543
Η Μέι ίσως να πρέπει να πιει το πικρό ποτήρι της έλλειψης αυτοδυναμίας | REUTERS/Hannah McKay

Η Τερέζα Μέι θα χάσει την αυτοδυναμία για 21 έδρες

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2017, 16:31
Η Μέι ίσως να πρέπει να πιει το πικρό ποτήρι της έλλειψης αυτοδυναμίας
|REUTERS/Hannah McKay

Η Τερέζα Μέι θα χάσει την αυτοδυναμία για 21 έδρες

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2017, 16:31

Η βρετανίδα πρωθυπουργός υπολόγιζε στις εκλογές της Πέμπτης 8 Ιουνίου για να ενισχύσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο δείχνουν να ματαιώνουν τα σχέδιά της.

Το προβάδισμα των κεντροδεξιών Συντηρητικών της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι έναντι των κεντροαριστερών Εργατικών, λοιπόν, έχει μειωθεί στις 11 μονάδες. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM, ενώ, σύμφωνα με το μοντέλο της You Gov, το Συντηρητικό Κόμμα, με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα επιτύχει αυτοδύναμη πλειοψηφία.

Βάσει στοιχείων, το προβάδισμα της Μέι μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιήσει το ίδιο ινστιτούτο πριν από μία εβδομάδα.

Στη νέα δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου, η πρόθεση ψήφου για τους Συντηρητικούς είναι 45%, χωρίς αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ για τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν έφτασε το 34%, σημειώνοντας αύξηση μίας μονάδας.

2017-06-05T111734Z_1491087427_RC1F5CAD2020_RTRMADP_3_BRITAIN-ELECTION
Από την ομιλία της, το πρωί της Δευτέρας (REUTERS/Hannah McKay)

Σύμφωνα με το μοντέλο προβλέψεων του ινστιτούτου YouGov, οι Συντηρητικοί φαίνεται ότι θα κερδίσουν 305 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, δηλαδή θα τους υπολείπονται 21 έδρες για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Το Σάββατο το YouGov είχε ανακοινώσει ότι οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν 308 έδρες, 18 λιγότερες από όσες χρειάζονται για την πλειοψηφία. Το Εργατικό Κόμμα εμφανίζεται να κερδίζει 268 έδρες, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με τις 261 του Σαββάτου.

«Μετά το Brexit θα πάρουμε τον έλεγχο των συνόρων»

Επειτα από μια σύσκεψη κρίσεων το πρωί της Δευτέρας, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ασφάλειας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, αφού μια νέα τρομοκρατική επίθεση είναι «πολύ πιθανή». Στην ομιλία της, υποσχέθηκε ένα σκληρότερο μεταναστευτικό σύστημα από την στιγμή που η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οι Βρετανοί έκαναν την επιλογή τους και θα ήταν σκάνδαλο να κάνουμε οτιδήποτε άλλο από το να σεβαστούμε την επιλογή τους. Θα εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα πάρουμε τον έλεγχο του νομίσματός μας, θα πάρουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και θα πάρουμε τον έλεγχο των νόμων μας», δήλωσε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα βοηθήσει την εισαγωγή ενός νέου συστήματος μετανάστευσης «το οποίο θα υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα». Αλλά επέμεινε ότι η Μεγάλη Βρετανία «θα συνεχίσει να προσελκύει τα λαμπερότερα και καλύτερα μυαλά του κόσμου και της επιστήμης».

«Αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε σωστά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit» είπε η Τερέζα Μέι και κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν «ότι δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί μια καλή συμφωνία Brexit για την Βρετανία».

2017-06-04T185029Z_766070653_RC1A3B453500_RTRMADP_3_BRITAIN-ELECTION
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν (REUTERS/Andrew Yates)

Αντίστοιχα, ο ηγέτης της Εργατικών στη Βρετανία, ζήτησε από την πρωθυπουργό να παραιτηθεί εξαιτίας των περικοπών που έκανε στην Αστυνομία τα έξι χρόνια που διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών. Ο Κόρμπιν όταν ρωτήθηκε αν στηρίζει τις εκκλήσεις που γίνονται προς τη Μέι να παραιτηθεί, απάντησε: «Πραγματικά τις στηρίζω. Διότι έχουν γίνει εκκλήσεις από πολλούς ιδιαίτερα υπεύθυνους ανθρώπους σχετικά με το θέμα, οι οποίοι ανησυχούν πολύ από το γεγονός ότι ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών όλον αυτόν τον καιρό, ηγήθηκε των περικοπών στους αριθμούς των αστυνομικών και τώρα λέει ότι έχουμε πρόβλημα. Ναι, έχουμε πρόβλημα, δεν θα έπρεπε να έχουμε περικόψει τον αριθμό των αστυνομικών», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...