1943
Πρώτες ώρες της 2ας Σεπτεμβρίου. Μέσα στη νύχτα ο Ιωάννης Βλ. Καλογρίτσας αποχωρεί φορώντας γυαλιά ηλίου από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας | SOOC

Η αποχώρηση Καλογρίτσα, ο Σαββίδης και ο πολιτικός σάλος

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2016, 12:17
Πρώτες ώρες της 2ας Σεπτεμβρίου. Μέσα στη νύχτα ο Ιωάννης Βλ. Καλογρίτσας αποχωρεί φορώντας γυαλιά ηλίου από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
|SOOC

Η αποχώρηση Καλογρίτσα, ο Σαββίδης και ο πολιτικός σάλος

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2016, 12:17

Μια υπόθεση ήδη προβληματική έγινε ξαφνικά ακόμα πιο γκρίζα. Η εταιρεία του υπερθεματιστή της δεύτερης τηλεοπτικής άδειας Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, γιου του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, γνωστού πλέον σε όλη την Ελλάδα λόγω και των δανείων της Attica Bank και των σχέσεών του με το Μαξίμου, ζήτησε τη Δευτέρα προθεσμία 48 ωρών, προκειμένου να προβεί στην καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος για την τηλεοπτική άδεια. Και όταν δεν την έλαβε, αποχώρησε από τον διαγωνισμό.

Τη δόση την είχαν καταβάλει από την Παρασκευή ο Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΪ) που πλήρωσε τα 14,5 εκατ. ευρώ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης (Alter Ego) που έδωσε τα 24,63 εκατ. ευρώ που όφειλε. Το έκανε το πρωί της Δευτέρας και ο όμιλος Κυριακού (για τον ΑΝΤ1) που κατέθεσε τη δόση που του αναλογεί, περί τα 25,3 εκατ. ευρώ. Αλλά ο κ. Καλογρίτσας ζήτησε παράταση επειδή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, «λόγοι που δεν σχετίζονται με δικές του επιλογές, εμποδίζουν την καταβολή της δόσης εντός της σήμερον».

14446035_10153762343342751_5755751611983000084_n

Από τη Γενική Γραμματεία δόθηκε η παρακάτω απάντηση: «Σύμφωνα με το όρο 8.4 της προκήρυξης η πρώτη δόση του τιμήματος καταβάλλεται εντός δεκαπέντε ημερών από την ανακήρυξή των οριστικών υπερθεματιστών. Ως εκ τούτου η ανωτέρω προθεσμία αποτελεί ρητό και απαράβατο όρο της προκήρυξης 1/2016 και δεν μπορεί να τροποποιηθεί». Συνεπώς, κατέληξε στην ανακοίνωσή της η ΓΓΕ, το σχετικό αίτημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Τι απέμενε; Μια προθεσμία λίγων μόλις ωρών που έβαινε δραματικά μειούμενη. Οι 19.00 της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου ήταν η καταληκτική ώρα για να κατατεθεί η πρώτη δόση του τιμήματος για τις άδειες. Μπορούσε να βρει 17,5 εκατ. ευρώ σε λίγες ώρες ο Καλογρίτσας; Ο άνθρωπος που ακόμα και για να πάρει εγγυητική για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό – από την Attica Bank βεβαίως-βεβαίως – χρειάστηκε παράταση;

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει πως όποιος από τους πλειοδότες δεν πληρώσει θα εκπέσει «το επόμενο δευτερόλεπτο». Το επανέλαβε το πρωί και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος. Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε «σε περίπτωση που οι υπερθεματιστές δεν καταβάλουν σήμερα τα χρήματα, θα χάσουν και τα 3 εκατ. της εγγύησης και φυσικά την άδεια».

Οντως λίγη ώρα αφότου η ΓΓΕ έκανε γνωστή την απόρριψη του αιτήματος για παράταση ο Ι.Β. Καλογρίτσας έκανε γνωστό ότι αποσύρεται από τον διαγωνισμό, αφήνοντας βέβαια υπονοούμενα για στοχοποίησή του από τους άλλους διαγωνιζόμενους αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδος! Με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι αποχωρεί από την προσπάθεια οριστικής απόκτησης τηλεοπτικής άδειας «για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται». Ανέφερε επίσης ότι θα προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του «παρότι χάνω τρία εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, την οποία έχω καταθέσει».

Η ανακοίνωση του Ι.Β. Καλογρίτσα έχει ως εξής:

«Μετά από 44 χρόνια κοινής ζωής με τον πατέρα μου Χρήστο Καλογρίτσα, ανακάλυψα πως η διαπλοκή βρίσκεται μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Επί ένα περίπου μήνα, κανιβαλίστηκα μαζί με την οικογένειά μου, έμαθα πως είμαι ανήθικος, πως χρωστάω στο Δημόσιο, πως φοροδιαφεύγω και αν δεν είχα την τύχη να έχω γεννηθεί μετά το 1962, ίσως να μου χρέωναν και τη δολοφονία του Κέννεντυ.

» Από όλα τα εγκλήματα που μου αποδόθηκαν, το μοναδικό πραγματικό έγκλημά μου ήταν πως αποφάσισα ως νέος επιχειρηματίας να διεκδικήσω τηλεοπτική άδεια. Δηλαδή να μπω σφήνα, μέσα σε ένα κλειστό κύκλο συμφερόντων, που θέλουν να εξουσιάζουν όχι μόνο τα κανάλια αλλά και τη χώρα.

» Ετσι, προκειμένου να εξοντωθώ ανακάλυψαν στο πρόσωπό μου όσα έχουν διαπράξει οι ίδιοι. Η φοροδιαφυγή για την οποία ελέγχεται ο κύριος Αλαφούζος ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ και η φοροδιαφυγή για την οποία κατηγορείται ο κύριος Κοντομηνάς, ύψους 41 εκατομμυρίων, αποδόθηκαν σε μένα που δεν χρωστάω ούτε ένα ευρώ και δεν έχω καμία καταδίκη.

» Οπως έκαναν σε όλη τους την πορεία αντέστρεψαν την πραγματικότητα. Η διαπλοκή ανακάλυψε διαπλοκή σε μένα που ούτε εργολάβος είμαι, ούτε δημόσια έργα παίρνω. Αυτοί που έπαιρναν θαλασσοδάνεια με (κατ’ ομολογία τους) “αέρα” και έφτιαξαν ζημιογόνες επιχειρήσεις, οι οποίες αφήνουν εργαζόμενους στο δρόμο, απέδωσαν σε εμένα – έναν άγνωστο αλλά σίγουρα όχι διαπλεκόμενο που ταλάνισε τη δημόσια ζωή επί χρόνια – όλα τα κακά. Αμφισβήτησαν ακόμη και την περιουσία μου, που οι δικές τους Τράπεζες είχαν αποτιμήσει. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με την ανθρωποφαγία τους επιχείρησαν να κομματιάσουν την τιμή μας και την αξιοπρέπειά μας.

» Δεν σταμάτησαν όμως εκεί, αφού στην πραγματικότητα όλη αυτή η συμπεριφορά στόχευε και δυστυχώς πέτυχε, να με αποκόψει από τις πηγές και τις διαδικασίες χρηματοδότησής μου. Οι τράπεζες προενοχοποιημένες από τα ψευδή δημοσιεύματα, αρνήθηκαν να λειτουργήσουν νόμιμα απέναντί μου. Διαρροές ακόμη και από την Τράπεζα της Ελλάδος άφηναν να εννοηθεί πως είμαι ελεγχόμενος για δάνεια, που ουδέποτε έλαβα. Διαμόρφωσαν, όπως ήθελαν, τις εντυπώσεις και τελικώς παραπλάνησαν την κοινή γνώμη. Τέτοια κανάλια θέλουν και γι’ αυτό τα θέλουν.
Αν και γι’ αυτό το τελευταίο το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, για τα υπόλοιπα το λόγο θα έχει η ζωή και οι πολίτες αυτής της χώρας, που γνωρίζουν πλέον τι συμβαίνει.

» Αποχωρώ, λοιπόν, για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται. Θα προστατεύσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, παρότι χάνω 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, την οποία έχω καταθέσει.

» Η παρεμπόδισή μου αυτή είναι πρόσκαιρη. Θα είμαι εδώ και στα Μέσα Ενημέρωσης και φυσικά όλοι θα κριθούμε στη ζωή. Αν και νομίζω πως πολλοί απ’ αυτούς θα κριθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη».

Και τώρα; Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, αφού χάσει την άδεια ο κ. Καλογρίτσας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πολυήμερης διαδικασίας-παρωδία στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση με τίμημα 52,6 εκατ. ευρώ, σειρά παίρνει ο πρώτος επιλαχών, ο Ιβάν Σαββίδης, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων του ΠΑΟΚ, που είχε προσφέρει 61,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κανονισμό θα πρέπει εντός πέντε ημερών να ελεγχθεί το Πόθεν Εσχες του ρώσου επιχειρηματία, ο οποίος πάντως έσπευσε μέσω της ΕΡΤ τη Δευτέρα να ανακοινώσει ότι εφόσον κληθεί να πάρει την άδεια, θα καταβάλει άμεσα, «εντός δύο τριών ημερών» την πρώτη δόση. Επανέλαβε δε την πρόταση που είχε απευθύνει στα κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια για συνεργασία. Μια τέτοια πρόταση είχε απευθύνει προς τον δεύτερο επιλαχόντα, τον Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά (που είχε προτείνει 61 εκατ. ευρώ).

savvidis5-1021x580
Αλλά ο Alpha δεν φάνηκε διατεθειμένος να παραδώσει έτσι εύκολα τα όπλα. Η αντίδραση του καναλιού του κ. Κοντομηνά στην ανατροπή με τον Καλογρίτσα ήταν εξίσου άμεση. Ο νομικός σύμβουλος του Alpha Παναγιώτης Λαζαράτος έθεσε θέμα ακύρωσης του διαγωνισμού αφού όπως αποδείχτηκε ο κ. Καλογρίτσας συμμετείχε χωρίς να έχει τα λεφτά που έλεγε ότι είχε. Ο κ. Λαζαράτος υπενθύμισε μάλιστα, ότι κατά δήλωσή του και ο κ. Σαββίδης λειτούργησε στον διαγωνισμό ως «λαγός», πράγμα που μεγεθύνει την ακυρότητα της όλης διαδικασίας. Επίσης, όπως κατήγγειλε ο κ. Λαζαράτος, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ενώ οι κάμερες παρακολουθούσαν όλους τους συμμετέχοντες, εκείνες που παρακολουθούσαν τους εκπροσώπους του σχήματος Καλογρίτσα υπολειτουργούσαν. Αρα σε κάθε περίπτωση δεν υπήρχε καμία ισονομία μεταξύ των συμμετεχόντων. Και επομένως ο διαγωνισμός πρέπει να ακυρωθεί. Κάτι που πολλοί προέβλεπαν ενώ ακόμα οι εκπρόσωποι των καναλιών ήταν κλεισμένοι στα δωμάτια της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης…

Το πολιτικό αποτύπωμα της υπόθεσης

Πέρα από τα τεχνικά ζητήματα – που δεν είναι λίγα – η ανατροπή με την αποχώρηση του σχήματος Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό και αφού είχε ανακηρυχθεί από τον υπουργό Επικρατείας ως «οριστικός υπερθεματιστής», προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις.

Ο εκπρόσωπός της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος παρατήρησε, μετά την απόφαση του Γιάννη Καλογρίτσα να αποσυρθεί, πως «είναι προφανές ότι η Επιτροπή δεν είχε ελέγξει κανένα πόθεν έσχες και έχει βαρύτατες ευθύνες γι’ αυτό». «Το αποδεικνύει», πρόσθεσε, «η μη καταβολή του τιμήματος από τον δεύτερο οριστικό πλειοδότη, επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο τις επιφυλάξεις μας». Για τη Νέα Δημοκρατία «είναι αδιανόητο η Επιτροπή να προχωρήσει στον πέμπτο πλειοδότη, που μόνος του έχει παραδεχθεί δημόσια ότι συμμετείχε στο διαγωνισμό, όχι για να πάρει άδεια, αλλά για να ανεβάσει το τίμημα». 

«Υπάρχει ακόμη κάποιος που πιστεύει στο κύρος αυτού του διαγωνισμού, που έχει ήδη πληγεί με δυο εικονικές συμμετοχές;», διερωτήθηκε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Όλοι αναρωτιούνται. Τον νέο έλεγχο πόθεν έσχες του κ. Σαββίδη θα τον διενεργήσει η ίδια Επιτροπή που, αποδεδειγμένα πλέον, δεν έκανε κανέναν απολύτως έλεγχο πριν;». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, «εδώ που φτάσαμε, η κυβέρνηση έχει μόνο μια επιλογή: Να βάλει τέλος σε αυτήν τη φαρσοκωμωδία που υποσκάπτει την ίδια τη Δημοκρατία». «Αν δεν το κάνουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος, θα το κάνει η Νέα Δημοκρατία, αμέσως μόλις γίνει κυβέρνηση», κατέληξε.

H απάντηση από το Μαξίμου ήταν σκληρή: Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δίνει αυτή τη στιγμή την ύστατη μάχη, προκειμένου να υπερασπιστεί ένα καθεστώς ανομίας, αυθαιρεσίας και διαπλοκής που κυριάρχησε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επί σχεδόν 30 χρόνια». Από το Μαξίμου τόνισαν ότι το Δημόσιο έχει εισπράξει ήδη 65 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής για το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών και αναμένεται να εισπράξει άλλα περίπου 20 (από τα συνολικά 61,5 εκατ. ευρώ) με την καταβολή του τιμήματος από τον τέταρτο υπερθεματιστή. Το τίμημα χρήσης των συχνοτήτων, θα ανέλθει τελικά από 246 σε 255 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Μαξίμου, «η αγωνία τους Ν.Δ. μπροστά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, είναι περισσότερο από ορατή». «Ο κ. Κουμουτσάκος απαίτησε σήμερα την ακύρωση της διαδικασίας, δηλώνοντας ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν» σημειώνει η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της και παραθέτει τα ποσά που κατέθεσαν οι υπερθεματιστές, τα οποία θα επιστραφούν.

Νωρίτερα με το που έγινε γνωστή η αποχώρηση Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες πρώτος είχε αντιδράσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος σχολίασε στο twitter:

Ο Νίκος Δένδιας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο για «απόλυτη γελοιοποίηση της διαδικασίας». Σχολίασε ο κ. Δένδιας στον ΒΗΜΑ FM: «Το ότι θα φτάναμε να συζητάμε μια τέτοια διαδικασία, ποιος θα το πίστευε, ποτέ. Και με μια κυβερνητική εμμονή ότι όλα αυτά τα τρελά που γίνονται, βοσκοτόπια, πληρεξούσια, παράνοιες, ότι είναι λογικά, αποδεκτά και συνιστούν εξυγίανση και νίκη κατά της διαπλοκής».

Το ΚΚΕ ήταν αμείλικτο στην κριτική του: «Τελικά, “άνθρακες ο θησαυρός” της κυβέρνησης, που παραμύθιαζε τον λαό ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα εξασφάλιζε δήθεν τάξη, διαφάνεια και χρήματα για τις λαϊκές ανάγκες» ανέφερε σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. «Αποδεικνύεται, επίσης, ότι ο καβγάς ανάμεσα σε παλιούς και σε νέους καναλάρχες και τους πολιτικούς τους φίλους σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και λοιπά κόμματα, γίνεται μόνο για την αναδιανομή της αγοράς στα ΜΜΕ, για το ποια πολιτική δύναμη θα ευνοείται περισσότερο απ’ το νέο τηλεοπτικό τοπίο».

H πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «είναι πια φανερό ότι κάποιοι εκ των συμμετεχόντων δεν είπαν την αλήθεια για τα περιουσιακά τους στοιχεία. Πολιτικά, ηθικά και νομικά ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει. Ηρθε η ώρα του Εισαγγελέα», προσέθεσε.

Για «Βατερλό» του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά έκανε λόγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μίλησε επίσης για νομικά ζητήματα που εγείρονται λόγω της παρουσίας στη διαδικασία ενός παίκτη χωρίς χρήματα.

Παρ’ ολ’ αυτά, ο κ. Παππάς, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών. «Προβλέψαμε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και την ακύρωση κάποιου υπερθεματιστή, η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά. Αποδεικνύεται ότι έχουμε διοργανώσει ότι μια διαδικασία που έχει δικλείδες ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα» είπε.

Ο υπουργος Επικρατείας επέμεινε στη γραμμή του οικονομικού οφέλους για το Δημόσιο, υπογραμμίζοντας με tweet του ότι ήδη εισπράχθηκαν 65 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος – αν υπάρχει κάτι τέτοιο σε αυτήν την υπόθεση πλέον – ήταν και η Ολγα Γεροβασίλη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος μέσω twitter διαβεβαίωσε πως οι διαδικασίες του διαγωνισμού θα ολοκληρωθούν κανονικά. Και απευθυνόμενη προφανώς προς τη ΝΔ που την Παρασκευή είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο, είπε: «Κάντε μήνυση στην πραγματικότητα»…

Στο πλευρό της κυβέρνησης και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που είχε αφήσει σκιές για το ποιόν του Χρ. Καλογρίτσα και του σχήματος του οποίου ηγήθηκε ο Ι.Β. Καλογρίτσας για τις άδειες. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προεξόφλησε μάλιστα ότι στα ταμεία θα μπουν 255 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας προφανώς το ποσό του κ. Σαββίδη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News