980
Yπάρχουν παράνομες-παράτυπες πρακτικές από την πλευρά των υπευθύνων της Τράπεζας Αττικής | Λιάκος Γιάννης / IntimeNews

Δάνεια 127,6 εκατ. ευρώ από την Attica Bank στον Καλογρίτσα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 21:25
Yπάρχουν παράνομες-παράτυπες πρακτικές από την πλευρά των υπευθύνων της Τράπεζας Αττικής
|Λιάκος Γιάννης / IntimeNews

Δάνεια 127,6 εκατ. ευρώ από την Attica Bank στον Καλογρίτσα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 21:25

Με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 127,6 εκατ. ευρώ δανειοδότησε η Τράπεζα Αττικής τον εργολάβο (και προσωρινό υπερθεματιστή τηλεοπτικής άδειας) Χρήστο Καλογρίτσα.

Οπως ανέφερε σε εκτενές ρεπορτάζ του ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος – το οποίο θα αποσταλεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές – περιλαμβάνει σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις των επιχειρήσεων του κ. Καλογρίτσα. Ωστόσο η υπόθεση του αγαπημένου εργολάβου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για την τράπεζα, της οποίας μεγαλομέτοχος και βασικός πόρος στις αναχρηματοδοτήσεις είναι το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών (το γνωστό ΤΣΜΕΔΕ).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, οι καταθέσεις της τράπεζας μειώθηκαν εκ νέου κατά 130 εκατ. ευρώ, ωστόσο η διοίκηση προχώρησε σε νέες χορηγήσεις πάλι προς επιχειρηματικούς ομίλους ύψους 76 εκατ. ευρώ. Και τα νέα δάνεια εμφανίζουν υψηλό δείκτη καθυστερήσεων, επιδεινώνοντας τη συνολική εικόνα της τράπεζας. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2014, τα «κόκκινα» δάνεια της Attica διαμορφώνονταν στο 44,8% του χαρτοφυλακίου και εκτοξεύθηκε στο 56% στο τέλος του 2015! Μάλιστα η εικόνα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω το 2016! Σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων σχεδόν 4 δισ., τα «κόκκινα» ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ!

Οσον αφορά στον κ. Καλογρίτσα, από το 2011 έως το 2014 οι επιχειρήσεις του έλαβαν δάνεια συνολικά 55 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το 2015 εισέπραξαν άλλα 50 εκατ. ευρώ. Εντός δε του τρέχοντος έτους έχουν λάβει 22,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, μάλιστα, πως -πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες του Alpha- λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών οι εταιρείες Καλογρίτσα έλαβαν ποσό 15 εκατ. ευρώ.

Ο Alpha στο ρεπορτάζ του σημειώνει παράλληλα πως είχαν εγκριθεί δάνεια ακόμη 19 εκατ. ευρώ τα οποία όμως «πάγωσαν» έπειτα από παρέμβαση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Οπως αναφέρει το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αlpha, η χρηματοδότηση του Χρ. Καλογρίτσα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς, το οποίο συνιστά τουλάχιστον σοβαρή παρατυπία αν όχι παρανομία, τόσο για την τράπεζα, όσο και για τον ίδιο το δανειολήπτη.

Ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδας για τη φετινή χρονιά και ειδικά για τα δάνεια των 22,6 εκατ. ευρώ που πήρε ο κατασκευαστής, φέρεται να εντοπίζει παράνομες και παράτυπες πρακτικές από την πλευρά των υπευθύνων της Τράπεζας Αττικής, αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις από την πλευρά τού επιχειρηματία σχετικά με το τελευταίο δάνειο των 15 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το πόρισμα επισημαίνει ότι οι εξασφαλίσεις των δανείων είναι ανεπαρκείς έως χαριστικές και βασίζονται κυρίως στην ανάληψη δημοσίων έργων. Παράνομη θεωρείται από την ΤτΕ η επιστροφή κεφαλαίου από τις δυο εταιρείες που έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Καλογρίτσα να πάρει τα χρήματα και να τα χρησιμοποιήσει, όπως όλα δείχνουν, για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Σπίρτζης: «Να μου πει κάποιος πώς ευνόησα τον Καλογρίτσα μέσω της Attica»

Στα στελέχη της κυβέρνησης που βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης είναι και ο υπουργός Υποδομών και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Σπίρτζης, κουμπάρος του κ. Καλογρίτσα και θεσμικά εμπλεκόμενος στο παρελθόν (λόγω του ταμείου των μηχανικών που είναι μεγαλομέτοχος της) με την Attica Bank.

«Να μου πει κάποιος πώς έχει ευνοηθεί από μένα μέσω της Τράπεζας Αττικής και πώς έχει ευνοηθεί γενικότερα από την Τράπεζα Αττικής» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ο ίδιος υποστήριξε: «Η Τράπεζα Αττικής είναι μια τράπεζα που είναι έξω από τις συστημικές τράπεζες, εκτός ΤΧΣ, είναι μια τράπεζα που συγκεκριμένα συστήματα και συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση θέλουν να μην υπάρχει».

Και επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες όπως είπε «αυτό που έκαναν ήταν να προσπαθήσουν να ελέγξουν την τράπεζα μέσα από διάφορες παρεμβάσεις».

ΝΔ: «Να έρθουν στη Βουλή Παππάς, πλειοδότες και κάθε εμπλεκόμενος»

Η ΝΔ κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να εξαπατήσει και πάλι τους πολίτες όταν υποστηρίζει ότι όποιος από τους «προσωρινούς υπερθεματιστές» δεν πληροί τις προϋποθέσεις δεν θα πάρει άδεια και ζητεί να εμφανιστούν όλοι οι «πρωταγωνιστές» στη Βουλή.

«Λυπούμαστε που θα τον στενοχωρήσουμε, αλλά τον ενημερώνουμε αφού, όπως όλα δείχνουν, δεν τον ενημερώνουν ο κ. Παππάς και η κυρία Γεροβασίλη, ότι ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, με την υπ’ αριθμό 239/9.9.2016 απόφασή του, που ενέκρινε το υπ’ αριθμό 24/9.9.2016 πρακτικό της Πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, ανακήρυξε ως οριστικούς υπερθεματιστές τους τέσσερις (4) πλειοδότες», ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Νέα Δημοκρατία καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «και να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Παππάς, οι πλειοδότες, καθώς και όσοι έχουν άμεση εμπλοκή στη διαγωνιστική διαδικασία, που εξελίσσεται σε φιάσκο».

Ποτάμι: Γιατί δεν έχει παρέμβει ακόμη η Δικαιοσύνη;

Να σταματήσει το «κρυφτούλι και να δώσει καθαρές απαντήσεις» για τις τηλεοπτικές άδειες και τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών κάλεσε την κυβέρνηση το Ποτάμι με ειδική μνεία στις αποκαλύψεις γύρω από τον Χρήστο Καλογρίτσα. Το Ποτάμι ερωτά την κυβέρνηση εάν υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες και εκφράζει την απορία του «γιατί για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν έχει παρέμβει ακόμη η Δικαιοσύνη».

Επίτροπος στην Attica Bank, αν δεν βρεθεί λύση

Την ίδια ώρα συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις για την σύνθεση του ΔΣ της τράπεζας Αττικής. Την Τρίτη θα συνερχόταν εκτάκτως γενική συνέλευση. Αν δεν υπήρχε συμφωνία για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου με τις υποδείξεις της ΤτΕ, ήταν πολύ πιθανόν το ενδεχόμενο να παυθεί η διοίκηση και να διοριστεί επίτροπος από την κεντρική τράπεζα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αντιδρούσε στην πρόταση του ΤΣΜΕΔΕ που ήθελε να τοποθετηθεί ο Κ. Μακέδος, συνδικαλιστής μηχανικός, στο ΔΣ της Attica Bank.

Ως γνωστόν, η ΤτΕ είχε αντιδράσει στον διορισμό του Γ. Σαπουντζόγλου, του Κ. Μακέδου και της Α. Πουσκουρή στο ΔΣ. Η κυρία Πουσκουρή παραιτήθηκε από το ΔΣ στο οποίο όμως παρέμειναν οι κύριοι Σαπουντζόγλου και Μακέδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν το ΔΣ της τράπεζας επέμενε στην παραμονή Μακέδου τότε ο Γ. Στουρνάρας φερόταν αποφασισμένος να τοποθετήσει Επίτροπο στην τράπεζα.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της συνεδρίασης της Τρίτης ήταν το γεγονός ότι ο διοικητής της ΤτΕ ανέβαλε το προγραμματισμένο για την Τρίτη ταξίδι του στη Φρανκφούρτη μέχρι να διεξαχθεί η συνεδρίαση του ΔΣ της Attica Bank.

Ομόφωνα CEO ο Θ. Πανταλάκης

Tο απόγευμα της Δευτέρας, το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank εξέλεξε ομόφωνα τον Θεόδωρο Πανταλάκη ως μέλος του ΔΣ και νέο διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...