1275
Δευτέρα πρωί. Αποψη από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής | INTIMENEWS

Το μεγάλο παζάρι για το Υπερταμείο

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2016, 10:49
Δευτέρα πρωί. Αποψη από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής
|INTIMENEWS

Το μεγάλο παζάρι για το Υπερταμείο

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2016, 10:49

Η εβδομάδα ξεκίνησε με στάση εργασίας των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ. Για την Τρίτη ο αγώνας αναβαθμίζεται σε απεργία, καθώς στη Βουλή συζητείται άρον-άρον το πακέτο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ – και σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται η μεταφορά πολλών σημαντικών ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, Αττικό Μετρό, αμυντικές βιομηχανίας, ΕΥΑΘ και βεβαίως ΕΥΔΑΠ) στο νέο Yπερταμείο, του οποίου ως γνωστόν τον εποπτικό έλεγχο θα έχει ένας Γάλλος, ο Ζακ λε Παπ, συνεργάτης της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όταν η τελευταία ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Αναφορικά με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου θα αποφασιστεί η εκταμίευση, μιλώντας στη συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, με αντικείμενο την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «θα έρθει ξεχωριστό νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σήμερα το βράδυ (Δευτέρα) ή αύριο» και ότι θα κατατεθεί τροπολογία για το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), στο οποίο, όπως ανέφερε, «δεν έχουμε βρει λύση».

«Τα όρια είναι πάρα πολύ ασφυκτικά για τους στόχους που έχουμε βάλει για να τελειώσει η δεύτερη δόση μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε «είναι πάρα πολλά ζητήματα, όχι όλα νομοθετημένα, έχει και υπουργικές αποφάσεις, άρα καταλαβαίνετε όλοι γιατί χρειάζεται η διαδικασία του επείγοντος».

 
Τσακαλώτος: «Οι ΔΕΚΟ μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν»

Το ζήτημα του Υπερταμείου (που τυπικά φέρει τον τίτλο Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών, ΕΔΗΣ ΑΕ) είναι πολυπαραγοντικό. Και ιδιαίτερα συμβολικό. Είναι προφανές ότι για μια κυβέρνηση που εξελέγη με συνθήματα (και) για το νερό που «δεν πωλείται», η ένταξη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε ένα ταμείο με «προς αξιοποίηση» (βλ. πιθανή ιδιωτικοποίηση) εταιρείες αποτελεί πολιτικό κόλαφο.

Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές ότι μπορεί στο μέλλον οι ΔΕΚΟ να ιδιωτικοποιηθούν, αποδεχόμενος προηγούμενη αναφορά του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη. Είπε χαρακτηριστικά ο υπ. Οικονομικών:

«Εχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης ότι δεν αποκλείεται να γίνει στο μέλλον ιδιωτικοποίηση. Αλλά όσο εγώ θα είμαι υπουργός δεν πρόκειται να γίνει ιδιωτικοποίηση του νερού και των άλλων ΔΕΚΟ. Εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε ποτέ την υπογραφή μας σε κάτι τέτοιο τώρα εάν η Νέα Δημοκρατία έρθει στην κυβέρνηση και αποφασίσει ιδιωτικοποιήσεις θα πάρει και την ευθύνη».

Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για πρώτη φορά και για την διαπραγμάτευση που έγινε όσον αφορά το υπέρ ταμείο το οποίο χαρακτήρισε ως συμβιβασμό: «Συμβιβασμός ήταν το ταμείο, μας δημιουργεί προβλήματα αλλά κάθε εμπόδιο για καλό. Θα μας βοηθήσει να αναδιαρθρώσουμε τις ΔΕΚΟ».

20160926101504_img_84621474877601
Σκουρλέτης και Τσακαλώτος στη συζήτηση των Επιτροπών του πολυνομοσχεδίου (SOOC)

Το Υπερταμείο υπήρξε όντως μια δύσκολη διαπραγμάτευση για τον κ. Τσακαλώτο τόσο σε μεγάλη και μικρή κλίμακα. Ως κεντρική στρατηγική απόφαση αλλά και ως πεδίο παζαριού με τους δανειστές σε επίπεδο προσώπων. Υπήρξε μια διελκυστίνδα μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και δανειστών για τη σύσταση του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου και μετά μια διαπραγμάτευση για το ποιος θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος – με μια προσπάθεια αυτός τουλάχιστον να είναι Ελληνας.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», μια τέτοια συμφωνία με τους δανειστές επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή. Η κυβέρνηση πέτυχε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τρεις Ελληνες του πενταμελούς Εποπτικού Συμβουλίου να είναι οι εκλεκτοί του Μαξίμου, αυτοί που χαρακτηρίστηκαν ως «η παρέα της Αίγινας», λόγω των δεσμών τους με τον Αλέξη Τσίπρα: θα είναι η Ολγα Χαρίτου, ειδική στα χρηματοοικονομικά, σύζυγος του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, ο Γιώργος Ταβλάς, μέλος του Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος και ο Γιώργος Σταμπουλής, λέκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η συμφωνία επετεύχθη παρά τις διαφωνίες του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και ύστερα από παρέμβαση του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Σε αντάλλαγμα την πέμπτη θέση του Συμβουλίου έλαβε ο Νταβίντ Βεγκάρα, πρώην μέλος του ΔΣ του ESM, καθηγητής πανεπιστημίου και στενός συνεργάτης του κ. Ρέγκλινγκ.

Μόλις οριστεί, το Εποπτικό Συμβούλιο πρέπει να διορίσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αναφέρει ότι ο τελευταίος θα είναι Ελληνας.

Την Παρασκευή, με την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου έκλεισαν τα 13 από τα 15 προαπαιτούμενα – εκκρεμότητα ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που είναι απαραίτητος για τη μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στον νικητή του διαγωνισμού. Είναι σαφές ότι με αυτήν την κίνηση η κυβέρνηση κινήθηκε πιο κοντά στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από το Eurogroup του Οκτωβρίου, γι’ αυτό και το υπερεπείγον των διαδικασιών στη Βουλή – για τη Δευτέρα ορίστηκε η συζήτηση στις Επιτροπές, την Τρίτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια.

Υπερψηφίστηκε στις Επιτροπές το πολυνομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από τις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Οπως αναμενόταν, υπέρ ψήφισαν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων).

Οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων στηλίτευσαν την νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης, αποδίδοντας την επείγουσα διαδικασία σε δική της ολιγωρία.

«Το επείγον απλώς δείχνει την ανοργανωσιά της κυβέρνησης», είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιστιώτης από τη ΝΔ.

«Είμαστε θεατές στο ίδιο έργο της ιλαροτραγωδίας για άλλη μια φορά. Αυτός ο τρόπος νομοθέτησης έχει γίνει πλέον σύστημα. Οδηγείτε το κοινοβούλιο με την πλάτη στον τοίχο να αποδέχεται αυτά που δήθεν έχουν διαπραγματευτεί οι ηρωικοί διαπραγματευτές», σχολίασε ο Γιάννης Μανιάτης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Επικριτικός ήταν και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ. «Οταν πρόκειται για μέτρα Αρμαγεδδών η κυβέρνηση τα φέρνει με τη διαδικασία του επείγοντος. Κι επειδή δεν συντρέχει λόγος για πανηγυρισμούς το φέρνει έτσι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, που τόνισε ότι «το επείγον κατέστη μοιραίο επειδή υπήρξε απραξία επί μήνες από την πλευρά της κυβέρνησης».

Ποιες ΔΕΚΟ πηγαίνουν στο Υπερταμείο

H συζήτηση για το Υπερταμείο δεν είναι καθόλου εύκολη για την κυβέρνηση, μολονότι γίνεται βιαστικά. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, προσπάθησε να καθησυχάσει τον κόσμο δηλώνοντας πως «το γεγονός ότι μία ΔΕΚΟ πάει στο Υπερταμείο δεν σημαίνει ότι πάει για να ιδιωτικοποιηθεί», αλλά δύσκολα μπορεί να διαλύσει τις υποψίες περί εκποίησης εθνικού πλούτου – κάτι τέτοιο άλλωστε δεν φώναζε στο πρόσφατο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ; Παράλληλα η Κομισιόν διαβεβαιώνει πως στόχος είναι η επαγγελματική διοίκηση και η αποφυγή ελλειμμάτων που παραδοσιακά δημιουργούν οι κομματικές διοικήσεις των ΔΕΚΟ.

Αν αυτό ήταν το πρόβλημα, ο κομματικός εναγκαλισμός των ΔΕΚΟ και τα ελλείμματα, γιατί χρειαζόταν Υπερταμείο; Το γεγονός ότι σημαντικές κρατικές εταιρείες μπαίνουν σε έναν μεγάλο κουβά, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει εύλογες ανησυχίες, αν όχι για τους εργαζόμενους, που άλλωστε έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις, αλλά για ένα μεγάλο μέρος Ελλήνων όλων των ιδεολογικών αντιλήψεων που θεωρούν τους εαυτούς τους κρατιστές.

Τι προβλέπει λοιπόν το πολυνομοσχέδιο;

– Στο Υπερταμείο περνούν οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακών Υποδομών, Αττικού Μετρό και ΕΛΒΟ, όχι όμως και της ΕΑΒ, που προβλέπεται να διαχωριστεί σε πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος.

– Στη ΔΕΗ το Δημόσιο κατέχει σήμερα το 51% και το υπόλοιπο 49% είναι μετοχοποιημένο. Από το 51% του Δημοσίου το 17% έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ΕΔΗΣ θα μεταφερθεί το υπόλοιπο 34%.

– Στην ΕΥΑΘ το ποσοστό του Δημοσίου φτάνει το 74% ενώ το 21% είναι μετοχές στην ελεύθερη αγορά και 5% κατέχεται από τη γαλλική Suez. Από το ποσοστό του Δημοσίου ποσοστό 54% εκχωρείται στην ΕΔΗΣ και 23% θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση.

– Στην ΕΥΔΑΠ το Δημόσιο κατέχει ποσοστό 61%, ποσοστό 10% κατέχεται από την πρώην Αγροτική Τράπεζα, νυν Τράπεζα Πειραιώς και 29% είναι μετοχοποιημένο. Με τη δημιουργία του Υπερταμείου από το ποσοστό του Δημοσίου, το 11% θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το 50% στην ΕΔΗΣ ΑΕ.

– Η ΕΛΒΟ ΑΕ βρίσκεται σε εκκαθάριση από το 2014. Ο στόχος της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών είναι να επιχειρήσει μια διάσωση εταιρείας α λα ελληνικά.

– Το Αττικό Μετρό είναι 100% κρατική εταιρεία η οποία από το 2013 είναι ελλειμματική για πολλούς και διάφορους λόγους. Η προσπάθεια και εδώ είναι η εταιρεία να περάσει σε κερδοφορία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...