159
Το 5Pointz ήταν ένα από τα πιο γνωστά σημεία στον κόσμο του γκραφίτι | artnet.com

Αποζημίωση $6,7 εκατ. σε καλλιτέχνες γκραφίτι για την καταστροφή του έργου τους

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2018, 09:10
Το 5Pointz ήταν ένα από τα πιο γνωστά σημεία στον κόσμο του γκραφίτι
|artnet.com

Αποζημίωση $6,7 εκατ. σε καλλιτέχνες γκραφίτι για την καταστροφή του έργου τους

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2018, 09:10

Δικαστήριο στη Νέα Υόρκη αποφάσισε αποζημίωση ύψους 6,7 εκατ. δολαρίων σε καλλιτέχνες του γκραφίτι το έργο των οποίων σε ένα παλιό κτίριο καταστράφηκε μετά την κατεδάφισή του.

Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει 21 άτομα τα οποία είχαν φτιάξει ένα μεγάλο έργο στην πρόσοψη κτιρίου, σε σημείο που ήταν γνωστό σαν 5Pointz.

Με εντολή του ιδιοκτήτη του κτιρίου το έργο τους καλύφθηκε με λευκή μπογιά το 2013 και ένα χρόνο αργότερο το κτίριο κατεδαφίστηκε για να φτιαχτεί στη θέση του συγκρότημα πολυτελών κατοικιών.

Ο δικαστής εξήγησε ότι η αποζημίωση για τους καλλιτέχνες θα ήταν μικρότερη αν  ο ιδιοκτήτης περίμενε να βγουν οι άδειες και κατεδάφιζε το κτίριο μερικούς μήνες αργότερα.

Το 5Pointz έχει χαρακτηριστεί έργο ορόσημο της τέχνης του δρόμου και της κουλτούρας του γκραφίτι. Όπως σημειώνει το Associated Press, το 5Pointz είναι «διεθνής Μέκκα του γκραφίτι» από τη δεκαετία του ’90.

Εκκληση για να σωθεί το σημείο έκανε το 2013 και ο μυστηριώδης καλλιτέχνης Banksy και αυτή όμως όπως και πολλές άλλες έπεσε στο κενό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...