582
Ουδείς προφήτης στον τόπο του. Καημένε Τραμπ! | REUTERS/Jonathan Ernst

Δεν τελειώνουν τα βάσανα του προέδρου Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2017, 17:04
Ουδείς προφήτης στον τόπο του. Καημένε Τραμπ!
|REUTERS/Jonathan Ernst

Δεν τελειώνουν τα βάσανα του προέδρου Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2017, 17:04

Ο πρόεδρος έχει νεύρα. Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά τελευταία για τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Ο αμερικανικός Τύπος δεν φαίνεται να έχει λάβει υπόψιν τις εναντίον του απειλές και τις εκρήξεις οργής του Ντόναλντ Τραμπ και εξακολουθεί να του ασκεί την ίδια δριμεία κριτική όπως και πριν από τις εκλογές. Ο εκπρόσωπος Σον Σπάισερ έχει γίνει το αγαπημένο καρτούν των σατιρικών εκπομπών, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ιστορικά χαμηλά αποδοχής ενός νέου προέδρου ενώ οι φωνές εντός των Ρεπουμπλικανών που παίρνουν αποστάσεις από την πολιτική του απρόβλεπτου Τραμπ πολλαπλασιάζονται.

Την Πέμπτη ένας δικαστής από τη μακρινή Χαβάη προσέθεσε ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο της ξενοφοβικής πολιτικής του αμερικανού προέδρου. Είναι η δεύτερη απόφαση ύστερα από εκείνη του Σιάτλ που βάζει φρένο στις ξενοφοβικές προσπάθειες του Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο προσφύγων και ατόμων από μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Ντέρικ Γουότσον διέταξε την προσωρινή αναστολή εφαρμογής του διατάγματος. Ο πρόεδρος έγινε έξαλλος: «Η απόφαση είναι απαράδεκτη» δήλωσε, «θα φτάσω μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο». Ποια ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και λοιπές δημοκρατικές ανοησίες. Στην Αμερική του Τραμπ νόμος πρέπει να είναι η επιθυμία του Τραμπ.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος, μέσω Twitter, προκάλεσε έναν μικρό σεισμό στην Ουάσιγκτον. Κατηγόρησε τον προκάτοχό του Μπάρακ Ομπάμα ότι είχε παγιδεύσει τα τηλέφωνα στον Πύργο Τραμπ πριν από τις προεδρικές εκλογές. Χωρίς βεβαίως να παρουσιάσει κανένα στοιχείο. Ο Ομπάμα μέσω εκπροσώπου του διέψευσε τις καταγγελίες του Τραμπ αλλά στο παιχνίδι της λάσπης οι διαψεύσεις μικρή σημασία έχουν. Πάντα μένει λίγη πάνω στο θύμα.

Η υπόθεση όμως είχε και συνέχεια καθώς την καταγγελία ανέλαβε να ερευνήσει η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Και ο Τραμπ άρχισε να τα μαζεύει. «Δεν πιστεύω ότι ο ίδιος ο Ομπάμα παγίδευσε τα τηλέφωνά μου» ανέφερε μέσω του ανεκδιήγητου εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σον -εναλλακτικά γεγονότα- Σπάισερ.

Αλλά το καλύτερο ο εκπρόσωπος – ταχυδακτυλουργός το άφησε για μετά: «Ο πρόεδρος», είπε, «ανέφερε τη λέξη παγίδευση σε εισαγωγικά, δεν μιλούσε κυριολεκτικά». Ναι, γιατί κατά βάθος ο πρόεδρος είναι ποιητής και αγαπά τις αλληγορίες.

https://www.youtube.com/watch?v=QbNgkJtRozI

Ολα αυτά φαίνεται πως έχουν εκνευρίσει τους Ρεπουμπλικανούς τόσο που ο επικεφαλής της Επιτροπής της Βουλής η οποία ανέλαβε να ερευνήσει τις καταγγελίες του Τραμπ, ρεπουμπλικανός βουλευτής Ντέιβιντ Νουν, απείλησε να  στείλει επίσημη κλήτευση στον ένοικο του Λευκού Οίκου αν δεν παρουσιάσει γρήγορα στοιχεία. Παρόμοιες προειδοποιήσεις έκανε και ο, επίσης ρεπουμπλικανός, γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Αφθονο γέλιο και τροφή για τις σατιρικές εκπομπές προσέφερε ο νέος πλανητάρχης και την περασμένη Τετάρτη όταν ζήτησε -πάντα μέσω Twiteer- τη φυλάκιση του ράπερ και ηθοποιού Snoop Dogg, διότι σε ένα βίντεο κλιπ κάνει ότι πυροβολεί έναν σωσία του Τραμπ.

Τα πιο σοβαρά έρχονται στη συνέχεια. Συνεπής με τις προεκλογικές του υποσχέσεις ο Τραμπ ετοιμάζεται να καταστρέψει την πολιτική κληρονομιά του Ομπάμα. To Obamacare είναι ο κύριος στόχος -όπως και όλου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος- αλλά όχι και ο μόνος. Στα σχέδια του νέου προϋπολογισμού που ετοιμάζεται να ανακοινώσει περιλαμβάνονται πρωτοφανείς περικοπές σε όλο τον δημόσιο τομέα, αναφέρει το Bloomberg. Στρατός και μυστικές υπηρεσίες λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος. Κοινωνική πολιτική, αγροτικά προγράμματα και περιβάλλον θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι καθώς οι μειώσεις στα κονδύλια εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν ή και να υπερβούν το 30%.

Και μία ακόμη πιο «εύθυμη» νότα: Το Δελτίο Πυρηνικών Επιστημόνων, εκτιμά (μεταφορικά μιλώντας) ότι ο κόσμος βρίσκεται μόνο δυόμιση λεπτά από τον πυρηνικό όλεθρο. Πρόκειται για την πιο απαισιόδοξη εκτίμηση από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ο πρώην υπουργός Αμυνας Γουίλιαμ Πέρι δήλωσε τρομοκρατημένος. Και ο συγγραφέας Φίλιπ Ροθ σχολίασε: «Το πιο τρομακτικό με τον Τραμπ είναι ότι κάνει τα πάντα να φαίνονται πιθανά, ακόμη και μία πυρηνική καταστροφή».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...