674
| REUTERS/Azad Lashkari

23 εκατ. ευρώ για τα ανήλικα προσφυγόπουλα που φθάνουν στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2019, 18:54
|REUTERS/Azad Lashkari

23 εκατ. ευρώ για τα ανήλικα προσφυγόπουλα που φθάνουν στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2019, 18:54

Το Προσφυγικό έχει συνδεθεί με τη ντροπή της Μόριας, με ασυνόδευτα χιλιοταλαιπωρημένα παιδιά, με την υστέρηση της Πολιτείας στην αξιοπρεπή διαχείριση της κρίσης του. Η εκδήλωση, που διοργανώνεται στις 30 Οκτωβρίου (στις 4.00 μμ.), στο Σεράφειο Κολυμβητήριο του δήμου Αθηναίων, έχει αντιθέτως θετικό πρόσημο, και αποσκοπεί στην αρωγή των προσφύγων-αιτούντων άσυλο, στο άνοιγμα κοινωνικής αγκαλιάς για τα ανήλικα που φθάνουν στη χώρα μας, στην απάλειψη κάθε ντροπής στην υποδοχή και φιλοξενία τους· εκδήλωση ανάλογου περιεχομένου θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη, λίγες ημέρες αργότερα, στις 6 Νοεμβρίου, στις 3.00 μμ., στην αίθουσα «Ξανθίππη Χοϊπέλ» του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Αμφότερες σηματοδοτούν την υλοποίηση των προγραμμάτων «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» και «Άσυλο και Μετανάστευση», τα οποία χρηματοδοτούνται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA Grants). Στόχος των προγραμμάτων, συνολικού ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και η διασφάλιση της λειτουργίας των εθνικών συστημάτων ασύλου και μετανάστευσης καθώς επίσης και η προάσπιση του δικαιώματος αίτησης ασύλου.

Τη διαχείριση των προγραμμάτων έχει αναλάβει το Γραφείο Χρηματοδοτικού Μηχανισμού (FMO), ενώ με τον ρόλο της διαχείρισης της επιχορήγησης στην Ελλάδα, βαρύνεται η ΣΟΛ Crowe και η HumanRights360.

Οι δράσεις των Προγραμμάτων

Το πρώτο Πρόγραμμα, «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας», στηρίζεται σε προϋπολογισμό ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, και περιλαμβάνει τις εξής τρεις δράσεις:

– «Συμπερίληψη των παιδιών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία». Η δράση θα διασφαλίσει την πρόσβαση σε ποιοτικά διδακτικά και μαθησιακά εργαλεία εκπαίδευσης και κατάρτισης και σε ορθές πρακτικές για την ένταξη των παιδιών προσφύγων, συντελώντας σε ένα ασφαλές περιβάλλον μάθησης, χωρίς αποκλεισμούς. Φορέας υλοποίησης είναι το European Wergeland Center, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο προϋπολογισμός είναι ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

– «Δημιουργία ευκαιριών ένταξης και συμπερίληψης ευάλωτων ατόμων». Φορέας υλοποίησης: Solidarity Now, Προϋπολογισμός: 2 εκατομμύρια ευρώ.

– Έργο ύψους μέχρι το ποσό των 2.468.000 ευρώ με φορέα υλοποίησης τον δήμο Αθηναίων και σκοπό την ένταξη ευάλωτων ανθρώπων – η τελική μορφή του προγράμματος είναι υπό ολοκλήρωση.

Στο δεύτερο Πρόγραμμα, που επιγράφεται ως «Άσυλο και Μετανάστευση» και έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 16,5 εκατομμυρίων ευρώ, αναπτύσσονται οι εξής δράσεις:

– «Βελτίωση της ποιότητας των καταλυμάτων και άλλων υπηρεσιών που παρέχονται σε ανοικτά κέντρα υποδοχής», με τη δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας για ευάλωτους/ες αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Η δράση έχει ως στόχο την παροχή τουλάχιστον 300 θέσεων στέγασης σε ανοικτές εγκαταστάσεις υποδοχής σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, εκ των οποίων 225 θα απευθύνονται σε ασυνόδευτους/ες ανήλικους/ες και 75 θέσεις θα απευθύνονται σε άλλες κατηγορίες ευάλωτων αιτούντων άσυλο, με προτεραιότητα σε εγκύους και μονογονεϊκές οικογένειες. Οι φορείς υλοποίησης θα επιλεγούν έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Η πρόσκληση θα δημοσιοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου 2019. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου φθάνει τα 7.632.000 ευρώ.

– «Βελτίωση της ικανότητας των βασικών θεσμών της Ελλάδας για τη διασφάλιση προστασίας των ευάλωτων αιτούντων άσυλο, και συγκεκριμένα των ασυνόδευτων ανηλίκων», με την ανάπτυξη τεχνικής ικανότητας για αξιοπρεπή υποδοχή και προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Στόχος του έργου είναι η σταδιακή ανεξαρτητοποίηση, από τη διεθνή κοινότητα, της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και η διασφάλιση συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την προστασία των ευάλωτων αιτούντων άσυλο και συγκεκριμένα των ασυνόδευτων ανηλίκων και επιζώντων εμπορίας ανθρώπων. Φορέας υλοποίησης είναι το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

– «Βελτίωση των λειτουργικών διαδικασιών και της ικανότητας της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου και των Επιτροπών Προσφυγών», μέσω της διασφάλισης ποιότητας διαδικασιών ασύλου και δωρεάν νομικής βοήθειας σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο. Φορέας υλοποίησης είναι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και ο προϋπολογισμός του έργου είναι ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.

– «Διασφάλιση ομαλής και ανθρώπινης εθελούσιας επιστροφής μεταναστών ή ευάλωτων ομάδων», μέσω της υποβοηθούμενης εθελούσιας επιστροφής και της επανένταξης ευάλωτων ατόμων.

Φορέας υλοποίησης είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει το ένα (1) εκατομμύριο ευρώ.

Εταίρος Προγράμματος Επιχορήγησης για το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» είναι η Διεύθυνση Μετανάστευσης της Νορβηγίας.

Παράλληλα με τη φιλοσοφία και τους στόχους των προγραμμάτων, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα παρουσιαστεί ανοιχτή προκήρυξη προς ΜΚΟ και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, με τίτλο «Ανοιχτές δομές φιλοξενίας για ευάλωτους/ες αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...