504
Ο Στίβεν Χόκινγκ τον Απρίλιο του 2016 στη Νέα Υόρκη. Τώρα νιώθει πως οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει. Προς το χειρότερο... | Photo by Jemal Countess/Getty Images/Ideal Images

O Στίβεν Χόκινγκ νιώθει ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2017, 11:09
Ο Στίβεν Χόκινγκ τον Απρίλιο του 2016 στη Νέα Υόρκη. Τώρα νιώθει πως οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει. Προς το χειρότερο...
|Photo by Jemal Countess/Getty Images/Ideal Images

O Στίβεν Χόκινγκ νιώθει ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2017, 11:09

«Θα ήθελα να επισκεφθώ ξανά τις ΗΠΑ και να συνομιλήσω με άλλους επιστήμονες, αλλά φοβάμαι πως δεν θα είμαι ευπρόσδεκτος εκεί». Ο διάσημος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε στη βρετανική τηλεόραση ότι δεν αισθάνεται ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Ο 75χρονος Χόκινγκ, καθηλωμένος εδώ και πολλά χρόνια σε αναπηρικό αμαξίδιο έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Βρετανία» του δικτύου ITV.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χόκινγκ εξέφρασε την ανησυχία του για «την ξεκάθαρη στροφή των ΗΠΑ προς μια δεξιά, πιο αυταρχική προσέγγιση». Ο Χόκινγκ είχε τιμηθεί το 2009 από τον Μπαράκ Ομπάμα με το αμερικανικό επιστημονικό μετάλλιο του Φραγκλίνου, αλλά τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς.

Δήλωσε ανήσυχος για την περιβαλλοντική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς, όπως σημείωσε «η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και ένας που μπορούμε να προλάβουμε».

«Ο Τραμπ εκλέχθηκε από ανθρώπους που ένιωσαν αποξενωμένοι από την κυβερνώσα ελίτ, σε μια εξέγερση κατά της παγκοσμιοποίησης. Η προτεραιότητά του θα είναι να ικανοποιήσει το εκλογικό σώμα του, που δεν είναι ούτε προοδευτικό, ούτε καλά πληροφορημένο», προσέθεσε ο Χόκινγκ.

Χαρακτήρισε, πάντως ελπιδοφόρο γεγονός την ανάδυση τόσων πολλών γυναικών, όπως η Τερέζα Μέι και η Ανγκελα Μέρκελ, σε θέσεις εξουσίας στη δημόσια ζωή.

Δήλωσε, επίσης, ενθουσιασμένος με την προοπτική της αποστολής μικροσκοπικών ρομπότ στο διάστημα για την εξερεύνηση εξωπλανητών που μοιάζουν με τη Γη. Όπως είπε, το σύστημα των επτά «γήινων» εξωπλανητών που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, βρίσκεται σε απόσταση 39 ετών φωτός.

«Με την τωρινή τεχνολογία» επεσήμανε «δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε τόσο μακριά. Το καλύτερο που μπορούμε να οραματιζόμαστε, είναι ρομποτικά νανοσκάφη, που θα ωθούνται από γιγάντια λέιζερ και θα φθάνουν το 20% της ταχύτητας του φωτός. Τέτοια σκάφη που θα ζυγίζουν μόνο λίγα γραμμάρια, θα χρειασθούν περίπου 240 χρόνια για να φθάσουν στον προορισμό τους και να μας στείλουν πίσω εικόνες. Είναι κάτι εφικτό και νιώθω μεγάλο ενθουσιασμό γι’ αυτό».

Σχετικά με την επερχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, είπε ότι πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε ένα «σκληρό» Brexit και ότι η Βρετανία πρέπει να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς τόσο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και με την Κίνα.

Ακόμη, «προφήτεψε» ότι το Εργατικό Κόμμα, που ο ίδιος είχε υποστηρίξει στις εκλογές του 2015, δεν θα νικήσει στις επόμενες εκλογές με αρχηγό τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Για τον τελευταίο, είπε ότι «δεν δίνει προς τα έξω την εικόνα ισχυρού ηγέτη και άφησε τα μέσα ενημέρωσης να τον παρουσιάσουν ως αριστερό εξτρεμιστή, κάτι που δεν είναι. Δεν είναι καλό να έχεις τις σωστές αρχές, αν δεν πρόκειται ποτέ να πάρεις την εξουσία».

Πρόσφατα είχε χαρακτηρίσει «καταστροφή» τον Κόρμπιν και τον είχε καλέσει να παραιτηθεί. Αποκάλυψε όμως στη συνέντευξη ότι θα συνεχίζει να ψηφίζει τους Εργατικούς, καθώς, όπως είπε, «είναι το κόμμα που μετράει».

Πέρα από τα πολιτικά, αναφερόμενος στο νόημα της ζωής και στην ευτυχία, είπε ότι τον κάνουν πιο ευτυχισμένο από κάθε τι άλλο τα τρία παιδιά του και η προοπτική ενός ταξιδιού στο Διάστημα. Όσο για το αν πιστεύει ότι όντως είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο, όπως λένε μερικοί, απάντησε: «Ποτέ δεν θα ισχυριζόμουν κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι που περηφανεύονται για το δείκτη νοημοσύνης τους, είναι αποτυχημένοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News