδης (αριστερά) και ο Δημήτρης Κούκλατζης μεταφέρονται στα δικαστήρια
|Milliyet

O ψυχολογικός πόλεμος του Ερντογάν με τις εικόνες των δύο ελλήνων στρατιωτικών

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2018, 08:42

Τα πλάνα δόθηκαν στη δημοσιότητα από την τουρκική εφημερίδα Milliyet: ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης, οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που μετρούν σχεδόν δύο μήνες πλέον κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, μεταφέρονται προς το δικαστήριο της πόλης.

Οι δύο στρατιωτικοί, μετά την απόρριψη και του τρίτου αιτήματος αποφυλάκισης από τουρκικό δικαστήριο, με το σκεπτικό ότι δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, θα παραμείνουν προφυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένες εικόνες των δύο Ελλήνων δεν δόθηκαν τυχαία στη δημοσιότητα και τις εντάσσουν στον «ψυχολογικό πόλεμο» που κάνει το καθεστώς του Ερντογάν προς την Αθήνα.

tttttt-600x401ttt22-600x401ttt-600x401ttt1-600x401tt-600x401

Ως γνωστόν ο τούρκος πρόεδρος έχει συνδέσει επισήμως το ζήτημα των δύο στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Αυτές οι εικόνες πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση και τις δικαστικές αρχές καθώς αποτυπώνονται στη συνείδηση της κοινής γνώμης και ενώ ήδη έλληνες βουλευτές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται θετικοί σε μια λύση «ανταλλαγής», έστω και αν αυτή προϋποθέτει κραυγαλέα παραβίαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

Μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων δόθηκαν στη δημοσιότητα, επίσης από τη Milliyet, αποσπάσματα των απολογιών των δύο στρατιωτικών.

Ο Αγγελος Μητρετώδης δήλωσε πως πέρασαν τα σύνορα και είναι ξεκάθαρο ότι περάσαν λόγω των καιρικών συνθηκών. «Ακολουθούσαμε κάποια ίχνη στα σύνορα. Μόλις μας είδαν οι Τούρκοι στρατιώτες κατεβάσαμε τα όπλα μας για να μην συμβεί κάτι κακό. Μετά πήραν τηλέφωνο και είπα στον διοικητή μου ότι ως δείγμα καλής πρόθεσης θα παραδοθώ στους Τούρκους στρατιώτες. Εάν είχα κακή πρόθεση θα καλούσα μέσω του τηλεφώνου τους στρατιώτες που είναι υπό τις διαταγές μου. Θα γινόταν μεγαλύτερο επεισόδιο αλλά εγώ αυτό δεν το έκανα. Εξηγήσαμε στους Τούρκους στρατιώτες ότι ήρθαμε κατά λάθος, και οι Τούρκοι στρατιώτες κάλεσαν τους ανωτέρους τους. Αν θέλαμε μπορούσαμε να εμποδίσουμε και τους τούρκους στρατιώτες. Δεν είχαμε πάνω μας καμιά στολή για να κρυφτούμε. Εμείς απλώς ακολουθούσαμε τα ίχνη στο χιόνι. Σκεφτήκαμε ότι τα ίχνη προέρχονταν από πρόσφυγες ή παράνομους μετανάστες».

Ο Δημήτρης Κούκλατζης κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος στην κατάθεσή του και τόνισε πως «υπήρχαν παρόμοια συμβάντα με τούρκους στρατιώτες. Όμως εμείς χωρίς να καταγράψουμε και χωρίς να ενημερώσουμε τους ανώτερους μας είχαμε επιτρέψει να περάσουν στην Τουρκία. Αυτό συμβαίνει συχνά στις δυο πλευρές. Μέχρι σήμερα δεν είχε προκύψει πρόβλημα. Γι´αυτό και απορώ με όσα συμβαίνουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...