1768
Ο Ιβάν Σαββίδης και ο Γιάννης Μπουτάρης αποκαλύπτουν το άγαλμα της Βασίλισσας Ολγας | SOOC

Το άγαλμα του Ιβάν Σαββίδη

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 10 Σεπτεμβρίου 2016, 16:03
Ο Ιβάν Σαββίδης και ο Γιάννης Μπουτάρης αποκαλύπτουν το άγαλμα της Βασίλισσας Ολγας
|SOOC

Το άγαλμα του Ιβάν Σαββίδη

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 10 Σεπτεμβρίου 2016, 16:03

Να σας πω την αλήθεια, δε θα εκπλαγώ εάν ένα πρωί δω ένα άγαλμα του Ιβάν Σαββίδη στημένο κάπου στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό γιατί έχουμε πάρει φόρα κι αποδεχόμαστε οποιασδήποτε προσφορά, πιθανή ή απίθανη, από τη μεριά του Ιβάν Σαββίδη. Για τον ίδιο, πάντως, κάτι τέτοιο δε θα φαινόταν περίεργο: αυτοχαρακτηρίζεται στο site του «διάσημος μαικήνας και ευεργέτης», ενώ στην εκκλησία που έκανε δωρεά σε ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη πρόσθεσε, στην τοιχογραφία, απεικόνιση της οικογένειάς του.

Η Θεσσαλονίκη έχει παραδοθεί στον Ιβάν Σαββίδη. Τι θέλει ο Ιβάν; Να κάνει «Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας»; Να την κάνει, κι ας μη μιλάει ο ίδιος ελληνικά. Να στήσει άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας; Να το στήσει, κι άσε τους πάντες να αναρωτιούνται από πού τους ήρθε η κατραπακιά. Να αγοράσει το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού, τη Βίλα Ζαρντινίδη, το Κόκκινο Σπίτι, όλα συμβολικά για τη Θεσσαλονίκη; Να τα αγοράσει, κι ας τα αφήσει έτσι. Να εκμεταλλευτεί το Μακεδονία Παλάς; Ας το πάρει, κι ας ακούγεται στην παραλία της Θεσσαλονίκης το «Α-πα-ρά-δε-κτη» του Γιώργου Μάη που παίζει στην πισίνα του ξενοδοχείου, λογαριασμό θα μας δώσει; Άλλο; Να πάρει το «Παλατάκι» για το γάμο του γιου του; Βεβαίως, κι ας ρίξει όσα πυροτεχνήματα θέλει από κει, να σείεται επί μισή ώρα η Θεσσαλονίκη ολόκληρη, μια φορά παντρεύει κανείς το παιδί του!

Η οικογένεια Σαββίδη σε αγιογραφία στον Ιερό Ναό Αγίου Πνεύματος στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης
Η οικογένεια Σαββίδη σε αγιογραφία στον Ιερό Ναό Αγίου Πνεύματος στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης

Τι άλλο θέλει; Να πάρει το εμβληματικό «Ξενία» Παλιουρίου από το ΤΑΙΠΕΔ; Να το πάρει, κι ας έχει μείνει παρατημένο από την ημέρα της παραχώρησης. Τη ΣΕΚΑΠ; Αυτή, λέει, του τη φόρτωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Πάντως, η εταιρία μια χαρά πάει, και κανείς δεν έχει παράπονο, δεν του έδωσε ο Σαμαράς γουρούνι στο σακί. Όσο για τον ΠΑΟΚ, κι αυτόν του ζήτησε, λέει ο ίδιος ο Ιβάν, ο Γιώργος Ορφανός να τον αγοράσει. Αλλά με τον ΠΑΟΚ η σχέση, για τον Ιβάν, είναι θεόσταλτη. «Με διάφορους τρόπους ο Θεός με οδηγούσε στον ΠΑΟΚ», έχει πει.

Προσοχή: δεν υποστηρίζω πουθενά ότι υπάρχει κάτι παράνομο σε όλα τα παραπάνω. Υποστηρίζω, όμως, ότι καλό θα ήταν να εξετάσουμε λίγο καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει με μια τόσο επιθετική οικονομική και πολιτισμική εισβολή στη χώρα μας.

Τι ακριβώς είναι ο Ιβάν Σαββίδης; Διάσημος μαικήνας και ευεργέτης, όπως λέει ο ίδιος, ή το μακρύ χέρι του Πούτιν στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη, όπως λένε οι εχθροί του;

Σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα, ο Ιβάν είναι «Έλληνας στην καταγωγή, Ρώσος στη ζωή και ορθόδοξος στην πίστη». Πάντως, στο προσωπικό του site, η πρώτη ανάρτηση είναι μια φωτογραφία με τον πρόεδρο Πούτιν, κάτω από την οποία αναγράφει: «Είμαστε το κράτος, που μπορεί να ενώνεται γύρω από την ιδέα να γίνει μια ισχυρή πλούσια χώρα με ευτυχισμένο λαό. Είμαι υπερήφανος που είμαι πολίτης της Ρωσίας και πάντα με τιμή θα υπερασπίζω τα συμφέροντα της χώρας μου».

Ανθρωπογεωγραφία: Μπουτάρης, Πατουλίδου, Κουρουμπλής, Ψωμιάδης, Ανθιμος, στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος
Ανθρωπογεωγραφία: Μπουτάρης, Πατουλίδου, Κουρουμπλής, Ψωμιάδης, Ανθιμος, στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος

Ο Ιβάν Σαββίδης ισχυρίζεται ότι το μεγάλο του μειονέκτημα είναι η ειλικρίνεια. Γι αυτό μας πιάνει σοκ και δέος γνωρίζοντας ότι το εννοεί όταν λέει ότι «η ρωσική και η σοβιετική ιδεολογία, αλλά και η μετα-σοβιετική ιδεολογία ήταν πάντα σε συμφωνία με την ελληνική».

Ως αντιφρονούντες οι οποίοι φοβούνται να μιλήσουν δυνατά, κάποιοι στη Θεσσαλονίκη εκφράζουν την ανησυχία τους για την απόλυτη υποταγή στον Ιβάν Σαββίδη. Πιθανόν ο ίδιος να νιώθει ότι η Ελλάδα είναι μια Μετα-Σοβιετία, στην οποία κυρίαρχοι είναι οι ολιγάρχες. Οι «αντιφρονούντες» υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένα δημοκρατικό κράτος και δε θέλουν να τη δουν Μετα-Σοβιετία. Ποιος έχει περισσότερη δύναμη, στην παρούσα φάση; Ο Ιβάν και η Μετα-Σοβιετία του ή οι αντιφρονούντες με τη δημοκρατική Ελλάδα τους;

Στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ο Ιβάν Σαββίδης έδωσε ρέστα. Παραδέχτηκε ότι δεν ήθελε άδεια, αλλά να ανεβάσει το τίμημα για λογαριασμό των άλλων. Ισχυρίστηκε ότι στην τελευταία άδεια έκανε μηδενική προσφορά, κάτι που αποδεικνύει ότι δε φοβάται να αποκαλύψει ότι ουδέποτε τον ενδιέφερε να γίνει καναλάρχης, αλλά ήθελε να κάνει τους άλλους να ξηλωθούν. Ηταν δική του πρωτοβουλία ή το ζήτησε κάποιος; Για τον Τσίπρα, πάντως, ο Ιβάν Σαββίδης έχει πει «Ο ΠΑΟΚ σε όλες τις ενέργειές του θα τον στηρίξει»…

Είναι δυο οι κατηγορίες ανθρώπων στις οποίες στοχεύει ο Ιβάν: στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ και στους παλιννοστούντες Πόντιους. Φροντίζει πάντοτε να δείχνει ότι είναι με το μέρος τους.

 

Ο Ιβάν Σαββίδης έχοντας... πίσω του όλη την πόλη
Ο Ιβάν Σαββίδης έχοντας… πίσω του όλη την πόλη

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ιβάν πέτυχε το ακατόρθωτο: να τοποθετηθεί άγαλμα μιας βασίλισσας σε κεντρικότατο σημείο της Θεσσαλονίκης και να μην ανοίξει ρουθούνι! «Σκέψου μόνο να γινόταν αυτό επί Παπαγεωργόπουλου…» όπως λεν μεταξύ τους ακόμη και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Μπουτάρη. Αυτοί οι τελευταίοι έχουν ενοχληθεί σφόδρα από την επιμονή του δημάρχου να γίνουν όλες οι διαδικασίες fast track και με παρατυπίες, προκειμένου να αποκαλυφθεί το άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη Ρώσοι αξιωματούχοι για τη ΔΕΘ.

Πώς έκανε λεφτά ο Ιβάν Σαββίδης; Πώς το παιδί από την εργατική οικογένεια του Ροστόφ που ήρθε στη Θεσσαλονίκη μ’ ένα λευκό Lada για τη βενζίνη του οποίου δεν είχε λεφτά, έφτασε να γίνει ο μεγιστάνας του σήμερα; Το 1980 εργαζόταν ως καπνεργάτης στο κρατικό εργοστάσιο του Ντον και το 1993 εμφανίζεται ως διευθυντής της «Ντονστόι Ταμπάκ». Είχαν προηγηθεί η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και η αρχή της δημιουργίας της τάξης των ολιγαρχών. Ο Ιβάν Σαββίδης δε μας αναφέρει πώς έκανε τα λεφτά του, αλλά μας διαβεβαιώνει ότι έχει πολλά. Και μας δείχνει ολοκάθαρα ότι με αυτά μπορεί να εξαγοράσει τα πάντα: κι εμάς τους ίδιους.

H βασίλισσα και το άγαλμα

Ποια ήταν η Βασίλισσα Ολγα; Γεννήθηκε στη Ρωσία το 1851 και ήταν μέλος της δυναστείας των Ρομανόφ. Στην Ελλάδα ήρθε το 1867, όταν παντρεύτηκε τον Βασιλιά Γεώργιο Α’ . Εγινε Βασίλισσα της Ελλάδας και πριγκίπισσα της Δανίας. Στον ίδιο έδωσε οκτώ παιδιά και στην ελληνική κοινωνία σημαντικό φιλανθρωπικό έργο. Οταν το 1913 ο Γεώργιος δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η Ολγα επέστρεψε στη Ρωσία όπου βρέθηκε στη δίνη της Επανάστασης. Πήγε στην Ελβετία μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια της και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1920. Τότε,αναμένοντας την επάνοδο του γιου της Κωνσταντίνου Α’ διετέλεσε και αντιβασίλισσα για διάστημα είκοσι ημερών. Η Μικρασιατική Καταστροφή οδήγησε σε νέα απομάκρυνση της βασιλικής οικογένειας. Η Ολγα πέθανε στη Ρώμη το 1926. Ετάφη στο Τατόι.

Η υπόθεση με το άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας είναι χαρακτηριστική. Αρχές Αυγούστου, αγναντεύοντας τα πελάγη ή αναπνέοντας τον καθαρό βουνίσιο αέρα, διαβάσαμε ότι κάποια Πανρωσική Στρατιωτική Ιστορική Ένωση έκανε δωρεά στο δήμο Θεσσαλονίκης το άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας κι ότι αυτό θα τοποθετηθεί σε συγκεκριμένο σημείο της ομώνυμης οδού. Μέχρι να ξεπλύνουμε το αλάτι από πάνω μας και να αναρωτηθούμε «ποιοι είναι αυτοί ρε παιδιά;» και «από πού κι ως πού να μπει άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας;» και «κάτσε λίγο να το κουβεντιάσουμε…», το άγαλμα είχε ήδη τοποθετηθεί.

Στο ενδιάμεσο, ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε σπάσει κάθε ρεκόρ πάταξης γραφειοκρατίας: στις 5/8 η Πανρωσική κατέθεσε στο δήμο αίτηση για δωρεά, τις επόμενες μέρες η Οικονομική Επιτροπή την αποδέχτηκε, στις 16/8 οι Τεχνικές Υπηρεσίες γνωμοδότησαν, στις 29/8 πέρασε δημοτικό συμβούλιο, στις 5/9 μπήκε το άγαλμα, στις 10/9 αποκαλύφτηκε.

Ποτρέτο της Ολγας από τον Γιώργο Ιακωβίδη
Ποτρέτο της Ολγας από τον Γιώργο Ιακωβίδη

Βεβαίως, υπάρχουν κάποιες μικρολεπτομέρειες οι οποίες ρίχνουν σκιές στην ταχύτατη διαδικασία. Η πρώτη είναι ότι η Επιτροπή Κρίσης Καλλιτεχνικού Έργου δεν είδε το έργο και δεν το ενέκρινε, δε συστάθηκε καν πριν τοποθετηθεί το άγαλμα. Η δεύτερη είναι ότι άλλη θέση ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο και σε άλλη θέση μπήκε το άγαλμα. Αυτό συνέβη επειδή στη θέση την οποία βιαστικά και χωρίς πολλή βαβούρα ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο, απαγορεύεται η ανέγερση μνημείου επειδή δίπλα υπάρχει διατηρητέο. Αυτό διεμήνυσε στο δήμο η Δ’ Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων κατόπιν της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Προκειμένου να μη χαλάσει το προξενιό, όμως, ο δήμος δέχτηκε να τοποθετηθεί το άγαλμα σε άλλη θέση, την οποία υπέδειξε η Εφορεία.

Να μη σας κουράζω με τα γραφειοκρατικά, και να πάω κατευθείαν στο ζουμί: ενώ όλο τον Αύγουστο εμφανιζόταν αυτή η Πανρωσική, στις αρχές Σεπτεμβρίου άρχισε να ακούγεται το όνομα του Ιβάν Σαββίδη. Και στις 8 Σεπτεμβρίου ήρθε η πρόσκληση: «Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας κ. Ιβάν Σαββίδης και ο Πρόεδρος του Στρατιωτικού Ιστορικού Ιδρύματος της Ρωσίας κ. Βλαντισλάβ Κόνονοφ σας προσκαλούν κλπ».

Πού πήγε η Πανρωσική που εμφανιζόταν στις αιτήσεις; Θα σας γελάσω, αλλά η πρόσκληση είναι σαφής: «Η ανέγερση του μνημείου έγινε δυνατή χάρη στις κοινές προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας, του Στρατιωτικού Ιστορικού Ιδρύματος της Ρωσίας, του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας». Και γιατί ετούτοι οι φιλάνθρωποι επιθυμούν να μας κάνουν άγαλμα; «Η εκδήλωση έχει ως στόχο να τονίσει τους μακραίωνους πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας, λαμπρό παράδειγμα των οποίων ήταν η Βασίλισσα Όλγα, η συμβολή της οποίας στην ανάπτυξη των παραδόσεων της φιλανθρωπίας και του ευεργετισμού στην Ελλάδα και στη Ρωσία, καθώς και στην ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στον ελληνικό και τον ρωσικό λαό υπήρξε ανεκτίμητη».

Στο δημοτικό συμβούλιο της 29ης Αυγούστου είχαν σημειωθεί σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την εσπευσμένη, αυτή, αποδοχή της δωρεάς. Ωστόσο, οι σύμβουλοι του Γιάννη Μπουτάρη, οι οποίοι σε άλλες περιπτώσεις είχαν αντιδράσει με ιδιαίτερη ένταση, τώρα υπερψήφισαν τη δωρεά –έστω και με σκυμμένο κεφάλι. Αλλά γιατί; «Το ήθελε ο δήμαρχος», λένε. Για το Γιάννη Μπουτάρη, βεβαίως, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. «Υπάρχει μια ιστορική πραγματικότητα. Στην Ελλάδα υπήρξε βασιλεία και αυτό δεν μπορούμε να το διαγράψουμε. Απαλλαχτήκαμε από τη βασιλεία και τελείωσε η υπόθεση.»

Η Λεωφόρος εκτός από το όνομα, έχει πλέον και το άγαλμα
Η Λεωφόρος εκτός από το όνομα, έχει πλέον και το άγαλμα

Αναζητώντας κάποιος στοιχεία επικοινωνίας με τα Ιδρύματα αυτά και την Ένωση, θα τα βρει μόνο στη Ρωσία. Τίποτα στην Ελλάδα. Και ο Ιβάν Σαββίδης, πάντως, μιλά μόνο ρώσικα και προτιμά δίπλα του να έχει ανθρώπους οι οποίοι δεν προέρχονται από την Ελλάδα αλλά από τη Ρωσία, τη Σλοβακία, την Αρμενία ή την Κύπρο. Με αφορμή τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη προκειμένου να διοργανωθεί η «1η Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αναζητήσαμε τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, που ανέλαβε τη διοργάνωση. Ε λοιπόν, κι εκείνος απαντά σε κινητό Κύπρου.

Ρώσος ή φίλος της Ρωσίας; Σίγουρα φίλος του Ιβάν
Ρώσος ή φίλος της Ρωσίας; Σίγουρα φίλος του Ιβάν

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...