404
|

Πώς βλέπουν οι Ελληνες έναν γκέι, έναν τρανσέξουαλ ή έναν Ρομά στο Μαξίμου;

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2019, 14:44

Πώς βλέπουν οι Ελληνες έναν γκέι, έναν τρανσέξουαλ ή έναν Ρομά στο Μαξίμου;

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2019, 14:44

Μια απόπειρα να διαπιστωθεί πώς οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται τις διακρίσεις με βάση τη θρησκεία, το χρώμα του δέρματος, του φύλου ή της σεξουαλικής προτίμησης, επιχειρεί το Ευρωβαρόμετρο, το οποίο στην τελευταία έρευνά του έθεσε στους πολίτες το ερώτημα πώς θα αισθάνονταν εάν ένα μέλος των διαφορετικών ομάδων αναλάμβανε το ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας τους.

Το γενικό συμπέρασμα από την έρευνα που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Κομισιόν, είναι ότι η χώρα μας είναι λιγότερο δεκτική ως προς τους Ρομά, τους ομοφυλόφιλους και τους διεμφυλικούς σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, συχνά με τα ποσοστά να είναι εντελώς αντίθετα με την τάση στην Ευρώπη.

Οι Ελληνες απάντησαν σε ποσοστό 44% ότι θα ήταν εντελώς άβολο γι’ αυτούς να εκλεγεί Πρωθυπουργός ένας Ρομά, ενώ το 35% πολύ άνετα. Τα ποσοστά αντιστοίχως στον μέσο όρο της ΕΕ είναι 28% για το άβολο και 49% για το άνετα. Στην Ολλανδία το 76% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ένιωθαν άνετα με έναν Ρομά ως πρωθυπουργό και ακολούθησαν με 72% η Ισπανία και η Βρετανία. Μόλις το 21% των Λιθουανών απάντησαν θετικά σε ένα ενδεχόμενο ένας Ρομά να εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας τους.

Μεταξύ των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, το 47% δήλωσε ότι δεν θα ήταν καθόλου άνετα με έναν διεμφυλικό Πρωθυπουργό και το 32% πολύ άνετα. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 24% και 53%.

Το 45% απαντά ότι θα αισθανόταν πολύ άβολα με ένα άτομο intersex στο Μαξίμου, ενώ το 33% θα ήταν πολύ άνετο.

Αβολα αισθάνονται με το ενδεχόμενο ενός γκέι, μίας λεσβίας ή ενός bisexual Πρωθυπουργού σε ποσοστό που φτάνει το 38% ενώ αντιθέτως, το 44% δηλώνει άνετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ενα άλλο 17% δηλώνει σχετικά άνετο. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι: Ανετα 64%, σχετικά άνετα 13% και άβολα 18%.

Οι Ελληνες δηλώνουν άνετοι με την πιθανότητα να εκλεγεί μία γυναίκα Πρωθυπουργός σε ποσοστό που φτάνει το 93% (88% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) και ένας νέος άνθρωπος σε ποσοστό 85% (78%). Επίσης εμφανίζονται πιο δεκτικοί με το ενδεχόμενο να εκλεγεί Πρωθυπουργός άτομο με αναπηρία 82% (77% στην ΕΕ). Αντιθέτως στο ερώτημα πόσο άνετοι θα ένιωθαν με έναν Πρωθυπουργό με χρώμα διαφορετικό από τον γενικό πληθυσμό, οι Ελληνες απαντούν θετικά σε ποσοστό 58%, ενώ ένα άλλο 17% δηλώνει ότι θα ήταν σχετικά άνετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το 24%, σχεδόν ένας στους τέσσερις, δηλώνει ότι θα ένοιωθε άβολα με έναν Πρωθυπουργό με διαφορετικό χρώμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...