1159
Δυνάμεις ασφαλείας έξω από το γήπεδο για τον αγώνα που λόγω της επίθεσης προγραμματίστηκε για την Τετάρτη | Reuters / Ralph Orlowski Livepic

Τρόμος στο Champions League – Τα σενάρια για την επίθεση κατά της Ντόρτμουντ

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2017, 21:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/04/2017 17:23
Δυνάμεις ασφαλείας έξω από το γήπεδο για τον αγώνα που λόγω της επίθεσης προγραμματίστηκε για την Τετάρτη
|Reuters / Ralph Orlowski Livepic

Τρόμος στο Champions League – Τα σενάρια για την επίθεση κατά της Ντόρτμουντ

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2017, 21:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/04/2017 17:23

Ως τρομοκρατικό χτύπημα αντιμετωπίζουν οι γερμανικές Αρχές την επίθεση που δέχθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα Μπορούσια Ντόρτμουντ το βράδυ της Τρίτης πριν από τον πολυαναμενόμενο προημιτελικό της Τρίτης για το Champions League στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας.

Αλλά αποφεύγουν να μιλήσουν με βεβαιότητα για το κίνητρο της επίθεσης, καθώς έχουν στην κατοχή τους διαφορετικές ενδείξεις και για την ώρα κρατούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

2017-04-12T123315Z_1092746524_RC17B6555780_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-DOR-MON-BLAST (1)
Η εκπρόσωπος των εισαγγελικών Αρχών Φράουκε Κέλερ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (REUTERS/Tilman Blasshofer)

Ωστόσο, όπως γνωστοποιήθηκε, την Τετάρτη η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που φέρεται να συνδέεται με το ριζοσπαστικοποιημένο Ισλάμ. Την υπόθεση έχουν αναλάβει οι εισαγγελικές Αρχές της χώρας, οι οποίες έδωσαν την εντολή να διενεργηθεί έρευνα στα σπίτια δύο υπόπτων καθώς και να οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα ένας από τους δύο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις Αρχές, ο άνδρας που συνελήφθη είναι ένας 25χρονος Ιρακινός ενώ ο ύποπτος που ερευνάται από τις Αρχές είναι ένας 28χρονος Γερμανός από το Φρόντενμπεργκ.

Παράλληλα οι Αρχές εξετάζουν τρία αντίτυπα της ίδιας επιστολής που εντοπίστηκαν στο σημείο της επίθεσης -στην επιστολή συνδέεται η επίθεση με το «χαλιφάτο του ISIS»- καθώς και ένα διαφορετικό μήνυμα που αναρτήθηκε από αντιφασιστική ομάδα κατά των νεοναζί στο Διαδίκτυο δίνοντας ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο.

Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που είχαν τοποθετηθεί στον δρόμο, στο σημείο που πέρασε το λεωφορείο, περιείχαν αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα και είχαν ακτίνα δράσης περίπου 100 μέτρα. Μάλιστα, ένα από τα μεταλλικά αντικείμενα βρέθηκε μπηγμένο μέσε σε καρέκλα του πούλμαν της ομάδας. «Θα μπορούσε να έχει συμβεί πολύ μεγαλύτερη καταστροφή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης, η εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα, Φράουκε Κέλερ. Σύμφωνα με τα όσα είπε, η έρευνα επικεντρώνεται στο σενάριο να είναι ισλαμιστές πίσω από την βομβιστική επίθεση. «Το ενδεχόμενο να βρίσκονται πίσω από τη επίθεση αντι-ναζί θεωρείται απίθανο», πρόσθεσε.

Το γήπεδο εκκενώνεται
Το γήπεδο εκκενώνεται

Στην επιστολή που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης και αρχίζει με τη φράση «στο όνομα του Αλλάχ», γίνεται αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου και εκφράζεται ο ισχυρισμός ότι «τα γερμανικά Tornado συμμετείχαν στη δολοφονία μουσουλμάνων στο “χαλιφάτο” του ISIS», με σαφή αναφορά στη γερμανίδα καγκελάριο.

«Αλλά προφανώς, Μέρκελ, ούτε που νοιάζεσαι για τους μικρούς, βρόμικους υποτελείς σου. Τα tornados σου πετούν ακόμη πάνω από τα εδάφη του χαλιφάτου για να σκοτώσουν μουσουλμάνους», γράφει η επιστολή. Πριν κάνουν λόγο για κίνητρο ισλαμιστικού εξτρεμισμού, οι ειδικοί εξετάζουν εξονυχιστικά την αυθεντικότητα της επιστολής καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι πραγματικοί δράστες επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες.

Παράλληλα, οι αστυνομικές Αρχές ερευνούν δεύτερη επιστολή ανάληψης ευθύνης, η οποία αναρτήθηκε σε αντιφασιστικό portal. Σύμφωνα με δημοσίευμα της online έκδοσης του περιοδικού Focus το μήνυμα αναφέρει ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση στην «επιεική μεταχείριση» που επιφυλάσσει η ποδοσφαιρική ομάδα στους νεο-Ναζί και ρατσιστές οπαδούς της.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Marc Bartra (@marcbartra) στις

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε μεγάλη απόσταση από το γήπεδο (περίπου δέκα χιλιόμετρα), όμως καθώς προκάλεσαν θραύσεις τζαμιών στο λεωφορείο της ομάδας οδήγησαν στον σοβαρό τραυματισμό ενός παίκτη –του Μαρκ Μπάρτρα ο οποίος χειρουργήθηκε εκτάκτως προκειμένου να μην χάσει το χέρι του– και την αναβολή του ματς. Επίσης τραυματίστηκε ένας αστυνομικός ο οποίος συνόδευε την αποστολή και βρισκόταν μπροστά από το πούλμαν την ώρα των εκρήξεων.

«Οι παίκτες είναι σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και για το στάδιο. Παρακαλούμε να μείνετε ήρεμοι και είμαστε σε συστολνομιλίες με τους ιθύνοντες στο στάδιο» αναφέρει σε ανάρτησή της η Ντόρτμουντ. Ωστόσο νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε η DW, ανέφεραν ότι ο τραυματισμός του 26χρονου αμυντικού ήταν σοβαρότερος απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Συμπαίκτης του Μπάρτρα έγραψε στο twitter ότι ο συνάδελφός του βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση. «Καθόμουν στην τελευταία σειρά καθισμάτων δίπλα στον Μαρκ Μπάρτρα, ο οποίος χτυπήθηκε από θραύσματα του σπασμένου πίσω τζαμιού. Μετά τον κρότο σκύψαμε όλοι στο λεωφορείο και όποιος μπορούσε ξάπλωσε στο πάτωμα. Δεν ξέραμε αν επρόκειτο να συμβεί κάτι ακόμη. Η αστυνομία ήρθε γρήγορα στο σημείο και έλαβε μέτρα ασφαλείας. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι», δήλωσε ο τερματοφύλακας της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Ρόμαν Μπούρκι.

Ο έλληνας ποδοσφαιριστής της Ντόρτμουντ Σωκράτης Παπασταθόπουλος είναι καλά στην υγεία του και, μιλώντας σε ελληνικά μέσα, είπε ότι όλοι οι συμπαίκτες του είναι καλά. Πάντως, ο γενικός διευθυντής της ομάδας δήλωσε ότι οι παίκτες βρίσκονται σε σοκ. «Δεν θα είναι εύκολο να το ξεπεράσουμε, όμως αυτό το γεγονός θα μας φέρει πιο κοντά και θα μας κάνει πιο δυνατούς».

Ηρεμία έξω από το γήπεδο
Ηρεμία έξω από το γήπεδο

Μέσα και έξω από το γήπεδο δεν σημειώθηκε πανικός, ούτε εκδηλώθηκε ένταση. Οι οπαδοί αποχώρησαν ησύχως, ενώ εντύπωση προκάλεσε η στάση των φιλάθλων της Μονακό, που φώναζαν το όνομα της Ντόρτμουντ σε ένδειξη συμπαράστασης.

Αντίστοιχα η ομάδα της Ντόρτμουντ ανέλαβε πρωτοβουλία για τη φιλοξενία των οπαδών της Μονακό που πρέπει να διανυκτερεύσουν άλλο ένα βράδυ στην πόλη (διαβάστε περισσότερα εδώ).

H UEFA ανακοίνωσε ότι το παιχνίδι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, πλην όμως αυτό δεν θεωρείται βέβαιο καθώς η αστυνομία πρέπει πρώτα να αξιολογήσει τα αίτια των εκρήξεων και μετά να δώσει το πράσινο φως.

Η αστυνομία συνοδεύει τους παίκτες της Ντόρτμουντ μακριά από το σημείο των εκρήξεων
Η αστυνομία συνοδεύει τους παίκτες της Ντόρτμουντ μακριά από το σημείο των εκρήξεων

Η Ανγκελα Μέρκελ, δια στόματος του εκπροσώπου της εξέφρασε τον συγκλονισμό της από την επίθεση. «Είναι ανακουφιστικό το γεγονός ότι οι συνέπειες δεν ήταν χειρότερες», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ στην ενημέρωση δημοσιογράφων, επαινώντας οπαδούς της Ντόρτμουντ που φιλοξένησαν οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας AS Monaco μετά την αναβολή του αγώνα των δύο ομάδων στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο κ. Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι οι ερευνητές κάνουν ό,τι μπορούν για να εντοπίσουν τους δράστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, που επικαλείται κύκλους των αρχών ασφαλείας, επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση κατά του λεωφορείου της Ντόρτμουντ. Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί μάλλον στην άκρη του δρόμου μέσα σε συστάδα θάμνων. Μετά το συμβάν η αποστολή των παικτών μεταφέρθηκε αρχικά πίσω στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια οι ποδοσφαιριστές επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση προς όλους να μην προβούν σε διάδοση φημών και σε εικοτολογίες για τις συνθήκες του συμβάντος την ώρα που οι σχετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Σήμερα όλη η Ευρώπη είναι Ντόρτμουντ!», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας: «Καλή ανάρρωση στον Μαρκ Μπάρτσα. Παράδειγμα προς μίμηση η στάση των φιλάθλων των δύο ομάδων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...