597
Σπουδαίες προσωπικότητες από την πολιτική και την τέχνη και θέματα από τη φύση κυριαρχούν στην εικονογράφηση των τραπεζογραμματίων που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό για το καλύτερο χαρτονόμισμα της χρονιάς. | [φωτογραφίες: IBNS]

Καλλιστεία χαρτονομισμάτων

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 20 Μαρτίου 2017, 08:41
Σπουδαίες προσωπικότητες από την πολιτική και την τέχνη και θέματα από τη φύση κυριαρχούν στην εικονογράφηση των τραπεζογραμματίων που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό για το καλύτερο χαρτονόμισμα της χρονιάς.
|[φωτογραφίες: IBNS]

Καλλιστεία χαρτονομισμάτων

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 20 Μαρτίου 2017, 08:41

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να πληρώνουν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Και όμως. Παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητα των πληρωμών με «πλαστικό» και «αόρατο» χρήμα μεγαλώνει συνεχώς, υπάρχουν πολλοί που εξακολουθούν να αγαπούν τις πληρωμές με μετρητά, κάποιοι μάλιστα είναι αφοσιωμένοι στην τέχνη των χαρτονομισμάτων. Κάθε τόσο, τράπεζες σε όλο τον κόσμο εκδίδουν νέα τραπεζογραμμάτια ενώ η Διεθνής Κοινότητα Χαρτονομισμάτων (IBNS) διοργανώνει έναν ετήσιο διαγωνισμό για το πιο καλαίσθητο σχέδιο καινούργιου χαρτονομίσματος της χρονιάς.

O IBNS είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον, ιδρύθηκε το 1961 και μέχρι στιγμής έχει πάνω από 2.000 μέλη σε περισσότερες από 90 χώρες. Είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στη συλλογή και τη μελέτη χαρτονομισμάτων με στόχο την προώθηση εκπαιδευτικών, επιστημονικών και ιστορικών θεμάτων που έχουν σχέση με τα χαρτονομίσματα και παρέχει στα μέλη του μια σειρά από υπηρεσίες  όπως για παράδειγμα πληροφορίες για συλλέκτες και εμπόρους στους οποίους μπορούν όσοι θέλουν να προωθήσουν τις συλλογές τους ενώ ακόμη παρέχεται επαγγελματική βοήθεια στη δυσάρεστη περίπτωση διαμάχης μεταξύ συλλεκτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Quartz η διαδικασία επιλογής για το καλύτερα σχεδιασμένο χαρτονόμισμα του κόσμου είναι μάλλον αντιεπιστημονική. Οι υποψηφιότητες είναι ανοικτές σε όλα τα μέλη του IBNS. Μέλος του οργανισμού μπορεί εξάλλου να γίνει οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, αρκεί να είναι διατεθειμένος να πληρώνει την ετήσια συνδρομή που ανέρχεται σε 33 δολάρια. Κάθε τραπεζογραμμάτιο που έχει εισαχθεί στην κυκλοφορία κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ημερολογιακού έτους πληροί τις προϋποθέσεις, και οι κριτές του IBNS -οι περισσότεροι είναι ενθουσιώδεις συλλέκτες νομισμάτων- αξιολογούν τους φιναλίστ με δύο κριτήρια, τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του χαρτονομίσματος και την καλλιτεχνική του αξία. Πέρσι νικητής ήταν ένα 50δόλλαρο από τη Δημοκρατία Τρινιντάντ και Τομπάγκο, μια μικροσκοπική νησιωτική χώρα στη νότια Καραϊβική Θάλασσα, κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας που επανακυκλοφόρησε το 2015.

Η κατάθεση των φετινών υποψηφιοτήτων συνεχιζόταν μέχρι χθες, Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 και ο νικητής θα  ανακοινωθεί τον Απρίλιο. Εντωμεταξύ μπορείτε να δείτε εδώ εννέα πολύχρωμα χαρτονομίσματα που ήδη συναγωνίζονται για τον τίτλο του νικητή. Και το βραβείο του; Δεν είναι άλλο από το δικαίωμα στην  υπερηφάνεια, γράφει η Quartz. Και η χαρά του συλλέκτη, θα συμπληρώσουμε.

Δημοκρατία των Μαλδίβων, 1000 ρουφίγια

screenshot-2016-12-01-13-47-071
Το καινούργιο χιλιάρικο (1.000 ρουφίγια) που κυκλοφορεί στις Μαλδίβες νήσους, είναι εμπνευσμένο από τον υδάτινο κόσμο

 Ελβετία, 50 φράγκα

Swiss
Τα χρώματα της φύσης κυριαρχούν στο καινούργιο ελβετικό 50φράγκο

Σκωτία, 5 λίρες

Scotland
Θαλασσινό είναι το θέμα του νέου πεντόλιρου της Σκωτίας

Νέα Ζηλανδία, 50 δολάρια

NewZeland
Το νέο πενηντάρικο της Νέας Ζηλανδίας τιμά τον Απιράνα Νγκάτα (1874-1950), τον πρώτο Μαορί πολιτικό της χώρας

Αγγλία, 5 λίρες

England
Η Βασίλισσα της Αγγλίας από τη μία και ο σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ από την άλλη πλευρά του αγγλικού πεντόλιρου

Γεωργία, 50 λάρι

Georgia
Η Ταμάρα η Μεγάλη, που απεικονίζεται στο νέο γεωργιανό νόμισμα ήταν και αγία και βασίλισσα, η πρώτη γυναίκα που κυβέρνησε στη Γεωργία στις αρχές του 12ου αιώνα.

Λευκορωσία, 100 ρούβλια

Belarious
Τα ρούβλι τιμά τις τέχνες στη Λευκορωσία

Σουηδία, 1000 κορώνες

Sweden
Η Γκρέτα Γκάρμπο η πιο μεγάλη αινιγματική σταρ του Χόλιγουντ την περίοδο του βωβού κινηματογράφου που καταγόταν από τη Στοκχόλμη, απεικονίζεται στο νέο σουηδικό χαρτονόμισμα

Αυστραλία, 5 δολάρια

Australia
Η βασίλισσα της Αγγλίας έχει τη δυνατότητα να απολύσει την κυβέρνηση της Αυστραλίας, δεν είναι παράξενο λοιπόν που απεικονίζεται στο νέο χαρτονόμισμα

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News