993
O Zιρού πανηγυρίζει το υπέροχο γκολ που πέτυχε | REUTERS

Το «γκολ της χρονιάς» μπήκε την πρώτη μέρα

Sportscaster Sportscaster 2 Ιανουαρίου 2017, 19:05
O Zιρού πανηγυρίζει το υπέροχο γκολ που πέτυχε
|REUTERS

Το «γκολ της χρονιάς» μπήκε την πρώτη μέρα

Sportscaster Sportscaster 2 Ιανουαρίου 2017, 19:05

Τα γκολ φέρνουν τις νίκες, οι νίκες τους τίτλους, όμως δεν είναι όλα ίδια. Κάποια απ’ αυτά αξίζουν από μόνα τους – πολύ περισσότερο από το αποτέλεσμά τους. Ανεβάζουν την αδρεναλίνη, εξάπτουν τη φαντασία, φουντώνουν τις συζητήσεις. Δεν χορταίνεις να τα βλέπεις, ξανά και ξανά, και δεν τα ξεχνάς μέσα σε εκατοντάδες άλλα. Κάποια γκολ είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Ενα τέτοιο πέτυχε την Πρωτοχρονιά ο Ολιβιέ Ζιρού. Αν και το 2017 μετράει ακόμα 364 ημέρες, μπορεί να είναι «το γκολ της χρονιάς». Ο προπονητής του στην Αρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, το βάφτισε «The Giroud goal», για να το ξεχωρίσει απ’ όλα τα υπόλοιπα: από εκείνα που, απλώς, διακρίνουν τους νικητές από τους ηττημένους. «Κάθε επιθετικό θα τον θυμόμαστε για ένα, δυο ή τρία εξαιρετικά τέρματα που έχει σκοράρει. Αυτό το γκολ θα συνοδεύει τον Ζιρού για πάντα», εξήγησε ο αλσατός τεχνικός.

https://www.youtube.com/watch?v=ffJVEvDUeKI

Ηταν το παιχνίδι που ολοκλήρωσε τη 19η αγωνιστική -και το πρώτο μισό- της Premier League. Αρσεναλ εναντίον Κρίσταλ Πάλας (2-0). Ο Αλέξις Σάντσες έκανε τη σέντρα, όμως η μπάλα βρέθηκε στην πλάτη του γάλλου φορ. Πάνω στην κίνηση και χωρίς καλή ισορροπία, ο Ζιρού δεν είχε άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει να τη βρει με τη φτέρνα. Το «τακουνάκι» του -με το καλό του πόδι, το αριστερό- την έστειλε πρώτα στο εσωτερικό του οριζόντιου δοκαριού του Χένεσεϊ και, στη συνέχεια, στα δίχτυα του αντίπαλου τερματοφύλακα.

Το Διαδίκτυο πήρε, αμέσως, φωτιά. Αυτή η απίθανη ενέργεια του Ζιρού σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον των φιλάθλων σε όλο τον κόσμο, την πρώτη μέρα του νέου έτους και το πρωί της Δευτέρας. Ο Γκάρι Νέβιλ, ο οποίος περιέγραψε τον αγώνα στην τηλεόραση μαζί με τον Μάρτιν Τάιλερ, το χαρακτήρισε ως «ένα από τα ωραιότερα γκολ που είδα ποτέ». Ο πρώην αθλητικός τηλεπαρουσιαστής του Sky Sports, Ρίτσαρντ Κέις, ήταν ακόμη πιο ενθουσιώδης: «είναι το γκολ του αιώνα». Ο Γκάρι Λίνεκερ συνεχάρη τον σκόρερ μέσω Twitter γι’ αυτή την ακροβατική του προσπάθεια, την οποία εκατομμύρια χρήστες του Ιντερνετ απόλαυσαν ξανά και ξανά.
Οι βρετανικές εφημερίδες και οι διεθνείς αθλητικοί ιστότοποι το τίμησαν με πολύ διαφορετικούς και ευφάνταστους τρόπους. Εγραψαν οτι ήταν βγαλμένο από… PlayStation, πως κάτι τέτοια γκολ συνθέτουν τη συλλογική μνήμη των οπαδών για το ποδόσφαιρο, οτι πρόκειται για μια απ’ αυτές τις σπάνιες στιγμές που κάνουν τους θεατές ενός αγώνα να περηφανεύονται: «ήμουν κι εγώ εκεί». Ο ίδιος ο Ζιρού -σε μια επίδειξη μετριοφροσύνης- έκανε λόγο για «τυχερό γκολ», όμως κανένας δεν τον πίστεψε. Πολλοί συμπαίκτες του δήλωσαν, δεξιά κι αριστερά, οτι «ο Ολιβιέ έχει βάλει κι άλλα τέτοια, στις προπονήσεις».

Ο Βενγκέρ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς, αποθέωσε τον συμπατριώτη του: «Μετέτρεψε μια συνηθισμένη φάση σε τέχνη, λόγω του απροσδόκητου, της ομορφιάς και της αποτελεσματικότητας αυτής της ενέργειας. Ολα είναι ζήτημα αντανακλαστικών. Ηταν μια θαυμάσια αντεπίθεση με τρομερή ταχύτητα. Η σέντρα δεν ήταν ακριβείας, γι’ αυτό έπρεπε να κάνει (ο Ζιρού) κάτι πολύ ιδιαίτερο. Η αντίδρασή του ξαφνιάζει όποιον γνωρίζει καλά το ποδόσφαιρο, και αυτή είναι που κάνει το γκολ του τόσο σπουδαίο. Πάντα συσχετίζουμε τους σπουδαίους παίκτες με γκολ. Ο Ολιβιέ είναι πολύ καλός, όμως δεν έχω ξαναδεί τέτοιο γκολ από εκείνον. Είναι ένα από τα πέντε καλύτερα που έχει πετύχει η Αρσεναλ σε αυτές τις δυο δεκαετίες που βρίσκομαι στον σύλλογο, με ποδοσφαιριστές όπως ο Τιερί Ανρί και ο Ντένις Μπέργκαμπ».

Η… πλάκα είναι οτι ο Ζιρού -πιθανότατα- δεν θα αγωνιζόταν, καν, σε αυτό το ματς, αν δεν είχε τραυματιστεί ο Μεσούτ Εζίλ. Παρά τις κολακευτικές δηλώσεις του για τον 30χρονο φορ, ο αλσατός προπονητής δεν τον υπολογίζει ιδιαιτέρως από την αρχή της εφετινής σεζόν. Τον περιέλαβε στην αρχική ενδεκάδα -σε παιχνίδι της Premier League- για πρώτη φορά πριν από μια εβδομάδα, την Boxing Day. Ο Γάλλος σκόραρε το νικητήριο γκολ επί της Γουέστ Μπρομ τρία λεπτά πριν από το τέλος της αναμέτρησης, όμως την Πρωτοχρονιά προοριζόταν, πάλι, για αναπληρωματικός. Εδώ και μήνες ο Βενγκέρ τον έχει παρκαρισμένο στον πάγκο, και τον θυμάται κάθε φορά που προσπαθεί να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα.

Αν και πρώτος σκόρερ της Αρσεναλ τα τελευταία χρόνια, ο Ζιρού είναι ένας από τους πιο «παρεξηγημένους» παίκτες στον λονδρέζικο σύλλογο. Από την πρώτη στιγμή. Οταν, το καλοκαίρι του 2012, ο Βενγκέρ τον αγόρασε έναντι 13 εκατ. ευρώ, όλοι σκέφτηκαν οτι ο Αλσατός πάει να τη βγάλει φθηνά, προτιμώντας να μην ξοδέψει για κάποιον «φτασμένο» φορ. Προηγουμένως ο Ζιρού, με 21 γκολ σε 36 αγώνες πρωταθλήματος, είχε οδηγήσει τη Μονπελιέ στην κατάκτηση του τίτλου στη Γαλλία, όμως αυτός ο γεροδεμένος αθλητής των 192 εκατοστών με το εξαιρετικό αριστερό πόδι δεν… γέμιζε το μάτι.

Κάθε χρονιά ο Γάλλος δικαιολογούσε απολύτως τον μισθό του, με τα γκολ, την ομαδικότητά του, τη σιγουριά στις κινήσεις του και την εξαιρετική του αποτελεσματικότητα στην τελική προσπάθεια, όμως ποτέ δεν κατάφερε να «πείσει» – ούτε καν τον άνθρωπο που τον έφερε στο Λονδίνο. Ισως να φταίει, γι’ αυτό, ένα… αυτογκόλ του που δεν έχει να κάνει με τα γήπεδα, αλλά με την προσωπική του ζωή.

Τον Φεβρουάριο του 2014, ο Ζιρού -παντρεμένος με παιδί- αρνήθηκε επίμονα οτι είχε διανυκτερεύσει στο ξενοδοχείο «Four Seasons» με ένα μοντέλο, παραμονή του αγώνα -τι σύμπτωση- με την Κρίσταλ Πάλας. Εκείνη, όμως -Κέι την έλεγαν, και είχε ποζάρει για περιοδικά, όπως το Maxim και το FHM-, είχε φροντίσει να φωτογραφίσει με το κινητό της τηλέφωνο τον ποδοσφαιριστή, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, να φορά μόνον το εσώρουχό του. Επιπλέον, οι κάμερες ασφαλείας επιβεβαίωναν οτι η Κέι κράτησε συντροφιά στον επιθετικό της Αρσεναλ από τις 12.50 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 03:00 τα ξημερώματα.
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στη Sun, κι έτσι ο Ζιρού αναγκάστηκε να παραδεχτεί την αλήθεια. «Ζητώ συγγνώμη από τη σύζυγό μου Τζένιφερ, την οικογένειά μου, τους φίλους, τον ατζέντη, τους συμπαίκτες μου και τους οπαδούς της Αρσεναλ. Τώρα πρέπει να δώσω μάχη για την οικογένειά μου και για την ομάδα μου, και να κερδίσω τη συγχώρεσή τους. Τίποτ’ άλλο δεν μετράει αυτή τη στιγμή», είχε γράψει στο Twitter.

Οι συντηρητικοί Αγγλοι δεν έπαψαν ποτέ να είναι επιφυλακτικοί απέναντί του. Και τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα για τον Ζιρού, όταν η «πέτρα του σκανδάλου» -σε συνέντευξή της- ισχυρίστηκε πως δεν έκαναν σεξ με τον ποδοσφαιριστή, παρά μόνον… αγκαλίτσες. Τώρα, με αυτό το ασύλληπτο γκολ που πέτυχε, ο «γάλλος εραστής» -όπως τον αποκαλούν έκτοτε (κοροϊδευτικά)- έχει πολλές πιθανότητες να τους κάνει να τον δουν… με άλλο μάτι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...