1194
Ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας στο βήμα της Βουλής εκπροσωπώντας το Ποτάμι. Οχι πια... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αδειάζει το Ποτάμι, έφυγε και ο Μπαργιώτας

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2017, 10:46
Ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας στο βήμα της Βουλής εκπροσωπώντας το Ποτάμι. Οχι πια...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αδειάζει το Ποτάμι, έφυγε και ο Μπαργιώτας

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2017, 10:46

Πρέπει να είναι ένα ρεκόρ στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Ενα κόμμα που εκλέγει 11 βουλευτές Σεπτέμβριο 2015, να μετρά μόλις 6 ύστερα από 16 μήνες. Το ρεκόρ το κατέχει το Ποτάμι, μετά την ανεξαρτητοποίηση και του βουλευτή Λάρισας Κωνσταντίνου Μπαργιώτα.

Η αποχώρηση του κ. Μπαργιώτα από το Ποτάμι είχε προεξοφληθεί από πολλούς. Οπως προεξοφλήθηκε και η ένταξή του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία με αυτήν την πιθανή προσθήκη θα αναδειχθεί σε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, μπροστά από τη Χρυσή Αυγή.

Ηδη από τα τέλη Ιανουαρίου ο βουλευτής Λάρισας είχε προαναγγείλει τη φυγή του, λέγοντας ότι «η ακινησία δεν είναι λύση» και τονίζοντας πως «έτσι όπως διαμορφώνεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μπορεί κανείς να συμμετάσχει, να πει την άποψή του και να μπει σε μία συζήτηση». Το φλερτ, λένε, σφραγίστηκε το βράδυ της Δευτέρας όταν ο κ. Μπαργιώτας συναντήθηκε με τη Φώφη Γεννηματά στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη.

Το πρωί της Τρίτης επισημοποιήθηκε με δύο επιστολές, μία συγκινητική προς τον Σταύρο Θεοδωράκη και μια άλλη, πιο τυπική, προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στον οποίο επεσήμανε ότι παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής.

Μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει από το Ποτάμι, ο Ιάσων Φωτήλας που πήγε στη ΝΔ, ο Ιλχάν Αχμέτ που εντάχθηκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Κατερίνα Μάρκου, ο Χάρης Θεοχάρης και ο κ. Μπαργιώτας που είναι ανεξάρτητοι – ως πότε άραγε; Απομένουν στο Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γιώργος Αμυράς, ο Σπύρος Δανέλης και φυσικά ο Σταύρος Θεοδωράκης στον οποίο και απευθύνθηκε σε προσωπικό τόνο ο κ. Μπαργιώτας στην επιστολή του:

«Αγαπητέ Σταύρο,

» στρατεύτηκα στο Ποτάμι, επειδή πίστεψα πως σηματοδοτούσε το νέο στην πολιτική, ίσως, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Δυστυχώς, σε μια φθίνουσα πορεία από το ιδρυτικό συνέδριο του Λαυρίου μέχρι σήμερα, στελέχη του κόμματος και της ομάδας διαλόγου, φίλοι, ψηφοφόροι και βουλευτές απομακρύνθηκαν απογοητευμένοι. Οι άνθρωποι που πιστέψαμε στο Ποτάμι, φεύγουμε.

» Λυπάμαι που το Ποτάμι μπορούσε και δεν τόλμησε. Λυπάμαι για τη μεγάλη ευκαιρία που απέτυχε να αξιοποιήσει. Δεν είναι στις προθέσεις μου να χρεώσω ευθύνες ούτε να αποποιηθώ τις δικές μου, αλλά η απόλυτα συγκεντρωτική, αρχηγική δομή του κόμματος, η συνειδητή απόρριψη ενός ανοικτού, δημοκρατικού οργανωτικού μοντέλου οδήγησε σε μια διαρκώς συρρικνούμενη ηγετική «ομάδα» που απέτυχε να παράξει πολιτική. Η συλλογικότητα δε λειτούργησε ποτέ. Από πολύ νωρίς, ακόμα και η κοινοβουλευτική ομάδα αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία. Μείναμε χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, χωρίς στρατηγική, χωρίς συνεπή πολιτική γραμμή και πολιτική συμμαχιών. Εδώ και πολύ καιρό πολιτευόμαστε αμήχανοι, κοιτώντας πότε δεξιά και πότε αριστερά, κάνοντας αντιπολίτευση με όρους επικαιρότητας, από μέρα σε μέρα, από θέμα σε θέμα. Αυτή η κατάσταση, δυστυχώς, δεν είναι αναστρέψιμη. Κάποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν έτσι.

» Η απόφασή μου να αποχωρήσω σήμερα από το Ποτάμι και την κοινοβουλευτική του ομάδα είναι δύσκολη και με βασανίζει καιρό. Όμως, μπήκα στην πολιτική με δύο στόχους: μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και την ανασύνθεση ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, φιλελεύθερου σοσιαλδημοκρατικού φορέα.

» Πιστεύω πως το ένα προϋποθέτει το άλλο. Ένα ακόμη μικρό κόμμα που βρίσκεται διαρκώς μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, έτσι όπως έχει εξελιχθεί το Ποτάμι, δεν μπορεί πια να προσφέρει στην πολιτική ζωή της χώρας.

» Η ανασύσταση ενός νέου, μαζικού πολιτικού φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι απαραίτητη. Πολλώ δε μάλλον, τη στιγμή που η κρίση βαθαίνει, η κυβέρνηση βυθίζει την κοινωνία στην απόγνωση και μια αναπαλαιωμένη ΝΔ πολύ λίγο πείθει στο ρόλο του σωτήρα. Δεν έκρυψα ποτέ τις απόψεις μου.

» Αντίθετα, επεδίωξα με όλες μου τις δυνάμεις να πείσω το Ποτάμι να πάρει τη γενναία απόφαση να συμμετάσχει σε μια τέτοια προσπάθεια με τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου. Εις μάτην. Καχύποπτοι και αρνητικοί στην συζήτηση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, διστακτικοί με την πρωτοβουλία των τριών, εσωστρεφείς και αμήχανοι μέχρι σήμερα.

» Οι πολιτικές μου επιδιώξεις παραμένουν οι ίδιες και εκτός Ποταμιού. Θέλω να πιστεύω πως με πολλούς από τους εθελοντές και τα στελέχη, που με τίμησαν με την εκτίμηση και τη φιλία τους, θα ξανασυναντηθούμε».

Με εκτίμηση,

Κώστας Μπαργιώτας»

Ο κ. Μπαργιώτας γνωστοποίησε την απόφασή του και στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση

«Κύριε Πρόεδρε, διά της παρούσης θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω εγγράφως ότι δεν ανήκω πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού και παραμένω ανεξάρτητος βουλευτής», ανέφερε.

Το Ποτάμι: «Κάποιοι πρόλαβαν σε λίγο χρόνο να κάνουν την πολιτική επάγγελμα»

«Κάποιοι πρόλαβαν σε λίγο χρόνο να κάνουν την πολιτική επάγγελμα αντιγράφοντας όλα τα κόλπα του παλιού συστήματος», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Σεβαστουπόλεως.

Μέσω αυτής, επί της ουσίας, το Ποτάμι υπαινίσσεται ότι ο κ. Μπαργιώτας κινήθηκε με γνώμονα τις προσωπικές του επιδιώξεις και τη διατήρηση της «καρέκλας», ενώ επιστρατεύοντας την ειρωνεία αναφέρονται στις φήμες που θέλουν τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή να προσχωρεί πολύ σύντομα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Και στο άγχος τους, μην κλείσουν οι θέσεις στα ψηφοδέλτια στα καινούργια τους κόμματα, ανεξαρτητοποιούνται βιαστικά και δηλώνουν πρόθυμοι. Δίχως ποτέ να έχουν εκφράσει οποιαδήποτε διαφωνία, εγκαταλείπουν το Ποτάμι με την πρωτοφανή στα χρονικά δικαιολογία ότι δεν μπορούν να μετέχουν σε κάτι μικρό! Όσο για το «μεγάλο» που τους καλεί και τους περιμένει, μια μονάδα παραπάνω στις δημοσκοπήσεις ήταν αρκετή για να δείξει τον γνωστό, παλιό αλαζονικό του εαυτό. Ο παλαιοκομματισμός δεύτερη φύση τους και ο προοδευτισμός σημαία ευκαιρίας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση – απάντηση του Ποταμιού.

Εξίσου σκληρός και επικριτικός απέναντι στην επιλογή ανεξαρτητοποίησης του Κώστα Μπαργιώτα είναι και ο γραμματέας οργανωτικού του Ποταμιού, Παντελής Αβραμίδης, που σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι «με όχημα το Ποτάμι κάποιοι θέλουν να πάνε παντού. Αλλοι σε υφυπουργεία άλλοι σε σίγουρες βουλευτικές έδρες. Και δεν έχουν το θάρρος να φύγουν σιωπηλοί αλλά στολίζουν την επιλογή τους με ψέματα που μας προσβάλλουν», καταλογίζοντας του ότι ζητούσε επανειλημμένα «να πάει το Ποτάμι» είτε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή ακόμη και στη ΝΔ προκειμένου να μην εξαφανιστεί.

Τι δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τοποθετήθηκε για το μέλλον του κόμματος, μετά και την αποχώρηση του βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, είπε: «Εχω αναλάβει όλη την ευθύνη που μου αναλογεί. Δεν θα δεχθώ ποτέ όμως να παραχωρήσω τις ψήφους του Ποταμιού σε άλλο κόμμα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έκρυψε την έντονη ενόχλησή του για την ανεξαρτητοποίηση Μπαργιώτα μιλώντας για «ανθρώπους δειλούς που δεν θέλουν να συνεχίσουν τη μάχη για την οποία τους ψήφισε ο κόσμος».

«Εγώ προσωπικά δεν μπήκα στην πολιτική να κάνω συμβιβασμούς» είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και πρόσθεσε με έμφαση ότι αν δεν μπορέσει να κάνει τα πράγματα που ο ίδιος υποσχέθηκε είναι προτιμότερο να μείνει εκτός πολιτικής παρά να τρέξει σε άλλα κόμματα. Στο σημείο αυτό άφησε σαφείς αιχμές για τους πέντε βουλευτές που έχουν αποχωρήσει από το Ποτάμι λέγοντας ότι «είναι δειλοί, δεν θέλουν να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για την οποία τους ψήφισε ο κόσμος. Δεν μας τρομάζουν οι αποχωρήσεις. Πιο πολύ θα μας τρόμαζε αν είχαμε γίνει ίδιοι με αυτούς που βρίσκουν στέγη όταν αποχωρούν».

«Οι δημοσκοπήσεις άλλοτε ανεβάζουν και άλλοτε κατεβάζουν τη δύναμη ενός κόμματος. Δεν είναι σωστό όμως ανάλογα με τα αποτελέσματά τους να τρέχουμε στην προστασία μιας μεγαλύτερης αγκαλιάς» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθαρίζοντας ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει την αυτονόητη πορεία του.

«Εχουμε πει και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στους τρεις (σ.σ. Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη) ότι θέλουμε να συνεργαστούν οι κεντρώες δυνάμεις. Το Ποτάμι δεν επιμένει στην ύπαρξή του. Αρκεί να μην επιμένουν και οι άλλοι. Ο στόχος είναι να βρεθούμε και να συνεννοηθούμε. Οχι να εντάξουμε το ένα κόμμα στο άλλο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...