304
Η φωτιά που ξέσπασε στους Δίδυμους Πύργους μετά την πρόσκρουση | Spencer Platt/Getty Images/Ideal Images

Τι έκανες την 11η Σεπτεμβρίου 2001;

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2016, 22:52
Η φωτιά που ξέσπασε στους Δίδυμους Πύργους μετά την πρόσκρουση
|Spencer Platt/Getty Images/Ideal Images

Τι έκανες την 11η Σεπτεμβρίου 2001;

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2016, 22:52

Κανένας δεν έχει ξεχάσει τι έκανε εκείνη τη μέρα. Ολοι θυμούνται πώς άκουσαν τα νέα, σε ποια τηλεόραση στάθηκαν να δουν εικόνες. Συγκλονισμένοι μετά, κατάλαβαν ότι όλα πλέον θα είναι διαφορετικά.

Ηταν 11 Σεπτεμβρίου 2001, δηλαδη 9/11 τους Αμερικανούς ή 911 που είναι ο αριθμός άμεσης ανάγκης. Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία. Την ίδια στιγμή. Δύο από αυτά προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Αλλο ένα συνετρίβη στο Πεντάγωνο. Το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο μετά από προσπάθεια των επιβατών. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά από τις επιθέσεις 2.973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 μένουν αγνοούμενοι. Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική της Νέας Υόρκης υπέστησαν τεράστιες απώλειες. Οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν από τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.

Για τους περισσότερους ανθρώπους που παρακολούθησαν τις εξελίξεις επρόκειτο για το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό γεγονός της ζωής τους. Το σχέδιο, ο τρόπος με τον οποίο εκτελέστηκε και ο αριθμός των θυμάτων, ξεπέρασαν ακόμα και την κινηματογραφική φαντασία. Και, ασφαλώς, άλλαξαν την ιστορία.

Τίποτα δεν έμεινε ίδιο μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ο γεωστρατηγικός χάρτης του πλανήτη υπέστη τεράστια μεταβολή, η Αμερική ξεκίνησε έναν πόλεμο στο Αφγανιστάν, έναν στο Ιράκ και έναν απέναντι στην τρομοκρατία. Ο κόσμος άρχισε πλέον να βλέπει αλλιώς το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Αρχισε να φοβάται. Ακόμα και στη «χαλαρή» Ελλάδα αρχίσαμε να παίρνουμε πιο σοβαρά μέτρα ασφαλείας. Η 11η Σεπτεμβρίου ήταν ένα γεγονός που έκανε τον κόσμο χειρότερο και, καμιά φορά, ακόμα και σήμερα, να ταλαιπωρείται στα απόνερα των επιθέσεων.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι νεκρός, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος είναι συνταξιούχος και στη Νέα Υόρκη υψώθηκε το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Στο σημείο «Μηδέν» υπάρχει ένα μνημείο για τα θύματα. Ο κόσμος πάντα προχωράει μπροστά.

Δείτε στις φωτογραφίες μερικά από τα πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων στις 12 Σεπτεμβρίου 2001

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...