674
Η στιγμή που η δημοσιογράφος Αμανπούρ πνίγει το γέλιο της και ο ρώσος υπουργός Λαβρόφ κοιτάει αμήχανος | YouTube

Η σοκαριστική απάντηση του Λαβρόφ στην Αμανπούρ

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2016, 15:07
Η στιγμή που η δημοσιογράφος Αμανπούρ πνίγει το γέλιο της και ο ρώσος υπουργός Λαβρόφ κοιτάει αμήχανος
|YouTube

Η σοκαριστική απάντηση του Λαβρόφ στην Αμανπούρ

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2016, 15:07

Είναι μία από τις χειρότερες στιγμές για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Αρα η καλύτερη στιγμή για μία συνέντευξη. Ασφαλώς υπάρχει και το κατάλληλο πρόσωπο στις ΗΠΑ με την εμπειρία: η Κριστιάν Αμανπούρ, δημοσιογράφος του CNN, υποδέχθηκε τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για να δει τι έχει να πει για τα θέματα που διογκώνουν την απόσταση ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.

Στην πραγματικότητα, η Αμανπούρ μετέδιδε στον καλεσμένο της τις κατηγορίες – εκπροσωπώντας όχι μόνο τις ΗΠΑ, όχι μόνο τους αμάχους της Συρίας, αλλά όλη τη «διεθνή κοινότητα», όπως είπε η ίδια- ζητούσε μία σαφή απάντηση, πίεζε πολύ γι’ αυτήν, και ο Λαβρόφ ανταποκρινόταν αποκρούοντας κάθε κατηγορία χωρίς να μπαίνει σε ιδιαίτερο κόπο: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις».

Φυσικά, η δημοσιογράφος βούτηξε απευθείας στα βαθιά. Χωρίς σάλτσες: «Γιατί βομβαρδίζετε νοσοκομεία και γειτονιές με αμάχους;», ρώτησε αναφερόμενη στις επιδρομές που πλήττουν τους κατοίκους του Χαλεπίου το τελευταίο διάστημα. Εκείνος τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτές τις επιθέσεις που καταλογίζονται στη ρωσική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «αντί να κατηγορούμε χωρίς αποδείξεις, πρέπει να αναζητήσουμε την αλήθεια». Η Αμανπούρ όμως επέμεινε. «Κι όμως, μόνο η Ρωσία και η Συρία έχουν αεροπορικές δυνάμεις γύρω από το Χαλέπι. Γιατί εκτελείτε τις επιθέσεις ή γιατί τις επιτρέπετε;», ρώτησε, υπενθυμίζοντας ότι πλέον η Μόσχα κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και δείχνοντάς του ένα από αυτά, τη φωτογραφία του 5χρονου πληγωμένου Ομράν Ντακνές στο ασθενοφόρο. «Οποιος έχει στοιχεία ας τα καταθέσει στον γγ του ΟΗΕ», προκάλεσε ο ίδιος. Κι ύστερα πέρασε στην αντεπίθεση. «Γιατί δεν ύψωσε κανείς το δάχτυλο όταν η Αλ Νούσρα (τζιχαντιστές) απέκλεισε οδούς ανθρωπιστικής βοήθειας και απείλησε ότι θα στοχοποιήσει αμάχους τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο;», ρώτησε.

Οχι δεν συνέκρινε μία τρομοκρατική οργάνωση με τη Ρωσία, αλλά ήθελε να επισημάνει ποιος είναι ο ρόλος της χώρας του στη Συρία: να εξουδετερώσει την Αλ Νούσρα και τις λοιπές τζιχαντιστικές πτέρυγες που μάχεται το συριακό καθεστώς. «Οι ΗΠΑ είναι ανίκανες να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους μετριοπαθείς και στους τρομοκράτες της Αλ Νούσρα», είπε, υπονοώντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει και τρομοκράτες.

Δεν ικανοποίησε τη δημοσιογράφο. «Θέλετε να είστε στη λάθος πλευρά της Ιστορίας; Να στηρίζετε σφαγή αμάχων; Ετσι θα ξαναγίνει μεγάλη χώρα η Ρωσία;» ρώτησε, πατώντας στο ευαίσθητο σημείο. Η απάντηση: «Οι Αγγλοσάξονες έχουν μακρόχρονη εμπειρία στο να ξέρουν ποια χώρα είναι μεγάλη και ποιο είναι ένα κράτος – παρίας. Τώρα που το παγκόσμιο σύστημα γίνεται πολυπολικό, με πολλές δυνάμεις, τούς πονάει».

Βέβαια, η Αμανπούρ δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στον άλλο «κόσμο» όπου σημειώνονται τριβές ανάμεσα στις δύο δυνάμεις, το σκοτεινό Διαδίκτυο. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από χάκερ που διέρρευσαν απόρρητα στοιχεία του Δημοκρατικού Κόμματος με στόχο να εμπλακεί στις αμερικανικές εκλογές –πρώτη φορά που μία χώρα κατηγορεί ανοιχτά μία άλλη χώρα για κάτι τέτοιο. Εμπλέκεται, λοιπόν, με κάποιον τρόπο η ρωσική κυβέρνηση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ; «Αυτά είναι γελοιότητες. Μολονότι είναι κολακευτικό να τραβάει τόση προσοχή μία “περιφερειακή δύναμη”, όπως μας είχε αποκαλέσει ο Ομπάμα, αυτά δεν έχουν καμία βάση. Το να λένε ότι η Ρωσία κινεί τα νήματα στις αμερικανικές εκλογές είναι ένας αστήρικτος ισχυρισμός».

Ο ρώσος υπουργός είπε ότι παρακολουθεί τις εκλογές στις ΗΠΑ και ότι έχει συνεργαστεί στο παρελθόν καλά με την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον, αλλά σε ερώτηση της δημοσιογράφου «τι θα περιμένατε αν εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές των ΗΠΑ», ο υπουργός απάντησε στεγνά ότι «δεν πληρώνεται για να έχει προσδοκίες». Και ποια είναι η γνώμη του για τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντόναλντ Τραμπ και για το βίντεο που διέρρευσε με τις χυδαιότητες για τις γυναίκες και το αιδοίο τους; «Εχω μία δυσκολία με την αγγλική γλώσσα, οπότε δεν ξέρω πώς θα ακουστεί αυτό. Αλλά υπάρχουν τόσα μ…νιά (pussies) στις προεκλογικές εκστρατείες και των δύο πλευρών που θα προτιμούσα να μην σχολιάσω». Η συνομιλήτριά του έβαλε τα γέλια λέγοντας «δεν ήμουν προετοιμασμένη για μία τέτοια απάντηση».

«Λυπάμαι για αυτά που συμβαίνουν στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που αρχίσαμε αυτού το είδος ανθυγιεινής σχέσης. Αρχισε πολύ πριν από την Ουκρανία, πολύ πριν από τη Συρία», ήταν το μήνυμα του ρώσου υπουργού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...