432
Μια γυναίκα από τη Σομαλία (δεξιά) μόλις έφτασε στην Ουάσινγκτον και την καλωσορίζει η μητέρα της. Αν δεν είχαν παρέμβει οι δικαστές, η Σομαλή δεν θα μπορούσε να μπει στις ΗΠΑ | REUTERS/Jonathan Ernst

Νομικά πυρά στη μάχη Τραμπ κατά δικαστών για τους μουσουλμάνους

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2017, 09:53
Μια γυναίκα από τη Σομαλία (δεξιά) μόλις έφτασε στην Ουάσινγκτον και την καλωσορίζει η μητέρα της. Αν δεν είχαν παρέμβει οι δικαστές, η Σομαλή δεν θα μπορούσε να μπει στις ΗΠΑ
|REUTERS/Jonathan Ernst

Νομικά πυρά στη μάχη Τραμπ κατά δικαστών για τους μουσουλμάνους

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2017, 09:53

Σε μια σκληρή νομική μάχη χαρακωμάτων, με τις δύο πλευρές -Λευκό Οίκο και αμερικανούς πολίτες- να μετρούν υποστηρικτές και να παίρνουν θέσεις εξελίσσεται η υπόθεση του αμφιλεγόμενου αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δικαστικές αποφάσεις άνοιξαν ένα νέο μέτωπο, αυτή τη φορά του 45ου προέδρου των ΗΠΑ κατά των δικαστών, οι οποίοι δηλώνουν ότι παραμένουν πιστοί στο γράμμα και στο πνεύμα των νόμων και του αμερικανικού συντάγματος, έναντι της γενικά πρόχειρης και πιθανόν νομικά έωλης απόφασης του Λευκού Οίκου να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε πολίτες από επτά χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής – ένα μέτρο που ερμηνεύτηκε ως απαγόρευση κατά των μουσουλμάνων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, βέβαια, επιμένει στη νομιμότητα του διατάγματος σε έγγραφο που κατέθεσε στο Εφετείο. «Είναι μια νόμιμη άσκηση της εξουσίας του προέδρου» και όχι απαγόρευση κατά των μουσουλμάνων, τονίζει.

Υπογραμμίζει ότι, ακόμα και αν χρειαζόταν κάποια διόρθωση στα μέτρα, «η πανεθνική αναστολή ήταν εξαιρετικά ευρεία».

Η λογική του υπουργείου είναι ότι ο πρόεδρος είναι αυτός που είναι γενικά ο αρμοδιότερος για τις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια. Θεωρεί ακόμη ότι η απόφαση δεν εισάγει διακρίσεις σε βάρος της θρησκείας και ότι δεν πρόκειται για απαγόρευση.

Εν τω μεταξύ, στην αντιπαράθεση παίρνουν μέρος και εταιρείες. Τη Δευτέρα, σχεδόν 130 εταιρείες πληροφορικής, ανάμεσα στις οποίες κάποιοι από τους γίγαντες του χώρου όπως η Microsoft και η Google, με ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν από κοινού σε δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση δήλωσαν ότι το διάταγμα επηρεάζει αρνητικά το έργο τους και στερεί τις ίδιες αλλά και τη χώρα από τη δυνατότητα από το να προσελκύσει ταλαντούχους εργαζόμενους.

Το Ενατο Εφετείο στο Σαν Φρανσίσκο πρόκειται να εκδικάσει την υπόθεση σήμερα Τρίτη, σε συνέχεια της απόφασης του δικαστή από το Σιάτλ, του Τζέιμς Ρόμπαρτ, ο οποίος πάγωσε προσωρινά την εφαρμογή σε όλη τη χώρα.

Ηταν μια απόφαση που εξόργισε τον Τραμπ, ο οποίος, σε μια ασυνήθιστη έκρηξη, τον χαρακτήρισε «δήθεν δικαστή» και μίλησε για μια «γελοία απόφαση». Και όπως έγραψε στο Twitter, «αν συμβεί κάτι, η ευθύνη θα είναι δική του (ενν. του δικαστή) και των δικαστηρίων».

Αμέσως μετά, και ενώ οι αρμόδιες αρχές δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με την προσωρινή αναστολή ισχύος, επιτράπηκε ξανά το ταξίδι στις ΗΠΑ για πολίτες με νόμιμη βίζα από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη.

Το τελευταίο στάδιο θα μπορούσε να είναι η παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αν η προϊστορία λέει κάτι, η τελευταία υπόθεση που αφορούσε την μετανάστευση δεν είχε απόφαση γιατί οι δικαστές διχάστηκαν (4-4). Με την κατάληψη της ένατης θέσης από τον γενικά συντηρητικό δικαστή Γκορσατς, την επιλογή του Τραμπ, η ζυγαριά θα μπορούσε να γείρει στην πλευρά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...