970
Ακόμα πιο ισχυρά μέτρα ασφαλείας ισχύουν σε ολόκληρη τη Βρετανία | REUTERS/Peter Nicholls

Ανθρώπινες ιστορίες πίσω από την αιματηρή επίθεση στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2017, 15:33
Ακόμα πιο ισχυρά μέτρα ασφαλείας ισχύουν σε ολόκληρη τη Βρετανία
|REUTERS/Peter Nicholls

Ανθρώπινες ιστορίες πίσω από την αιματηρή επίθεση στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2017, 15:33

Οι σοκαριστικές εικόνες και λεπτομέρειες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γέφυρα του Λονδίνου και το Μπόροου Μάρκετ έχουν στοιχειώσει για τα καλά τη συλλογική συνείδηση, καθώς αθώοι άνθρωποι -που διασκέδαζαν ένα συνηθισμένο Σαββατόβραδο- δέχτηκαν δολοφονικά χτυπήματα από παράφρονες τζιχαντιστές.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Press Association, επικαλούμενο την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας, 21 από τους τραυματίες στη Γέφυρα του Λονδίνου βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πίσω από αυτό το μακελειό υπάρχουν πολλές ιστορίες και άλλα τόσα καρέ τα οποία σκιαγραφούν αυτή την επίθεση.

Μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές ήταν όταν -σύμφωνα με μαρτυρίες- πολίτες και τουρίστες δεν πανικοβλήθηκαν όταν ξεκίνησε η επίθεση των τζιχαντιστών, αλλά έμειναν πίσω για να βοηθήσουν τα θύματα. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς έδωσαν μάχη με τους τρομοκράτες, αντιμετωπίζοντάς τους κατά μέτωπο, χρησιμοποιώντας ως «όπλα» καρέκλες και ποτήρια μπύρας.

filis
Ο Αντόνιο Φίλης

Ο 35χρονος Αντόνιο Φίλης είναι ο τραυματίας ελληνικής καταγωγής που χτυπήθηκε από τους τζιχαντιστές κατά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. Ο άντρας μαχαιρώθηκε στο συκώτι, όμως έχει ήδη υποβληθεί σε επέμβαση και η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία. Σύμφωνα με πληροφορίες του lamiareport.gr ο 35χρονος ζει και εργάζεται ως γεωπόνος-τεχνολόγος τροφίμων σε εταιρεία στο Λονδίνο από το 2011, ενώ κατάγεται από τη Λαμία, όπου ζει η οικογένειά του. Η μητέρα του είναι ιταλικής καταγωγής, ενώ ο πατέρας του Λαμιώτης. «Ενώ οι άλλοι έτρεχαν να σωθούν ο γιος μου δεν έφυγε…», δήλωσε ο πατέρας του και συμπλήρωσε: «Εμείς αρχικά ενημερωθήκαμε από τη φίλη του και στη συνέχεια μιλήσαμε και με τον ίδιο δυο φορές. Όπως είπαν και οι γιατροί φαίνεται να έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ωστόσο η αγωνία και η δική μου και της μητέρας του είναι μεγάλη γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά…».

Ο Αλεξ Σέλουμ βρισκόταν στο παμπ Mudlark με τη φιλενάδα του και δύο φίλους όταν στις 22:00 μπήκε μέσα μια γυναίκα που αιμορραγούσε από τον λαιμό. «Της είχαν κόψει τον λαιμό και κάποιοι προσπαθούσαν να σταματήσουν την αιμορραγία», αφηγήθηκε στο BBC.

Η Κριστίν Αρτσιμπαλντ έσβησε στα χέρια του συντρόφου της

Μια γυναίκα από τον Καναδά είναι μέσα στους επτά ανθρώπους που σκότωσαν οι τζιχαντιστές στο Λονδίνο. Η Κριστίν Αρτσιμπαλντ, 30 ετών, προχωρούσε στη Γέφυρα του Λονδίνου με τον αρραβωνιαστικό της Τάιλερ Φέργκιουσον, όταν τους χτύπησε το βαν των τρομοκρατών. Η γυναίκα κατέληξε στην αγκαλιά του συντρόφου της, ενώ ο άντρας έχει υποστεί σοκ και αρνείται να φάει και να κοιμηθεί, καθώς είδε τη γυναίκα της ζωής του να αφήνει την τελευταία της πνοή μπροστά του. Το ζευγάρι είχε αρραβωνιαστεί πριν από λίγους μήνες και είχαν μετακομίσει και οι δυο στη Χάγη, όπου ο Τάιλερ εργαζόταν ως λογιστής. Σχεδίαζαν να επιστρέψουν στον Καναδά αμέσως μόλις ολοκληρωνόταν το συμβόλαιό του. Τις τελευταίες ημέρες έπρεπε να μεταβεί στο Λονδίνο λόγω της δουλειάς του και η Κριστίν θα τον συναντούσε για να περάσουν το Σαββατοκύριακο μαζί στην βρετανική πρωτεύουσα – ήταν η πρώτη της επίσκεψη εκεί. Την ώρα της επίθεσης προχωρούσε ακριβώς μπροστά από την αγαπημένη του. Ακουσε τα λάστιχα να φρενάρουν και γυρνώντας να δει, αντίκρισε την γυναίκα χτυπημένη. Της έκανε τεχνητή αναπνοή, ενώ αμέσως έφτασαν και οι διασώστες, που προσπάθησαν να τη σώσουν, αλλά δεν κατάφεραν τίποτα… Ξεψύχησε στα χέρια του…

2017-06-05T092620Z_2116361492_RC13CA5F9E10_RTRMADP_3_BRITAIN-SECURITY-1
Κανείς δεν γνωρίζει εάν η θλίψη της οφείλεται στον χαμό κάποιου δικού της προσώπου ή στην ανθρωπιά της (REUTERS/Peter Nicholls)

Στον δρόμο, ο Κρις, ένας οδηγός ταξί, έφριξε στη θέα ενός νεαρού κοριτσιού μαχαιρωμένου στο στήθος και προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη. «Είπα στον πελάτη μου πως θα προσπαθήσω να τον χτυπήσω με το αυτοκίνητο. Εκανα αναστροφή και προσπάθησα, αλλά με απέφυγε. Ηταν ένας τύπος με ένα πολύ μακρύ μαχαίρι που μαχαίρωνε στην τύχη. Ενα αληθινό ζώο», είπε στον λονδρέζικο ραδιοσταθμό LBC.

ImageHandler.ashx
Με την μπίρα ανά χείρας, ο κουλ θαμώνας που έγινε viral

Σε ένα από τα βίντεο που δείχνουν πανικόβλητους τους θαμώνες των μπαρ του Μπόροου Μάρκετ να εγκαταλείπουν πεζή την περιοχή, την ώρα που η Αστυνομία επιχειρούσε για την εξουδετέρωση των τρομοκρατών, φαίνεται ένας άντρας να περπατά κρατώντας με το ένα του χέρι μια κοπέλα και με το άλλο… την μπίρα του! «Μπορεί να χάλασε το βράδυ του, όμως δεν επέτρεψε σε κανέναν να του χαλάσει και το ποτό του», λένε οι χρήστες των social media, οι οποίοι -στη μεγάλη τους πλειοψηφία- τον αποθέωσαν.

Ενας από τους δράστες στη Γέφυρα του Λονδίνου είχε ιρλανδική ταυτότητα, μετέδωσε τη Δευτέρα το ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE, επικαλούμενο πηγές της ιρλανδικής αστυνομίας. «Η βρετανική αστυνομία εντόπισε μια ιρλανδική ταυτότητα στο πτώμα ενός από τους τρεις δράστες της επίθεσης στο Λονδίνο, αφού σκοτώθηκε», ανέφερε το RTE. Η βρετανική αστυνομία επικοινώνησε με την ιρλανδική, η οποία ανακάλυψε ότι «είχε ζήσει στο Δουβλίνο για ένα διάστημα. Ο άνδρας πιστεύεται ότι είναι μαροκινής καταγωγής και είναι παντρεμένος με μια Σκοτσέζα», ανέφερε ο δημοσιογράφος Πολ Ρέινολντς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου, ο άνδρας αυτός δεν είχε απασχολήσει την Αστυνομία για ζητήματα ασφαλείας.

richard2
Ο 33χρονος Ρίτσαρντ Εϊντζελ

Η τρομοκρατική επίθεση το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο προκάλεσε χάος και στην περιοχή του Μπόροου Μάρκετ όπου έδρασαν οι τζιχαντιστές μετά τη γέφυρα. Πελάτες, αντιλαμβανόμενοι τι συμβαίνει, έτρεχαν να κρυφτούν πανικοβλημένοι. Ακολούθησε η άφιξη της Αστυνομίας και η άμεση απομάκρυνσή τους από το σημείο για την ασφάλειά τους, χωρίς φυσικά κανείς εξ αυτών να μπει στη διαδικασία να πληρώσει τον λογαριασμό του. Αυτό ένιωσε ότι έπρεπε να διορθώσει ο 33χρονος Ρίτσαρντ Εϊντζελ, ο οποίος θεώρησε ότι με αυτόν τον τρόπο αντιστέκεται στους τρομοκράτες που προσπαθούν να διαταράξουν και να απειλήσουν τη ζωή του. Ετσι, επέστρεψε την Κυριακή στο μπαρ και αφού ευχαρίστησε το προσωπικό για τη βοήθεια που προσέφεραν σε όλους τους πελάτες κατά τη διάρκεια της επίθεσης, πλήρωσε τον λογαριασμό του. Και άφησε και φιλοδώρημα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...