627
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Τραμπ στον Μπιλ Ο’ Ράιλι του Fox News | YouTube

Τραμπ για Πούτιν: Μεταξύ… «φονιάδων» ειλικρίνεια

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2017, 12:18
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Τραμπ στον Μπιλ Ο’ Ράιλι του Fox News
|YouTube

Τραμπ για Πούτιν: Μεταξύ… «φονιάδων» ειλικρίνεια

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2017, 12:18

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να φέρει και πάλι σε αμηχανία τους Ρεπουμπλικανούς. Και παράλληλα να εξοργίσει το Κρεμλίνο. Αλλά προφανώς δεν τον νοιάζει, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Σε συνέντευξή του στο Fox News δήλωσε ότι αισθάνεται σεβασμό για τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Και όταν ο δημοσιογράφους του επεσήμανε ότι πρόκειται για «φονιά», ο Τραμπ ξάφνιασε τους πάντες: «Υπάρχουν πολλοί φονιάδες. Εχουμε και μεις πολλούς φονιάδες, τι νομίζετε, είναι η χώρα μας τόσο αθώα;»

Αυτή η απάντησή του στο Fox και στον Μπιλ Ο’ Ράιλι, λίγο προτού η Αμερική στρέψει την προσοχή της στο Super Bowl, προκάλεσε την αντίδραση κορυφαίων παραγόντων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Και αυτή η συνέντευξη συνολικά προκάλεσε την οργή του Κρεμλίνου: «Θεωρούμε αυτού του είδους τους χαρακτηρισμούς από τον δημοσιογράφο του Fox News απαράδεκτους και προσβλητικούς και ειλικρινά θα προτιμούσαμε αυτό το αξιοσέβαστο τηλεοπτικό δίκτυο να ζητήσει συγγνώμη από τον πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου.

Αλλά το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο: ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες λεπτότητες. Αρχικά παραδέχτηκε ότι δεν τα πηγαίνει καλά με τον Πούτιν. «Τον σέβομαι πάντως», σημείωσε.

«Είναι φονιάς, ωστόσο», παρατήρησε ο παρουσιαστής Μπιλ Ο’ Ράιλι, ένας από τους πιο γνωστούς συντηρητικούς σχολιαστές και παρουσιαστές στις ΗΠΑ.

Η απόκριση του Τραμπ δεν ήταν μια διάψευση, μια κάποια απόσταση από τον όντως ακραίο χαρακτηρισμό του βετεράνου δημοσιογράφου για τον Πούτιν αλλά η ατάκα: «Υπάρχουν πολλοί φονιάδες. Εχουμε και μεις πολλούς φονιάδες, τι νομίζετε, είναι η χώρα μας τόσο αθώα;»

Ο Ο’ Ράιλι επέμεινε λέγοντας: «Δεν ξέρω κανέναν αρχηγό κυβέρνησης που να είναι φονιάς» και ο Τραμπ, από την πλευρά του, άλλαξε θέμα και προσπάθησε να αποφύγει την ευθεία απάντηση. «Ρίξε μια ματιά στο τι κάναμε. Κάναμε πολλά λάθη», είπε ενώ υποστήριξε ότι ήταν αντίθετος στην επέμβαση στο Ιράκ.

Μικρή παρένθεση: αυτός ο ισχυρισμός για τη θέση του Τραμπ απέναντι στο Ιράκ επανήλθε στο προσκήνιο καθώς το ίδιο είχε επαναλάβει και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά όπως σημειώνει ο Guardian, είναι ψευδής: ο Τραμπ ήταν τότε υποστηρικτής της αμερικανοβρετανικής επέμβασης στο Ιράκ.

Ο Τραμπ συνέχισε να μιλάει για τον Πούτιν: «Σέβομαι πολλούς ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα πάω καλά μαζί τους. Είναι ηγέτης της χώρας του. Λέω ότι είναι καλύτερα να τα πας καλά με τη Ρωσία παρά να μην τα πηγαίνεις και, αν η Ρωσία μας βοηθήσει κατά του ISIS, αυτό είναι καλό».

Αυτή η θέση περί δολοφονιών που έχουν  γίνει στις (ή από) τις ΗΠΑ δεν είναι καινούργια για τον Τραμπ. Σε συνέντευξή του το 2015 ερωτώμενος και πάλι για τον Πούτιν και το πώς «σκοτώνει δημοσιογράφους που δεν συμφωνούν μαζί του», απάντησε ότι «και η χώρα μας κάνει πολλούς φόνους». Σε άλλη περίσταση, τις ίδιες ημέρες, είπε ότι «δεν έχω δει να σκοτώνει πολλούς, δεν ξέρω να το έκανε», απαντώντας μάλλον κυριολεκτικά ότι δεν έχει σκοτώσει ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος κάποιον.

Αντιδράσεις στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Ασυνήθιστες ενδεχομένως οι δηλώσεις από στόμα προέδρου, αλλά από τον Τραμπ είναι όλα πιθανά. Εφεραν, σε κάθε περίπτωση, αντιδράσεις και μέσα και έξω από την παράταξή του.

Ηπια επικριτικός ήταν ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ, περισσότερο σκληρός ο παλιός αντίπαλος για το προεδρικό χρίσμα, ο γερουσιαστής  της Φλόριντα και υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος διερωτήθηκε: «Πότε δηλητηριάστηκε κάποιος ακτιβιστής των Δημοκρατικών από τους Ρεπουμπλικάνους ή το αντίθετο;» και σχολίασε: «Δεν είμαστε το ίδιο με τον Πούτιν».

Επίσης επικριτικός ήταν ένας άλλος αντίπαλος του Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισικ.

Οι σχέσεις Τραμπ και Πούτιν και οι κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής του νέου προέδρου είναι το μεγάλο αίνιγμα των επόμενων εβδομάδων και μηνών. Μετά από μια προεκλογική περίοδο με καταγγελίες και σκιές για στενές σχέσεις με τη Ρωσία και μια τηλεφωνική συνομιλία που κινήθηκε μάλλον ομαλά, αναμένεται και μια δια ζώσης συνάντηση χωρίς να έχει αποφασιστεί τίποτα.

Ως τότε, η αμοιβαία εκτίμηση, τουλάχιστον στα λόγια, παραμένει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...