448
Γκοτζίλα εναντίον του Τόκιο στην πρώτη ταινία της σειράς το 1954 | wikia.com

Ηξερες τον ηθοποιό που έπαιξε τον «Γκοτζίλα»;

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2017, 12:48
Γκοτζίλα εναντίον του Τόκιο στην πρώτη ταινία της σειράς το 1954
|wikia.com

Ηξερες τον ηθοποιό που έπαιξε τον «Γκοτζίλα»;

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2017, 12:48

Χαρούο Νακατζίμα. Το όνομα δεν θα πρέπει να μας λέει πολλά. Ούτε το πρόσωπό του αν δεν είχε υπάρξει ο Ακίρα Κουροσάβα. Ο Νακατζίμα ήταν ο ηθοποιός που έπαιξε τον «Γκοτζίλα» στις ιστορικές εκείνες ιαπωνικές ταινίες τρόμου της δεκαετίας του 1950 και του 1960. Ο Νακατζίμα πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών από πνευμονία. Θα ήταν παντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό αν δεν είχε επιλεχθεί από τον Κουροσάβα για έναν χαρακτηριστικό μικρό ρόλο στο θρυλικό «Επτά Σαμουράι». Αλλά και πάλι κανείς δεν τον θυμάται από εκεί.

Οι ταινίες με το κινηματογραφικό τέρας -μια κυριολεκτική τερατογένεση λόγω της ραδιενέργειας- που καταστρέφει τις ιαπωνικές πόλεις, είχαν αφήσει εποχή στη δεκαετία του ’50 καθώς απηχούσαν εύστοχα έναν διπλό υπαρκτό φόβο: από τη μία τον εφιάλτη μιας επανάληψης της Χιροσίμα και από την άλλη την ανησυχία του δυτικού κόσμου για την εξάπλωση των πυρηνικών λόγω Ψυχρού Πολέμου.

Αυτές οι ταινίες είχαν τέτοια επιτυχία που γρήγορα έγιναν δεκτές -σε παραλλαγές τους- στην αμερικανική βιομηχανία του θεάματος και θεωρούνται πια διαχρονικές. Αλλωστε ένα ριμέικ βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες πρόσφατα, το 2014.

Πέρα από την εμπορική επιτυχία και τα υποπροϊόντα που γέννησαν -κόμικ, παιχνίδια κλπ- αυτές οι πρώτες ταινίες θεωρούνται καλτ και για την πρόχειρη παραγωγή τους. Το τρομακτικό τέρας δεν ήταν τίποτα άλλο από έναν ηθοποιό, τον Νακατζίμα, που φορούσε ένα κοστούμι με ουρά.

«Το πρώτο κοστούμι ζύγιζε 100 κιλά και ήταν τόσο δύσκολο να αναπνεύσει κανείς μέσα σε αυτό ώστε είχε προσαρτηθεί ένας σωλήνας οξυγόνου», είχε δηλώσει ο Νακατζίμα στο παρελθόν. Η θερμοκρασία μέσα στο κοστούμι έφτανε τους 60 βαθμούς.

2017-08-08T073714Z_866320389_RC142E010FE0_RTRMADP_3_JAPAN-GODZILLA
Ο Νακατζίμα το 1966 (REUTERS/Kyodo)

Ο πρώτος Γκοτζίλα – το όνομά του είναι ένας συνδυασμός του «γορίλα» και της ιαπωνικής λέξης για τη «φάλαινα» – αποτύπωνε όντως την ανησυχία των Ιαπώνων για τις επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας.

Το τέρας αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας ύστερα από τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου στην αυθεντική ταινία «Godzilla» του 1954.

Είχαν περάσει εξάλλου λιγότερο από 10 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Συμβόλιζε ακόμη το τέρας τη δυσαρέσκεια απέναντι στις ΗΠΑ, που μόλις είχαν πραγματοποιήσει μια δοκιμή βόμβας υδρογόνου στην ατόλη Μπικίνι, μολύνοντας ένα σκάφος με ιάπωνες ψαράδες.

Πηγή έμπνευσης για τον ηθοποιό και την κινησιολογία του τέρατος ήταν ο Κινγκ Κονγκ, αλλά και οι αρκούδες και οι ελέφαντες που είχε δει στον ζωολογικό κήπο.

Ο Νακατζίμα έπαιξε το τέρας σε 12 ταινίες έως το 1972. Ωστόσο η καριέρα του δεν έμεινε μόνο στις φτηνές ταινίες τρόμου: εμφανίστηκε και στους «Επτά Σαμουράι» του Ακίρα Κουροσάβα και σε επικές πολεμικές ταινίες.

Η πιο πρόσφατη ταινία με πρωταγωνιστή τον Γκοτζίλα βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2016. Ως το τέλος της ζωής του ο Νακατζίμα πίστευε ότι ήταν ο καλύτερος Γκοτζίλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News