400
Οι εκδηλώσεις στη Χιροσίμα και, σε πρώτο πλάνο, ένα από τα κτίρια που επιβίωσαν από τον πυρηνικό βομβαρδισμό | Kyodo/via REUTERS

Η Χιροσίμα τίμησε τα θύματα της ατομικής βόμβας

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2017, 11:23
Οι εκδηλώσεις στη Χιροσίμα και, σε πρώτο πλάνο, ένα από τα κτίρια που επιβίωσαν από τον πυρηνικό βομβαρδισμό
|Kyodo/via REUTERS

Η Χιροσίμα τίμησε τα θύματα της ατομικής βόμβας

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2017, 11:23

Η πόλη της Χιροσίμα στην Ιαπωνία τίμησε, σήμερα 6 Αυγούστου, την συμπλήρωση 72 ετών από τη ρίψη της ατομικής βόμβας από τις ΗΠΑ, στην διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο δήμαρχος της πόλης Καζούμι Ματσούι, σε εκδήλωση στο πάρκο της πόλης, απηύθυνε κάλεσμα ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντας έμφαση στην κατάργηση των πυρηνικών οπλοστασίων.

Την τελετή μνήμης παρακολούθησαν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών ήταν κάποιοι που κατόρθωσαν να επιβιώσουν μετά την επίθεση, οι απόγονοί τους, ακτιβιστές της ειρήνης, αλλά και εκπρόσωποι περίπου 80 χωρών και περιοχών από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο δήμαρχος της πόλης προέβη σε μία διακήρυξη για την ειρήνη προς το ακροατήριο του, ενώ αναφέρθηκε στην απώλεια της ανθρώπινης ζωής και της κουλτούρας, αλλά και στην δυστυχία που προκάλεσε ο πυρηνικός βομβαρδισμός.

Παράλληλα, παρότρυνε την ιαπωνική κυβέρνηση να «εξαντλήσει κάθε περιθώριο» προκειμένου να υπηρετήσει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. Επίσης, ζήτησε από την κυβέρνηση να υποστηρίξει περισσότερο τα θύματα της πυρηνικής επίθεσης του 1945 που επέζησαν, αλλά «και όλους τους άλλους που υπέφεραν ψυχικά και σωματικά από τις συνέπειες της ραδιενέργειας».

2017-08-05T235148Z_91756950_RC1E13BCEEB0_RTRMADP_3_WW2-ANNIVERSARY-HIROSHIMA
Η άσβεστη φλόγα στο μνημείο των θυμάτων του βομβαρδισμού (Kyodo/via REUTERS )
Η Ιαπωνία αλλάζει τακτική

Η έκκληση του δημάρχου έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία στην Ιαπωνία ακούγονται φωνές για αλλαγή στάσης σε ό,τι αφορά την άμυνα και την χρήση των ενόπλων δυνάμεων.

Το υπουργείο Αμυνας της χώρας θα αποφασίσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι αν χρειάζεται να αγοράσει επιθετικά όπλα. Αν τελικά ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση θα είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται παρόμοια απόφαση από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά τον οποίο πρακτικά διαλύθηκε ο Αυτοκρατορικός Στρατός και η χώρα περιορίστηκε στην οργάνωση δυνάμεων αυτοάμυνας, όπως ονομάζονται και επίσημα.

Ομάδα βουλευτών με επικεφαλής τον νέο υπουργό Αμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα πρότειναν το Μάρτιο οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να έχουν τη δυνατότητα να επιτίθενται σε εχθρικές βάσεις αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η πρόταση ήρθε μετά από τις δοκιμές πυραύλων που επιχειρεί η Βόρεια Κορέα τους τελευταίους μήνες.

Η απόφαση του υπουργείου Αμυνας σχετικά με το αν θα αγοράσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να μπορεί να επιτίθεται θα συμπεριληφθεί στις επιλογές στρατιωτικής πολιτικής οι οποίες θα αποτελέσουν μέρος του αμυντικού προγράμματος για τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρει η εφημερίδα Nikkei.

Μέχρι στιγμής η Ιαπωνία βασιζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες για προστασία από επιθέσεις, αλλά οι κινητικότητα της Πιονγιάνγκ σε σχέση με τις δοκιμές πυραύλων έχει προκαλέσει νευρικότητα και ανησυχία σε όλη την περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...