781
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα του συνεδρίου της Ευρωαραβικής Συνόδου | Intime News/CreativeProtagon

Ατυπο ντιμπέιτ Τσίπρα – Μητσοτάκη για την ανάπτυξη

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2016, 12:10
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα του συνεδρίου της Ευρωαραβικής Συνόδου
|Intime News/CreativeProtagon

Ατυπο ντιμπέιτ Τσίπρα – Μητσοτάκη για την ανάπτυξη

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2016, 12:10

Η αισιοδοξία είναι ένα από τα προσόντα του εκάστοτε κυβερνήτη. Ετσι και με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος από το βήμα της Ευρωαραβικής Συνόδου «Εταίροι για την Ανάπτυξη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το πρωί της Πέμπτης δήλωσε βέβαιος ότι «θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» και πως «τον Δεκέμβριο θα αποφασιστούν τα άμεσα μέτρα παρεμβάσεων στο χρέος».

«Σταθερή μας άποψη είναι ότι αμέσως πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση και για τις μελλοντικές αναγκαίες παρεμβάσεις, σε σχέση με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, βέβαια, στη Σταδίου χιλιάδες συνταξιούχοι έκαιγαν τις επιστολές Κατρούγκαλου καθώς είχαν αντιληφθεί ότι με τον νόμο της κυβέρνησης οι συντάξεις τους έχουν περικοπεί δραματικά…

Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας και έχοντας πρώτα αναφερθεί στα απαραίτητα βήματα για την εξασφάλιση και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 θα συμβάλει στην απελευθέρωση πόρων αναγκαίων για τη μείωση των φορολογικών βαρών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, την αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, η οποία υποχώρησε δραματικά τα προηγούμενα χρόνια.

Επισήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι να ξαναμπεί μπροστά η «μηχανή της οικονομίας, χωρίς τις παθογένειες και τις αδυναμίες του παρελθόντος». Γι’ αυτό, όπως είπε, χρειάζονται τομές και στροφή (ακόμα και στη δημόσια συζήτηση) στην πραγματική οικονομία και όχι εμμονή στη συζήτηση επί των δημοσιονομικών.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε τη σημασία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφέροντας: «Εχω δηλώσει ξανά και ξανά ότι πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε το υπουργείο Οικονομικών το πιο σημαντικό υπουργείο στον τόπο, αλλά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης».

06_01_20161103110732_img_17451478165496 (1)
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (SOOC)

Χρειάζονται τομές, αλλαγή νοοτροπίας και στρατηγική, τόνισε ο κ. Τσίπρας, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μια ελκυστική χώρα για τους επενδυτές που θέλουν να κάνουν επενδύσεις που θα αποδώσουν αμοιβαίο όφελος.

Επισήμανε, ακόμη, τις τεράστιες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα, με τη γεωγραφική της θέση, σημειώνοντας: «είμαστε βασικός ενεργειακός παίκτης σε όλη την ευρύτερη περιοχή, με πολλά έργα σε εξέλιξη».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του γεγονότος ότι αυτή η διάσκεψη πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μια χώρα -όπως σημείωσε- «που αναδύεται δυναμικά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της, του πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».

 

06_41_20161103130328_img_21631478169402
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής (SOOC)

Οπως αναμενόταν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιέγραψε κατά την ομιλία του μια διαφορετική εικόνα. «Η στιγμή που θα αναλάβουμε την ευθύνη της χώρας πλησιάζει» επεσήμανε, διευκρινίζοντας ότι η επιμονή για πρόωρες εκλογές και πολιτική αλλαγή δεν απορρέει από κάποια υπέρμετρη φιλοδοξία, προσωπική ή των συνεργατών του, αλλά από την κρισιμότητα των περιστάσεων.

«Εμείς ξέρουμε πως θα ξαναβάλουμε τη χώρα μπροστά, πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις. Ειδικά η προσέλκυση επενδύσεων θα τελεί υπό την δίκη μου στενή παρακολούθηση. Η Ελλάδα, επί των ημερών μας, θα είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας», υποσχέθηκε.

«Για να τα κάνουμε όλα αυτά», διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης «χρειάζεται αξιοπιστία, και επί των ημερών μας αυτό θα το βάλουμε σε πρώτη προτεραιότητα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ακόμη ότι το κράτος προκάλεσε το πρόβλημα στις τράπεζες, και συμπλήρωσε ότι έχει καθυστερήσει πολύ η λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα αλλάξει και το κράτος και θα γίνει πιο αξιόπιστο.

Και η… συνήθης επίθεση με ανακοίνωση του Μαξίμου

Σε «υπονομευτική τακτική» του προέδρου της ΝΔ, που «τον εκθέτει στα μάτια ολόκληρου του ελληνικού λαού», αναφέρεται το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του σχετικά με την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην Ευρωαραβική Σύνοδο, σημειώνοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αδυνατεί να ξεχωρίσει ένα διεθνές κοινό επενδυτών από μια συνάθροιση κομματικών φίλων της ΝΔ», ή «συνειδητά θέτει τις πολιτικές επιδιώξεις του κόμματός του πάνω από τα συμφέροντα της χώρας και της οικονομίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα στην Ευρωαραβική Σύνοδο “Εταίροι για την ανάπτυξη”, για να πει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε λάθος δρόμο και ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο με εκλογές. Δεν ξέρουμε αν ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να ξεχωρίσει ένα διεθνές κοινό επενδυτών από μια συνάθροιση κομματικών φίλων της ΝΔ, ή αν συνειδητά θέτει τις πολιτικές επιδιώξεις του κόμματός του πάνω από τα συμφέροντα της χώρας και της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, η υπονομευτική αυτή τακτική τον εκθέτει στα μάτια ολόκληρου του ελληνικού λαού», αναφέρει η ανακοίνωση, και τονίζει: «Οσο για την ουσία των “ανησυχιών” που με κάθε ευκαιρία εκφράζει, είναι προφανές ότι όσο πιο ορατή γίνεται η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και η έξοδος από την κρίση, τόσο περισσότερο ο κ. Μητσοτάκης θα ανησυχεί».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...