476
Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές | REUTERS/Stephen Lam

Πεδίο μάχης το Μπέρκλεϊ για την ομιλία του Μίλωνα Γιαννόπουλου

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2017, 12:56
Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές
|REUTERS/Stephen Lam

Πεδίο μάχης το Μπέρκλεϊ για την ομιλία του Μίλωνα Γιαννόπουλου

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2017, 12:56

Το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια αναγκάστηκε το βράδυ της Τετάρτης να ακυρώσει την ομιλία του Μίλωνα Γιαννόπουλου, υπεύθυνου της ακροδεξιάς ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Breitbart News, καθώς η μεγάλη συγκέντρωση φοιτητών που είχε ξεκινήσει από νωρίς, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για την παρουσία του, εξελίχθηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, άναψαν φωτιές και έσπασαν κροτίδες.

Το Μπέρκλεϊ είναι ένα από τα πλέον φιλελεύθερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και ο ελληνικής καταγωγής βρετανός δημοσιογράφος είχε προσκληθεί εκεί από τη ρεπουμπλικανική φοιτητική παράταξη.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες φοιτητές της ένωσης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, όμως γύρω στις 6 το απόγευμα στο σημείο έφτασαν διαδηλωτές φορώντας μάσκες. Η ομάδα επιτέθηκε στην αστυνομία στήνοντας οδοφράγματα και άρχισε να ρίχνει κροτίδες στο κτίριο, ενώ αρκετοί χρησιμοποίησαν κομμάτια από τα οδοφράγματα για να σπάσουν παράθυρα του κτιρίου.

Υστερα από περίπου 15 λεπτά, αξιωματικός της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι η εκδήλωση ακυρώθηκε. Κάποιοι άρχισαν να επευφημούν για την ακύρωσή της ενώ άλλοι ζητούσαν από την αστυνομία να στείλει έξω τον Γιαννόπουλο για να αντιμετωπίσει το πλήθος.

15731890_811897458948151_3233724299147408763_o
Ο ακροδεξιός -ελληνικής καταγωγής- δημοσιογράφος Μίλως Γιαννόπουλος (Facebook/myiannopoulos)

Περίπου στις 6 το απόγευμα ο ίδιος δήλωσε μέσω Facebook ότι «η Αριστερά φοβάται την ελευθερία του λόγου και θα κάνει τα πάντα για να την περιορίσει».

Θερμός υποστηρικτής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο αποκαλούσε «μπαμπά» (daddy) στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Γιαννόπουλος είναι μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της αμερικανικής εναλλακτικής δεξιάς. Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει αρκετά γνωστός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον προκλητικό του τόνο, ενώ τον περασμένο Ιούλιο ο λογαριασμός του Twitter διαγράφηκε, καθώς είχε επιτεθεί φραστικά στην αφροαμερικανίδα ηθοποιό Λέσλι Τζόουνς.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, κατήγγειλε ότι η αστυνομία αναγκάστηκε να τον απομακρύνει από το πανεπιστήμιο, αφού διαδηλωτές άρχισαν να ρίχνουν πέτρες και άλλα αντικείμενα. «Προφανώς είναι ένα φιλελεύθερο πανεπιστήμιο, οπότε μισούν οποιονδήποτε ή συντηρητικό που τολμά να εκφράσει μια άποψη. Δεν με συμπαθούν ιδιαίτερα», πρόσθεσε ο Γιαννόπουλος στο Fox News.

Οι ταραχές στον χώρο του πανεπιστημίου συνεχίστηκαν και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει «επιπλέον μέσα» για να διαλύσει τους διαδηλωτές, κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Οι πρυτανικές αρχές από την πλευρά τους τόνισαν ότι δεν απέστειλαν εκείνες πρόσκληση στον Γιαννόπουλο, ούτε συμμερίζονται τις απόψεις του. Ωστόσο πρόσθεσαν ότι δεν μπορούσαν να εμποδίσουν την ομιλία του, καθώς οφείλουν να διασφαλίζουν την ελευθερία του λόγου.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και εκτός πανεπιστημίου με καταστροφές σε καταστήματα του Μπέρκλεϊ, ενώ οι διαδηλωτές έγραψαν σε τοίχους και ATM τραπεζών συνθήματα κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Σχολιάζοντας τα επεισόδια, ο αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τις αντιδράσεις των φοιτητών και την ακύρωση της ομιλίας. «Αν το Μπέρκλεϊ δεν επιτρέπει την ελευθερία του λόγου και ασκεί βία σε αθώους ανθρώπους με διαφορετική άποψή – μήπως θα πρέπει να σταματήσει η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση;», διερωτήθηκε σε μήνυμά του μέσω Twitter.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...