512
|

«Τελευταίο καρφί» στην ιστορία του ΔΟΛ;

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2017, 13:52

«Τελευταίο καρφί» στην ιστορία του ΔΟΛ;

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2017, 13:52

Ενα βήμα πιο κοντά στο τέλος του ΔΟΛ. Το πρωί της Τρίτης (7 Φεβρουαρίου) απορρίφθηκε από τον αρμόδιο δικαστή το αίτημα των εργαζομένων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, οι οποίοι ζητούσαν να μείνει ανοικτός συγκεκριμένος λογαριασμός για πληρωμή, των -εδώ και μήνες απλήρωτων- εργαζομένων, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των εντύπων, των δικτυακών τόπων, του ραδιοφωνικού σταθμού και λοιπών δραστηριοτήτων του ιστορικού συγκροτήματος. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η περιουσιακή κατάσταση του ΔΟΛ θα παραμείνει αμετάβλητη, μέχρι να δρομολογηθεί από τις τράπεζες η διαδικασία της εκκαθάρισής του.

dolapofasi

 

Με την απόφαση αυτή το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων στον ΔΟΛ, που άσκησαν κύριες παρεμβάσεις, μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων των συνδικαλιστικών τους σωματείων, ζητώντας να μη σφραγιστεί ο λογαριασμός του Οργανισμού για την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της επιχείρησης, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες.

Οπως είναι γνωστό οι τράπεζες έχουν καταθέσει αίτηση για υπαγωγή του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Αίτηση που συζητείται στις 3 Μαρτίου 2017.

Παράλληλα, οι τράπεζες ζήτησαν την έκδοση προσωρινής διαταγής, που συζητήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής.

Το δια ταύτα της απόφασης που εξέδωσε ο πρόεδρος υπηρεσίας έχει δύο βασικές παραμέτρους:

1ον) Διατάσσει την αναστολή των ατομικών διώξεων κατά της ανώνυμης εταιρείας Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) ΑΕ και

2ον) Διατάσσει την απαγόρευση διάθεσης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της ανώνυμης εταιρείας Δημοσογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και των συνοφειλετών αυτής.

Ετσι, με την έκδοση της δικαστικής απόφασης έκλεισε ουσιαστικά η μοναδική πρόταση – διέξοδος για να κρατηθούν στη ζωή τα έντυπα του ΔΟΛ.

Η πρόταση αυτή αφορούσε στην εξαίρεση από τη δέσμευση συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο κατατίθενται οι εισπράξεις από τις κυκλοφορίες και τα κέρδη των εντύπων. Με δεδομένο ότι είναι απλήρωτοι επί επτά μήνες αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος για να καταβληθεί μέρος των χρημάτων για την τρέχουσα μισθοδοσία και να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να παραμείνουν «ζωντανά» τα έντυπα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης και ο ΔΟΛ περάσει στην επόμενη μέρα.

Νομικοί κύκλοι πάντως σημείωναν με νόημα πως η απόφαση του δικαστηρίου που δεν επιτρέπει την κίνηση του επίμαχου λογαριασμού με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση της μισθοδοσίας των εργαζομένων, δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις και στην αξία του περιουσιακού στοιχείου των τραπεζών. Προσθέτοντας το αυτονόητο πως μία ανοιχτή επιχείρηση, ακόμα και την ώρα της εκκαθάρισής της, έχει μεγαλύτερη αξία από τους τίτλους της.

 

Στο δια ταύτα, οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ έχουν προγραμματίσει συνέλευση για τις 5 μ.μ. για να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν στο προσεχές μέλλον.

Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει το δημοσιογραφικό χαρτί για να συνεχίσουν να εκδίδονται τα έντυπα για το επόμενο διάστημα, αρκεί βέβαια να υπάρχουν και δημοσιογράφοι που να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και να δημιουργούν απλήρωτοι.

Μια ιδέα για το κλίμα έδωσε ο διευθυντής σύνταξης του «Βήματος της Κυριακής» Σήφης Πολυμίλης με ανάρτησή του το μεσημέρι στο facebook:

«Μετά από 95 χρόνια δημόσιας παρουσίας, μετά από έξη μήνες ηρωικών- κυριολεκτικά – προσπαθειών των εργαζομένων ήρθε η απόφαση του δικαστηρίου για να βάλει όπως φαίνεται το τελευταίο καρφί στην ιστορία ενός ιστορικού δημοσιογραφικού οργανισμού… Για να δικαιωθούν οι Πόντιοι Πιλάτοι που δήθεν κόπτονταν για την ελευθερία του Τύπου και την τύχη των εργαζομένων».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...