396
Η εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου: Ο Σλόμπονταν Πράλγιακ πίνει το δηλητήριο | ICTV via REUTERS TV

Χάγη: Ποιος έδωσε στον Σλόμπονταν Πράλγιακ το δηλητήριο;

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2017, 09:29
Η εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου: Ο Σλόμπονταν Πράλγιακ πίνει το δηλητήριο
|ICTV via REUTERS TV

Χάγη: Ποιος έδωσε στον Σλόμπονταν Πράλγιακ το δηλητήριο;

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2017, 09:29

To σοκ είναι παγκόσμιο. Ενας κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου να αυτοκτονεί σε ζωντανή μετάδοση μέσα στο δικαστήριο.

Και μετά το σοκ η έρευνα: πώς ο Σλόμπονταν Πράλγιακ πήρε το δηλητήριο και έδωσε το τέλος της ζωής του μέσα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία; Υπήρξε κάποιος που τον προμήθευσε με τη συγκεκριμένη ουσία;

Οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν πως ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με την αυτοκτονία του Κροάτη της Βοσνίας, μπροστά στους δικαστές που είχαν μόλις επιβεβαιώσει σε δεύτερο βαθμό την καταδίκη του.

Η εισαγγελία της Χάγης ανακοίνωσε ότι ξεκινά, «έπειτα από αίτημα του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία», έρευνα για τον θάνατο του Πράλγιακ. «Στη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Πράλγιακ κατάπιε κάτι και πέθανε πιθανόν από τις συνέπειες» της πράξης αυτής, ανέφερε στην τυπική ανακοίνωσή της η εισαγγελία. Η έρευνα αναμένεται κυρίως να προσδιορίσει αν υπήρξε κάποιος που βοήθησε τον Σλόμπονταν Πράλγιακ να βρει το ύποπτο φιαλίδιο ώστε να αυτοκτονήσει.

«Προς το παρόν η έρευνα θα επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας» και στην «παραβίαση» του κανονισμού για τις ιατρικές ουσίες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Καθώς η έρευνα ξεκίνησε μόλις, η εισαγγελία δεν μπορεί να κάνει περισσότερα σχόλια».

Το απίστευτο συμβάν σημειώθηκε κατά την εκφώνηση της ετυμηγορίας στο εφετείο του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία σε βάρος έξι πρώην υψηλόβαθμων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων των Κροατών της Βοσνίας, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της κροατομουσουλμανικής σύγκρουσης (1993-1994) στο πλαίσιο του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1992-1995).

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας που επιβεβαίωσε την καταδίκη του σε 20ετή κάθειρξη, ο 72χρονος Σλόμπονταν Πράλγιακ, όρθιος απέναντι στους δικαστές, φώναξε:

«Ο Σλόμπονταν Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας πολέμου, απορρίπτω με περιφρόνηση την ετυμηγορία σας».

1293180_18786165_1
Καρέ – καρέ η προσπάθεια του Πράλγιακ να αυτοκτονήσει πίνοντας δηλητήριο

Στη συνέχεια, έβγαλε από την τσέπη του ένα φιαλίδιο και με το δεξί του χέρι το έφερε στο στόμα του. Κατάπιε το περιεχόμενο μπροστά στις κάμερες που κατέγραφαν το περιστατικό. Είπε στον δικαστή: «Εχω πάρει δηλητήριο». Η δίκη διακόπηκε.

Λίγο αργότερα, ο Νέναντ Γκολτσέβσκι, εκπρόσωπος του δικαστηρίου ανακοίνωσε αμήχανος τον θάνατο του Πράλγιακ: «Ενας από τους έξι κατηγορούμενους στη δίκη (…) πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο HMC της Χάγης» όπου διακομίστηκε αφού «κατάπιε ένα υγρό μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου», είπε.

Το κροατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Hina ανέφερε: ο Πράλγιακ «πέθανε σε νοσοκομείο της Χάγης αφού κατάπιε δηλητήριο» μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News