352
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον επικεφαλής του CSU Χορστ Ζέεχοφερ σε κομματική συνάντηση στο Μόναχο | REUTERS/Fabrizio Bensch

Μήπως η Μέρκελ κούρασε τους Γερμανούς;

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2017, 07:22
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον επικεφαλής του CSU Χορστ Ζέεχοφερ σε κομματική συνάντηση στο Μόναχο
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Μήπως η Μέρκελ κούρασε τους Γερμανούς;

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2017, 07:22

Μέσα στην ευφορία στις τάξεις του SPD για την ραγδαία δημοσκοπική άνοδο που έφερε η επιλογή του Μάρτιν Σουλτς ως υποψηφίου για την καγκελαρία και τις αναλύσεις για το τι σημαίνει ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, ίσως μένει λιγότερος χώρος και χρόνος για ένα άλλο ερώτημα.

Το θέτει η Bild και ίσως δίνει περισσότερες απαντήσεις για την εκλογική μάχη στη χώρα: «Μήπως η Γερμανία κουράστηκε από την Μέρκελ;», ρωτάει στον τίτλο της η γερμανική εφημερίδα.

Δημοσκόπηση μάλιστα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της το ινστιτούτο INSA έδειξε πως το SPD προηγείται με 31% έναντι του 30% του CDU της καγκελαρίου.

«Μια αμφίρροπη κούρσα ανάμεσα στο SPD και την Ενωση (CDU/CSU) είναι σε κάθε περίπτωση καλή για τη γερμανική δημοκρατία», αναφέρει η Bild σε κύριο άρθρο της και προσθέτει ότι η ανάκαμψη του SPD καθιστά λιγότερο πιθανό έναν νέο μεγάλο συνασπισμό.

Βέβαια αυτό δεν αποκλείει τα σενάρια για συνασπισμούς άλλους τύπου όπως την πιθανότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους και πιθανόν και την Αριστερά. Το SPD φέρεται μάλιστα να είχε επαφές με τα δύο μικρότερα κόμματα για τον σχηματισμό μετεκλογικά ενός κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού.

Εδώ και πολλά χρόνια, το SPD υπολειπόταν στις δημοσκοπήσεις από το CDU/CSU και βέβαια, αν και συμμετέχει στις κυβερνήσεις, είχε να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή από το 2002, όταν του κόμματος ηγούνταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Φαίνεται πως το 2017 είναι πιο κοντά από άλλες φορές στο να επαναλάβει την επιτυχία.

Με την προεκλογική περίοδο να έχει άτυπα αρχίσει, ο Σουλτς δηλώνει πως θα νικήσει την Μέρκελ με μια εκστρατεία που θα έχει στόχο να ξεπερασθούν οι «βαθιές διαιρέσεις» που, όπως λέει, έχουν τροφοδοτήσει τον λαϊκισμό στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια.

Υπέρ του είναι το ότι παραμένει ένα πολιτικά άφθαρτο πρόσωπο, καθώς η μακρά ενασχόλησή του με την Ευρωβουλή τον κράτησε έξω και από τις συνηθισμένες _και πάντα φθοροποιές _αντιπαραθέσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή στο Βερολίνο, αλλά και από τη συμμετοχή στις κυβερνήσεις των περασμένων ετών.

Η Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, ηγείται τώρα του δεύτερου μεγάλου συνασπισμού της με το SPD. Ενδιαμέσως, είχε ηγηθεί από το 2009 έως το 2013 ενός συνασπισμού με το μικρότερο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...