516
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος ενημερώνει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε παλαιότερο στιγμιότυπο. Χθες αυτά που είπε στους βουλευτές περιέγραψαν ουσιαστικά μια αριστερή φούσκα | INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Το σοκ ήρθε από αλλού…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 16 Μαρτίου 2017, 10:31
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος ενημερώνει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε παλαιότερο στιγμιότυπο. Χθες αυτά που είπε στους βουλευτές περιέγραψαν ουσιαστικά μια αριστερή φούσκα
|INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Το σοκ ήρθε από αλλού…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 16 Μαρτίου 2017, 10:31

Τελικά, δεν προέκυψε κανένα «σοκ» από τις εκλογές στην Ολλανδία. Ας είναι καλά ο Ερντογάν. Και καλά θα κάνει ο Ρούτε να του στείλει μια καλοθρεμμένη αγελάδα, για να πίνουν δωρεάν γάλα τα εγγόνια του. Aλλη μια τέτοια παρέμβαση να κάνει ο επίδοξος Σουλτάνος, ας πούμε στις γαλλικές εκλογές και βλέπω την Λεπέν να μένει εκτός δεύτερου γύρου.

Γλίτωσαν το σοκ, λοιπόν, οι Ολλανδοί. Oχι, όμως και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που άκουσαν χθες το απόγευμα τους πολέμαρχους του Χίλτον Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εφη Αχτσιόγλου να τους λένε πόσο σκληρή είναι η Ντέλια του ΔΝΤ και, κυρίως, να τους περιγράφουν τα περιβόητα «αντίμετρα», που είναι μια (αριστερή, πάντα) φούσκα.

Για όσους δεν θυμούνται, σε αυτά τα «αντίμετρα» είχαν στηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ την προπαγανδιστική εξαγγελία ότι, δήθεν, οι της Τρόικας είχαν δεχθεί πως για κάθε ευρώ νέα μέτρα θα είχαμε και ένα ευρώ «αντίμετρα». Επομένως, «το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό», έλεγε η κυβερνητική προπαγάνδα. Λάθος, δεν το έλεγε. Το λέει ακόμα.

Οποιος άντεξε να χάσει μισή ώρα από τη ζωή του για να παρακολουθήσει το χτεσινό «ντιμπέιτ» Τζανακόπουλου – Κικίλια (μηδέν εις το πηλίκον) άκουσε τον κυβερνητικό προπαγανδιστή να το επαναλαμβάνει ανερυθρίαστα: «Αν οι επιβαρύνσεις θα είναι 2%, 2% θα είναι και οι ελαφρύνσεις»). Από κοντά και ο έτερος Καππαδόκης Νίκος Παππάς (εδώ), η διαβεβαίωση του οποίου έχει τόση αξιοπιστία όση η άλλη για τα λεφτά που θα έπαιρνε από τους μιντιάρχες (εδώ).

Δεν ξέρω αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που άκουσαν τους διαπραγματευτές υπουργούς να τους περιγράφουν τα «αντίμετρα», έπαθαν κάποιο σοκ, αλλά αυτά είναι, όντως, για γέλια (εδώ). Προφανώς κατάλαβαν και οι ίδιοι κατάλαβαν ότι, αν πηγαίνουν στους ψηφοφόρους τους και τους λένε τέτοια, δεν θα μπορούν να μπαίνουν στους ανά την επικράτεια καφενέδες (εδώ).

Να το ξαναπούμε. Τα μέτρα (μείωση αφορολογήτου και συντάξεων) είναι σίγουρα, έχουν αποφασιστεί. Τα «αντίμετρα» είναι μια φούσκα. Η συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών και συνταξιούχων θα υποστεί μεγάλη αφαίμαξη στα εισοδήματά της, την οποία δεν μπορεί να αντισταθμίσει κανένα «αντίμετρο» σαν κι αυτά που άκουσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κατάλαβαν ότι είναι σκέτη κοροϊδία.

Οπότε ανακύπτει το εύλογο ερώτημα: πώς θα ψηφίσουν τέτοια μέτρα χωρίς τα- προεξαγγελθέντα, αλλά ανύπαρκτα- αντίμετρα; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Θα τα ψηφίσουν για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι δεν έχουν τι άλλο να κάνουν. Αν δεν τα ψηφίσουν, σημαίνει ότι αποχαιρετούν πρόωρα τις καρέκλες τους και τα ωφελήματα, καθόλου ευκαταφρόνητα, που τις συνοδεύουν. Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς δεν θα ξαναδούν έδρανο της Βουλής. Πόσοι το αντέχουν;
Δεύτερον, διότι ελπίζουν ότι το σοκ από την ψήφιση των νέων μέτρων θα «απορροφηθεί» με την πάροδο του χρόνου. Αφού δεν θα εφαρμοστούν αμέσως (αν και στο θέμα της μείωσης των συντάξεων πρέπει να κρατάμε μια πισινή, για να δούμε την πορεία του νέου υπερ-ταμείου), ελπίζουν στην Ζουράρειο ρήση «μέχρι το 2019 ποιος ζει και ποιος πεθαίνει».

Γι’ αυτό, λοιπόν, οι κυβερνητικοί βουλευτές θα ξεπεράσουν κι αυτό το σοκ, της νέας συμφωνίας με τα σίγουρα μέτρα και τα ανύπαρκτα αντίμετρα. Διότι, αν δεν το ξεπεράσουν, θα πάθουν ένα ακόμα μεγαλύτερο. Σαν κι αυτό που έπαθε ο Νταϊσελμπλουμ στις ολλανδικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News