778
26 Ιουλίου. Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Νίκος Τόσκας, τότε αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος και Κωνσταντίνος Τσουβάλας τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. βγήκαν να μας πουν ότι δεν έκαναν τίποτε λάθος. Ολοι όμως ήξεραν... | SOOC/CreativeProtagon

Το παραμελημένο «αριστούργημα» της προπαγάνδας

26 Ιουλίου. Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Νίκος Τόσκας, τότε αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος και Κωνσταντίνος Τσουβάλας τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. βγήκαν να μας πουν ότι δεν έκαναν τίποτε λάθος. Ολοι όμως ήξεραν...
|SOOC/CreativeProtagon

Το παραμελημένο «αριστούργημα» της προπαγάνδας

Ο Μιθριδάτης προσέθεσε άθελά του μια καινούργια λέξη στο λεξιλόγιό μας, τον μιθριδατισμό. Εδώ και τέσσερα χρόνια, χάρη (ή, εξαιτίας, είναι θέμα οπτικής) στον Αλέξη Τσίπρα, οι Ελληνες ανακαλύψαμε μια λαμπρή υποκατηγορία: την ανοσία στο ψέμα και την εξαπάτηση που μεταδίδεται ζωντανά από τηλεοράσεως και μας σερβίρεται κατά πρόσωπο δίχως ίχνος ντροπής. Το αντίθετο: με θάρρος και περηφάνια.

Οπως αποδείχθηκε όμως από την πικρή ιστορία του Μιθριδάτη, όλα έχουν ένα όριο. Ακόμη κι αν τα κάνεις όλα σωστά κάπου μπορεί να την πατήσεις. Τη νύχτα της τραγωδίας στο Μάτι το επικοινωνιακό μενού είχε στις 11.00 το βράδυ σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Live σε πανελλήνια μετάδοση από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, για να φανεί ότι ο πρωθυπουργός πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Ολοι θυμούνται τον πρωθυπουργό της χώρας να ρωτάει για τον αέρα και αν θα σηκωθούν τα Καναντέρ, ενώ υπήρχαν ήδη δεκάδες νεκροί. Ανδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά είχαν βρει φρικτό θάνατο. Την ώρα του σόου πολλοί βρίσκονταν ακόμη στη θάλασσα να θαλασσοπνίγονται —κάποιοι πέθαναν έτσι. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι το κράτος γνώριζε. Ο πυροσβέστης που το είπε ανοιχτά αργότερα αποστρατεύθηκε.

Το σοκαριστικό αυτό γεγονός σκίασε όπως ήταν αναμενόμενο κάθε επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες και μοιραία πήρε η μπάλα και το δίδυμο αδελφάκι του. Ελάχιστοι πια το θυμούνται. Εχει όμως την αξία του γιατί, σε αντίθεση με την παρωδία της 23ης Ιουλίου, στήθηκε όταν όλοι πια γνώριζαν. Ολοι. Τα πάντα. Και γι’ αυτό αποκαλύπτει τη βαθύτερη ουσία της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν η συνέντευξη Τύπου της 26ης Ιουλίου, τρεις ημέρες μετά την τραγωδία. Μας έμειναν οι φράσεις του Νίκου Τόσκα αλλά, επιτρέψτε μου, χάσαμε την ουσία. Το σημείο που η τέχνη (της προπαγάνδας) συναντά την τεχνολογία. Και όχι οποιαδήποτε τεχνολογία. Τη διαστημική τεχνολογία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) δια χειρός Νίκου Παππά. Νάτη η χρησιμότητα.

Ας θυμηθούμε λοιπόν. Η εισαγωγή δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου —που παραμένει στη θέση του, αλλά αυτό ας το αφήσουμε για την ώρα, άλλωστε έχει ζήσει δύο χρόνια στο Αιγάλεω— βάζει τον θεατή στην υπόθεση του έργου. Ιδού:

«Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα αλλά και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μη μείνει τίποτα αναπάντητο. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγο συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών μετά τις σχετικές εντολές που είχε δώσει. Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό Άμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV (σσ. drones τα λένε στο Αιγάλεω και αλλού) προκειμένου να εξακριβωθούν τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέττα όσο και στο Νταού Πεντέλης».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχίζει βάζοντας στο παιχνίδι τη διαστημική μας υπηρεσία:

«Επίσης (ο Πρωθυπουργός) είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα. Κατόπιν της συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και μικτά κλιμάκια της πυροσβεστικής και του στρατού έλεγξαν τα συγκεκριμένα σημεία. Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές ακριβώς εκεί όπου τα στίγματα των δορυφόρων μας έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες».

Κάπου εκεί, στη NASA, έσκισαν όλα τα πτυχία τους.

Για όσους έχουν όρεξη -και κουράγιο- το πλήρες βίντεο εδώ:

Οπως λίγοι θυμούνται πια, ο πρώτος που πήρε τον λόγο στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ. Ακολούθησαν χάρτες που έδειχναν το συντονισμένο σχέδιο των εμπρησμών. «Νάτα τώρα και σε δορυφορικές λήψεις !!!!! ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ !!!» έγραψε την ίδια μέρα στο Facebook ο Παύλος Πολάκης, κοινοποιώντας τους χάρτες.

Λίγες εβδομάδες αργότερα είδαμε σε βίντεο τη φωτιά που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης μετά από την απόφαση ενός 65χρονου κατοίκου να κάψει ξύλα μπροστά στο σπίτι του.

Η συνέντευξη της 26ης Ιουλίου είναι δυστυχώς το παραμελημένο «αριστούργημα» της ΣΥΡΙΖΑϊκής προπαγάνδας. Γιατί σε αντίθεση με το γελοίο της εικόνας του Πρωθυπουργού να ρωτά αν θα βρέξει, στήθηκε την ώρα που οι συγγενείς θρηνούσαν ήδη τους νεκρούς τους και οι τραυματίες χαροπάλευαν στα νοσοκομεία.

Τώρα ήρθε το εισαγγελικό πόρισμα. Οι νεκροί είναι πια 100. Κάποιοι έδιναν μάχη για μήνες προτού υποκύψουν μέσα σε φρικτούς πόνους. Και αποδεικνύεται ότι, τελικά, απλώς τους άφησαν να καούν. Δεν τους ειδοποίησαν, δεν τους βοήθησαν να διαφύγουν, ορισμένους τους έστειλαν κατ΄ευθείαν στη φωτιά, παγιδεύοντάς τους.

Το ποιοι φταίνε θα το βρουν οι δικαστές. Ορισμένοι πάντως από τους κατηγορούμενους ήταν παρόντες σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου όπου ο κ. Τζανακόπουλος έδινε κύρος στους ομιλητές και ο κ. Παππάς γυρνούσε με ύφος να δει ποιος δημοσιογράφος έκανε τις ενοχλητικές ερωτήσεις. Ηταν -και είναι- το ύφος του ΣΥΡΙΖΑ…