1007
H Φώφη Γεννηματά σε εκδήλωση υποστηρικτών της το βράδυ της Τρίτης στο «Socialista» στο Γκάζι | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Γεννηματά καθησυχάζει: «Μακριά από μένα λογικές αρχηγικού κόμματος»

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2017, 09:26
H Φώφη Γεννηματά σε εκδήλωση υποστηρικτών της το βράδυ της Τρίτης στο «Socialista» στο Γκάζι
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Γεννηματά καθησυχάζει: «Μακριά από μένα λογικές αρχηγικού κόμματος»

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2017, 09:26

Να καθησυχάσει όσους φοβούνται ότι μια ενδεχόμενη εκλογή της στην ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς θα μετατρέψει το όλο εγχείρημα σε ένα ακόμα αρχηγικό κόμμα, επιχειρεί με συνέντευξή της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εν όψει των εκλογών της προσεχούς Κυριακής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δημοκρατική παράταξη θα γίνει και πάλι πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό και κάλεσε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε μαζική συμμετοχή σημειώνοντας ότι απευθύνεται στους σημερινούς «μη προνομιούχους» που δημιούργησε η κρίση και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι ο νέος φορέας «δεν έχει καμία σχέση με τον εθνολαϊκισμό και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, τις καθεστωτικές λογικές και πρακτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Και δεσμεύτηκε ότι ο νέος φορέας δεν θα είναι αρχηγικό κόμμα και θα προχωρήσει με δημοκρατικές διαδικασίες στην πλήρη οργανωτική συγκρότησή του. «Στον νέο ενιαίο φορέα τον λόγο και την ευθύνη των συνθέσεων και των αποφάσεων θα έχουν τα εκλεγμένα συλλογικά του όργανα και τα μέλη του». Αυτό έχει ενδιαφέρον διότι πολλοί είναι αυτοί που καταλογίζουν στην κυρία Γεννηματά «δεσποτικές» συμπεριφορές στο ΠΑΣΟΚ και άλλωστε είναι σχετικά πρόσφατη η καρατόμηση του γραμματέα του κόμματος Στέφανου Ξεκαλάκη.

Σε κάθε περίπτωση η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι η πόρτα είναι ανοιχτή για τον νέο φορέα.

«Οι μόνοι που δεν έχουν θέση είναι όσοι πλήγωσαν ηθικά την παράταξη και αυτοί που έσπευσαν να πιάσουν στασίδι εξουσίας στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτούς δεν τους θέλουμε», είπε.

Ενώ αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες για τις οποίες άλλωστε είχε γίνει πολύς λόγος όλο το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε: «Κανένας δεν θα κρυφτεί πίσω από μας. Αρκετά. Περιμένω από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα απαντήσεις. Είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα, στη βάση μιας εθνικής γραμμής και μιας προοδευτικής ατζέντας;»

250771
H Φώφη Γεννηματά σε μια σέλφι στην εκδήλωση νεολαίων στο μπαρ «Socialista» στο Γκάζι το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθεί μέρος της συνέντευξης της Φώφης Γεννηματά.

Καθώς ολοκληρώνεται, κυρία Γεννηματά, η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για την ανάδειξη αρχηγού του νέου ενιαίου φορέα στην Κεντροαριστερά, πώς αποτιμάτε το τελευταίο δίμηνο και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε ενόψει του πρώτου γύρου την ερχόμενη Κυριακή;

«Σε όλη την Ελλάδα ένα δυναμικό λαϊκό κίνημα στηρίζει την πρωτοβουλία. Αυτό το πολιτικό αίτημα ενώνει όλες τις γενιές και όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Θα φέρει την δημοκρατική παράταξη ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή.

» Ο νέος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς μπορεί και θα ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα. Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της εξαπάτησης, με το λαϊκισμό, τη διγλωσσία, την ανικανότητα και το διχασμό. Στόχος η έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια. Η συντηρητική παλινόρθωση δεν είναι λύση για τον τόπο.

» Με τη μαζική παρουσία τους την Κυριακή στις κάλπες οι προοδευτικοί πολίτες θα στείλουν: Μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο που μας έχει βάλει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μήνυμα αντίδρασης στη Νέα Δημοκρατία που καιροφυλακτεί για τη συντηρητική οπισθοδρόμηση. Μήνυμα ελπίδας και αυτοπεποίθησης. Με τη φλόγα και τις αξίες της αλλαγής ανοίγουμε νέους δρόμους».

Εφόσον κερδίσετε την εκλογή ποιες είναι οι άμεσες πρωτοβουλίες που σκοπεύετε να πάρετε; Εκφράζονται από συνυποψηφίους σας φόβοι και ανησυχίες ότι θα επικρατήσουν λογικές αρχηγικού κόμματος.

«Μακριά από μένα λογικές αρχηγικού κόμματος. Το έχω αποδείξει στην πράξη ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ. Αμέσως μετά την εκλογή μου πήρα πρωτοβουλίες ενότητας όλου του μέχρι τότε κατακερματισμένου πολιτικού μας χώρου. Δεν ήταν μια καθόλου εύκολη υπόθεση. Ο τρόπος που λειτουργήσαμε ήδη στη ΔΗΣΥ με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τη ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις Πολιτών και την ΕΔΕΜ επιβεβαιώνει ότι μπορούμε να συνθέτουμε γόνιμα και δημιουργικά, να συνδυάζουμε τη δημοκρατία με την αποτελεσματικότητα.

» Θα συνεχίσω στην ίδια κατεύθυνση της ενότητας, αλλά σίγουρα με πολύ καλύτερους πλέον όρους. Με την ισχυρή εντολή από τους πολίτες, θα προχωρήσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες στην πλήρη οργανωτική συγκρότηση του φορέα. Στον νέο ενιαίο φορέα το λόγο και την ευθύνη των συνθέσεων και των αποφάσεων θα έχουν τα εκλεγμένα συλλογικά του όργανα και τα μέλη του».

Τι κομματικό φορέα έχετε στο νου σας; Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του; Πώς θα διαφοροποιείται από τα υπάρχοντα κόμματα;

«Τον νέο φορέα τον χτίζουμε στη βάση της ειλικρίνειας και της ηθικής. Θέλω από τη γέννησή του να είναι απαλλαγμένος από τις παθογένειες του χθες. Από τις πελατειακές σχέσεις, τους μηχανισμούς, τους αρχηγίσκους, τα φέουδα.

» Θέλουμε μια παράταξη ανοιχτή στην κοινωνία. Ο κάθε πολίτης που βρίσκει την έκφρασή του να συμμετέχει ισότιμα χωρίς κλειστές δομές και εμπόδια. Θέλουμε μια Παράταξη ανανεωμένη, με νέους ανθρώπους, αλλά και άξια στελέχη με νέες ιδέες και αντιλήψεις στην πρώτη γραμμή. Με ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων. Αυτά τα “θέλω” μας, μπορώ και να εγγυηθώ».

Βλέπουμε συνεχείς εκκλήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία. Υπάρχει κοινός τόπος;

«Συνεχείς είναι οι αμοιβαίοι όρκοι πίστης σε αυτό τον πολιτικό “γάμο” των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. 2,5 χρόνια συγκυβερνούν με τους ακροδεξιούς. Παραδόθηκαν άνευ όρων στις απαιτήσεις των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Εμείς εκπροσωπούμε διαχρονικά το προοδευτικό πολιτικό κίνημα. Με προσφορά στον τόπο τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον εθνολαϊκισμό και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, τις καθεστωτικές λογικές και πρακτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είμαστε αντίπαλοι με αυτό που ιδεολογικά, ηθικά και αισθητικά σήμερα εκφράζουν. Αποτελούν μια άλλη εξόχως αποκρουστική όψη της συντήρησης».

Μιλάτε για αυτόνομη πορεία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Την επομένη των εκλογών, όμως, πώς θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση;

«Εχουμε χαράξει αυτοδύναμη στρατηγική, με αυτόνομο πολιτικό λόγο. Δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε ποτέ συμπλήρωμα κανενός. Έχουμε καταθέσει πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης με το σχέδιο Ελλάδα. Το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος θα καθοριστεί με την ψήφο του ελληνικού λαού. Όποιος προεξοφλεί το αποτέλεσμα θα εκπλαγεί. Οι επόμενες εκλογές θα είναι αναμέτρηση για τρεις. Η μεγάλη προοδευτική παράταξη σπρώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία στο αληθινό μέγεθος και στις πραγματικές θέσεις τους, στα δύο συντηρητικά άκρα της πολιτικής σκηνής.

Μετά την ετυμηγορία του λαού, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον τόπο. Κανένας δεν θα κρυφτεί πίσω από μας. Αρκετά. Περιμένω από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα απαντήσεις: Είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα, στη βάση μιας εθνικής γραμμής και μιας προοδευτικής ατζέντας;»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News