821
Εισβολή των ΜΑΤ με ρίψη δακρυγόνων στο Ειρηνοδικείο για να εξουδετερώσουν τους «Δεν πληρώνω» που αντιδρούσαν στους πλειστηριασμούς | Nikos Libertas / SOOC

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος με τον χημικό και μνημονιακό εαυτό του

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2017, 10:15
Εισβολή των ΜΑΤ με ρίψη δακρυγόνων στο Ειρηνοδικείο για να εξουδετερώσουν τους «Δεν πληρώνω» που αντιδρούσαν στους πλειστηριασμούς
|Nikos Libertas / SOOC

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος με τον χημικό και μνημονιακό εαυτό του

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2017, 10:15

Αντιμέτωπος με τα γκλομπ και των χημικών των ΜΑΤ, όχι ως θύμα αλλά ως πολιτικός τους προϊστάμενος και ως εκ τούτου εντολέας τους, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά τα πρωτοφανή επεισόδια και τη ρίψη δακρυγόνων στο Ειρηνοδικείο Αθηνών –για να εξουδετερωθούν οι ακτιβιστές που αντιδρούσαν στους πλειστηριασμούς ακινήτων– οι αντιδράσεις είναι πολλές και ποικίλες. Υπάρχουν φωνές και στον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν πώς εφαρμόζεται το περίφημο «κανένα σπίτι σε χέρι τραπεζίτη» και τα περί κατάργησης των ΜΑΤ του Αλέξη Τσίπρα. Και υπάρχουν και άλλες που καταγγέλλουν τους «Δεν πληρώνω» ότι υπερασπίζονται τους πλούσιους –ασχέτως αν τελικά εκποιούνται και λαϊκά σπίτια…

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «εγκληματική ανευθυνότητα», τη ρίψη δακρυγόνων στο Ειρηνικοδικείο Αθηνών, αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην οδό Λουκάρεως.

«Καταγγέλλεται χρήση χημικών σε κλειστό χώρο. Σε περίπτωση που έχει συμβεί αυτό, και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω, πρόκειται για εγκληματική ανευθυνότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης για να συμπληρώσει: «Τα χημικά σε κλειστό χώρο είναι μία ενέργεια για την οποία θα πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις το τπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

«Αποκλείω να έχει δοθεί εντολή χρήσης χημικών σε κλειστό χώρο», τόνισε ο κ. Κυρίτσης, αλλά προσέθεσε: «Ο κ. Τόσκας ή οι υπηρεσίες της αστυνομίας, κάποιος πρέπει αυτό το πράγμα να το αντιμετωπίσει».

Ο Θοδωρής Δρίτσας, τέως υπουργός Ναυτιλίας, έφτασε στο σημείο να προτείνει να συμμετέχουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις διαμαρτυρίες κατά των πλειστηριασμών! «Πέρα από τη ΛΑΕ, θα μπορούσαμε κι εμείς, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουμε, κάποια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν και τώρα στις διαμαρτυρίες κατά των πλειστηριασμών, που θίγουν λαϊκά δικαιώματα και συμφέροντα, όπως κάναμε άλλωστε και παλαιότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά…

Είχε προηγηθεί ο Νίκος Φίλης, τέως υπουργός Παιδείας, ο οποίος ζήτησε μέτρα για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς. «Χρειάζεται μια δέσμη μέτρων. Πρώτον, επέκταση της προστασίας των ακινήτων μέχρι 140.000 ευρώ αντικειμενική αξία, που σήμερα τελειώνει στις 31/12 του τρέχοντος έτους. Αυτά τα δίνουν σε funds και φτιάχνονται ελκυστικά πακέτα για funds ακόμη και με δάνεια ενήμερα. Αυτό είναι λάθος. Δεύτερον, λέει η κυβέρνηση ότι υπάρχει μια συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες να μην βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα Αυτό πρέπει να νομοθετηθεί. Διότι δεν υπάρχουν κύριοι όταν έχουμε συμφέροντα μπροστά μας. Τρίτον, είναι το θέμα της εμπορικής και της αντικειμενικής αξίας. Τα ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό με τις εμπορικές αξίες. Ποιος μηχανισμός τις καθορίζει αυτές;», σημείωσε ο κ. Φίλης στον RealFM.

Βέβαια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέσα στην κυβέρνηση και δεν κινούνται περιφερειακά όπως οι προαναφερθέντες, έχουν διαφορετική προσέγγιση: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους και τη διαδικασία των πλειστηριασμών και ταυτόχρονα να μην οξύνει τις εντάσεις. Μετά από διαπραγμάτευση, το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δίνει τη δυνατότητα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να ρυθμίσουν τα χρέη τους και όσο διαρκεί η ρύθμιση η πρώτη κατοικία προστατεύεται», υποστήριξε.

«Είναι διαφορετικό να εκπλειστηριάζονται βίλες αξίας 1 εκατ. ευρώ και διαφορετικό η πρώτη κατοικία μιας λαϊκής οικογένειας. Πρόκειται για πλειστηριασμούς με υψηλότατα ποσά χρέους, και υψηλότατες αξίες των ακινήτων. Αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι πολίτες που διαμαρτύρονται», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος, όμως το ρεπορτάζ τον διαψεύδει: βγήκε στον πλειστηριασμό και σπίτι από το Μοσχάτο, πρώτη κατοικία, για οφειλή 30.000 ευρώ και υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

img_73671511967232 (3)img_73671511967232 (2)img_73671511967232 (1)

«Επεσε το ξύλο της αρκούδας»

Οι λεγόμενοι «αλληλέγγυοι», εκείνοι που πρωτοστατούν στις ακτιβιστικές δράσεις κατά της διεξαγωγής πλειστηριασμών, βγήκαν και αυτοί στα ΜΜΕ. Από τους πιο γνωστούς έιναι τα αδέλφια Ηλίας και Λεωνίδας Παπαδόπουλος που πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις του Κινήματος «Δεν Πληρώνω» και μίλησαν το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1.

«Επεσε το ξύλο της αρκούδας, στο νοσοκομείο νοσηλεύονται άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και σπασμένες μύτες» ανέφεραν και συμπλήρωσαν:

«Οι πέντε συμβολαιογράφοι, οι οποίοι βρίσκονταν χθες στην αίθουσα και υπό τα δακρυγόνα και το ξύλο που έπεφτε έξω έκαναν πλειστηριασμούς, εκ των οποίων και πρώτης κατοικίας, θα πρέπει να ντρέπονται. Αυτό που συνέβη χθες ήταν μια χουντική έμπνευση να μην αφήνει τον κόσμο να μπει στο Ειρηνοδικείο. Να πέφτει το ξύλο της αρκούδας, να έχουμε συναγωνιστές μας στο νοσοκομείο, οι οποίοι νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα και σπασμένες μύτες»…

Ασφαλώς οι πιο… μαχητικοί της κυβέρνησης, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ή ο γνωστός πρωθυπουργικός σύμβουλος Νίκος Καρανίκας, βγήκαν να υπερασπιστούν τους πλειστηριασμούς και να καταγγείλουν τους ακτιβιστές ότι προστατεύουν όσους έχουν βίλες.

Είναι γνωστό άλλωστε, πως με τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει το ότι αν η πραγματικότητα (εν προκειμένω τα ρεπορτάζ για εκποιήσεις μικρών σπιτιών και α’ κατοικίας που διαψεύδουν το αφήγημα του κ. Πολάκη περί μεζονετών ή του κ. Καρανίκα) δεν συμφωνεί με αυτά που λέει η κυβέρνηση, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...